ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αντίθετη η ΕΙΝΑΠ με το σχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Την έντονη αντίδραση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) προκαλεί το σχέδιο της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη, για τον Προσωπικό Γιατρό και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Αντίθετη η ΕΙΝΑΠ με το σχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Bigstock

«Πρόκειται για ένα επικίνδυνο και αντιεπιστημονικό σχέδιο για τους πολίτες που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Απαιτούμε να μην κατατεθεί», τονίζει η ΕΙΝΑΠ.

Η Ένωση εκτιμά ότι κανένας «προσωπικός γιατρός άνευ ειδικότητας» δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες καθημερινής εργασίας στο περιφερειακό ιατρείο ή στο κέντρο υγείας, εφημέρευσης και διαχείρισης 2.000 κατοίκων στο πλαίσιο του νομού ή της περιφέρειας.

Η ΕΙΝΑΠ εκφράζει, επίσης, την αντίθεσή της στα οικονομικά κίνητρα που «ευνοούν ορισμένες ειδικότητες έναντι άλλων», σημειώνοντας ότι «η τακτική άλλης αμοιβής για άλλη ειδικότητα είναι πέρα από κάθε λογική».

«Η κυβέρνηση, διά στόματος της κ. Αγαπηδάκη, προκαλεί όταν προτείνει να επιλέγονται προς "επαναπατρισμό" γιατροί από Μ. Βρετανία και Κύπρο με 150.000 ευρώ, ποσό πολλαπλάσιο του μισθού των ήδη υπηρετούντων γιατρών του ΕΣΥ», προσθέτει.

Τα αιτήματα της ΕΙΝΑΠ είναι:

  • Να μην κατατεθεί κανένα σχέδιο νόμου. Μία τέτοια κίνηση θα προκαλέσει μαζικές παραιτήσεις ιατρών του ΕΣΥ, οδηγώντας το στην οριστική του διάλυση.
  • Ενίσχυση των νοσοκομείων και της ΠΦΥ με μόνιμο προσωπικό ώστε και να καλυφθούν οι χιλιάδες κενές θέσεις με προσλήψεις επιμελητών Β' και ισχυρή χρηματοδότηση.
  • Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών γιατρών.
  • Διπλασιασμός των μισθών του ΕΣΥ.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ