ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ημερίδα για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού οργάνωσαν οι εργαζόμενοι της Βουλής

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Μαστού, όπως έχει καθιερωθεί η 25η Οκτωβρίου, αλλά και την αφιέρωση του μήνα Οκτωβρίου στην εκστρατεία ενημέρωσης για το θέμα αυτό, το Δ.Σ. του Συλλόγου των Υπαλλήλων της Βουλής απευθύνθηκε στην Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία για τη διοργάνωση δράσεων ενημέρωσης, πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης της ιάσιμης, πλέον, αυτής νόσου.

Ημερίδα για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού οργάνωσαν οι εργαζόμενοι της Βουλής

Στο πλαίσιο αυτό διοργανώθηκε ενημερωτική ημερίδα σε αίθουσα του Μεγάρου της Βουλής με τη συμμετοχή του προέδρου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, Ευάγγελου Φιλόπουλου, των βουλευτών γιατρών μελών της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, Αθηνάς Λινού και Αικατερίνης Καζάνη, και της προϊσταμένης της Υπηρεσίας Υγειονομικής Κάλυψης της Βουλής, Ναταλίας Τζήμα. Την ημερίδα χαιρέτισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, Βασίλης Οικονόμου, ενώ επίσης συμμετείχε με παρέμβασή της η βουλευτής Μαρία Αθανασίου, γιατρός γυναικολόγος-μαιευτήρας με εξειδίκευση στον μαστό.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, την κεντρική ομιλία απηύθυνε ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, ο οποίος παρουσίασε εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, τους παράγοντες κινδύνου νόσησης, αλλά και τις σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους που διαθέτει πλέον η επιστημονική φαρέτρα. Ο κ. Φιλόπουλος τόνισε τη μεγάλη σημασία των τακτικών προληπτικών εξετάσεων, όπως η μαστογραφία, αναφέρθηκε στους επιβαρυντικούς παράγοντες όπως η παχυσαρκία, η κατανάλωση αλκοόλ, η έλλειψη σωματικής άσκησης, ο μη θηλασμός και η μακροχρόνια θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, ενώ επισήμανε και τους ψυχολογικούς παράγοντες της νόσου, όπως η έκθεση σε ισχυρό και παρατεταμένο στρες. Αισιόδοξα μηνύματα έδωσε για τις σύγχρονες μορφές θεραπείας που -όπως σημείωσε- είναι περισσότερο εξατομικευμένες και πιο περιορισμένες επεμβατικά, με καινούρια, αποτελεσματικότερα αλλά και πολύ ακριβά φάρμακα, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα ενός ισχυρού Εθνικού Συστήματος Υγείας που θα διασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας αναφέρθηκε, επίσης, στην επιτυχία του Εθνικού Προγράμματος για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού «Φώφη Γεννηματά» που ξεκίνησε το 2022, επισήμανε την αξία που θα έχει η επέκτασή του στη διενέργεια Παπ-test, ενώ σημείωσε και τη σημασία της δημιουργίας αρχείου νεοπλασιών.

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας, βουλευτής Αθηνά Λινού επαίνεσε το «πολύ σημαντικό έργο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας» και την κοινωνική συνεισφορά της στη νοσηλεία και υποστήριξη των ασθενών, ιδιαίτερα από ευάλωτες ομάδες, τονίζοντας ότι «οι κοινωνικές ανισότητες αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη δημόσια υγεία».

Η διδάκτωρ μαιευτικής-γυναικολογίας, βουλευτής Αικατερίνη Καζάνη αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία της πρόληψης και στη συμβολή του Εθνικού Προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» στην ευαισθητοποίηση και προστασία των γυναικών έναντι του καρκίνου του μαστού.

Η βουλευτής γιατρός Μαρία Αθανασίου τόνισε την ανάγκη ενημέρωσης των κοριτσιών για τα θέματα που αφορούν τη βιολογική λειτουργία και την υγεία τους, από νεαρή ηλικία, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού συστήματος, και σημείωσε τη θετική επίδραση της αισιόδοξης διάθεσης στην υγεία των γυναικών.

Η προϊσταμένη της Υπηρεσίας Υγειονομικής Κάλυψης της Βουλής, δρ Ναταλία Τζήμα, υπογράμμισε, επίσης, την αξία του προληπτικού ελέγχου αλλά και της αλλαγής συνηθειών που αποτελούν παράγοντες νόσησης, ενώ ανέδειξε την ψυχική και κοινωνική διάσταση των ασθενειών, επισημαίνοντας την ιδιαίτερη σημασία της νοηματοδότησης της ζωής μας και της ενδυνάμωσης της κοινότητας.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, Βασίλης Οικονόμου, αναφέρθηκε στην ευρεία συμμετοχή των γυναικών στο Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά», σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά η πολιτεία προσεγγίζει τον πολίτη για δωρεάν προσυμπτωματικό έλεγχο, και προσέθεσε πως θα ακολουθήσουν ανάλογα προγράμματα και για άλλες νόσους.

Παράλληλα με την ενημερωτική ημερίδα και για ένα διήμερο, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Υπαλλήλων, κινητή μονάδα μαστογραφίας επισκέφθηκε τη Βουλή για δωρεάν προληπτικό έλεγχο, δίνοντας το παράδειγμα μέριμνας για την υγεία των εργαζομένων στον χώρο εργασίας τους.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)