ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκστρατεία της ΕΛΕΚΑΠ για την κοινωνική ανισότητα στον καρκίνο του πνεύμονα

Η Ελληνική Εταιρεία Καρκίνου Πνεύμονα (ΕΛΕΚΑΠ) είναι Πανελλήνιος επιστημονικός φορέας όλων όσων εμπλέκονται στην έρευνα, πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του Καρκίνου του Πνεύμονα.

Εκστρατεία της ΕΛΕΚΑΠ για την κοινωνική ανισότητα στον καρκίνο του πνεύμονα

Καθώς ο Νοέμβριος έχει οριστεί ως ο μήνας ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα, η ΕΛΕΚΑΠ ξεκινάει εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού, με τίτλο «ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΚΕΝΟ», για να αναδείξει τις μεγάλες κοινωνικο-οικονομικές ανισότητες που τον χαρακτηρίζουν, από την ενημέρωση και την πρόληψη της νόσου, μέχρι τη θεραπεία και την τελική έκβαση των ασθενών με Καρκίνο του Πνεύμονα.

Πόσοι γνωρίζουν ότι:

  • Ο κίνδυνος εμφάνισης Καρκίνου του Πνεύμονα είναι 50%-80% συχνότερος σε άτομα με χαμηλότερο εισόδημα και εκπαίδευση, καθώς και από κοινωνικά δυσκολότερες συνθήκες διαβίωσης.
  • Το ποσοστό εξάρτησης από τη νικοτίνη σε άτομα με διαταραχές συμπεριφοράς και ψυχιατρικά νοσήματα είναι 2-3 φορές υψηλότερο από τον γενικό πληθυσμό.
  • Ασθενείς με προχωρημένη νόσο που είναι άστεγοι, έχασαν σε διπλάσιο ποσοστό τα ραντεβού τους, για θεραπεία και εξετάσεις.
  • Ενώ στον δυτικό κόσμο, το 80% των ασθενών με Καρκίνο του Πνεύμονα είναι καπνιστές, σε χώρες του αναπτυσσόμενου και του τρίτου κόσμου κύρια αιτία εμφάνισης Καρκίνου του Πνεύμονα είναι η ρύπανση της ατμόσφαιρας και των εσωτερικών χώρων, λόγω οικονομικής ένδειας.

Μεταξύ άλλων, η εκστρατεία «ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΚΕΝΟ» περιλαμβάνει: α) ραδιοφωνικό & τηλεοπτικό spot β) podcasts ασθενών με ΚΠ, που βιώνουν την ανισότητα γ) παρουσίαση πανελλαδικής δημοσκόπησης με τις αντιλήψεις και τη γνώση του κοινού για τη νόσο, δ) προβολή του προβλήματος μέσω των κοινωνικών δικτύων, και ε) καταχωρήσεις.

Όλο το ανωτέρω υλικό και επιπλέον στοιχεία βρίσκονται στην ιστοσελίδα www.prosoxistokeno.gr

Η εκστρατεία υλοποιείται με την Αρωγή και Στήριξη του Υπουργείου Υγείας, καθώς και τις Αιγίδες του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και του Δήμου Αθηναίων.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι επικοινωνιακού υλικού εκστρατείας: