ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Affidea: Σωτήρια η κολονοσκόπηση καθώς ο καρκίνος παχέος εντέρου αυξάνεται στους νέους

Ο Όμιλος Διαγνωστικών Κέντρων Affidea επισημαίνει την σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης, και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νοσημάτων του Εντέρου (19 Μαΐου) προσφέρει εξειδικευμένες διαγνωστικές εξετάσεις σε προνομιακή τιμή.

Affidea: Σωτήρια η κολονοσκόπηση καθώς ο καρκίνος παχέος εντέρου αυξάνεται στους νέους

Για την διερεύνηση των παθήσεων του παχέος εντέρου και του τελικού ειλεού η κολονοσκόπηση είναι η εξέταση εκλογής, αν και πολλοί άνθρωποι την αποφεύγουν, θεωρώντας την μια επώδυνη ή άβολη διαδικασία. Στην Affidea, η κολονοσκόπηση αποτελεί μία ασφαλή εξέταση ρουτίνας, η οποία μπορεί να προλάβει εύκολα, άμεσα και αποτελεσματικά, δυσάρεστες επιπτώσεις στην υγεία και εν τέλει να σώσει ζωές.

H αξία της εξέτασης έγκειται στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Η κακοήθεια στο παχύ έντερο είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο στον κόσμο και η 3η συχνότερη κακοήθεια μετά τον καρκίνο του μαστού και του πνεύμονα. Στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων ξεκινά από έναν μικρό πολύποδα στο τοίχωμα του εντέρου, που αναπτύσσεται τοπικά και στα αρχικά στάδια δεν προκαλεί κάποιο σύμπτωμα. Η εξέλιξη σε καρκίνο του παχέος είναι συνήθως μια μακροχρόνια διαδικασία που κρατάει περισσότερο από 10 έτη. Με την κολονοσκόπηση μπορούμε να εντοπίσουμε και να αφαιρέσουμε ενδοσκοπικά τους πολύποδες προτού προλάβουν να επεκταθούν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τόσο την πρόληψη, όσο και την άμεση και οριστική θεραπεία, χωρίς ο ασθενής να χρειάζεται να υποβληθεί σε μεγάλα και επώδυνα χειρουργεία, εξαντλητικές χημειοθεραπείες ή ακτινοβολίες.

Μικρότερες ηλικίες «χτυπά» ο καρκίνος του παχέος εντέρου τα τελευταία 20 χρόνια

Στις περισσότερες χώρες του δυτικού κόσμου, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες, όλοι οι ενήλικες θα πρέπει να υποβάλλονται σε προσυμπτωματικό έλεγχο με κολονοσκόπηση στα 50 έτη της ηλικίας τους, καθώς 9 στα 10 περιστατικά κακοήθειας του εντέρου αφορούν ηλικίες άνω των 50 ετών. Ανάλογα με τα ευρήματα της εξέτασης θα πρέπει να την επαναλαμβάνουν μετά από μερικά χρόνια, σύμφωνα με τις οδηγίες του γαστρεντερολόγου τους, μέχρι τουλάχιστον την ηλικία των 75 ετών. Άτομα με οικογενειακό ιστορικό (συγγενείς 1ου βαθμού) κακοήθειας του εντέρου συστήνεται να ξεκινούν τον έλεγχο ακόμη νωρίτερα.

Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει η τάση να μειωθεί το όριο ηλικίας έναρξης του ελέγχου στα 45 έτη, καθώς σημειώνεται αυξημένη συχνότητα εμφάνισης κακοήθειας σε μικρότερες ηλικίες. Όταν παρουσιαστούν ύποπτα συμπτώματα, όπως αίμα στα κόπρανα, κοιλιακό άλγος, πτώση του αιματοκρίτη ή διαταραχή στη συχνότητα και τη σύσταση των κενώσεων, θα πρέπει να αναζητηθεί η συμβουλή γαστρεντερολόγου και πιθανόν να χρειαστεί ενδοσκοπικός έλεγχος άμεσα, και πριν από την ηλικία των 50 ετών.

Ολοκληρωμένη ενδοσκόπηση πεπτικού με κολονοσκόπηση και γαστροσκόπηση στην Affidea Κηφισιάς

Η γαστροσκόπηση είναι η εξέταση εκλογής για τη διερεύνηση συμπτωμάτων που μπορεί να οφείλονται σε κάποια πάθηση του οισοφάγου, του στομάχου ή του 12δακτύλου, καθώς δίνει τη δυνατότητα ακριβούς διάγνωσης και επιβεβαίωσής της μέσα από τη λήψη βιοψιών. Είναι εξέταση ασφαλής, ανώδυνη και διαρκεί 5-10 λεπτά. Η αναγκαιότητα για να υποβληθεί κάποιος σε γαστροσκόπηση καθορίζεται με βάση την ηλικία, το ιστορικό και την κλινική εξέτασή του από τον εκάστοτε γαστρεντερολόγο.

Στο διαγνωστικό κέντρο Affidea Κηφισιάς προσφέρεται ολοκληρωμένη ενδοσκόπηση πεπτικού με κολονοσκόπηση και γαστροσκόπηση, συμπεριλαμβανομένων των βιοψιών, αλλά και μεμονωμένη κολονοσκόπηση, σε προνομιακή τιμή. Η ενέργεια ισχύει από 1η Απριλίου μέχρι τις 30 Ιουνίου 2024 κατόπιν ραντεβού. Για περισσότερες πληροφορίες για τις εξετάσεις επικοινωνήστε με την γραμματεία του κέντρου Affidea Κηφισιάς στο +30 216 0009810 καθημερινά, 06:30-21:00 & Σάββατο 07:30-15:00.

Τεχνολογία αιχμής και καινοτόμες ιατρικές πρακτικές στο Ενδοσκοπικό Τμήμα της Affidea Κηφισιάς

Το Ενδοσκοπικό Τμήμα της Affidea Κηφισιάς προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες που αφορούν κυρίως στη διάγνωση αλλά και στη θεραπεία των νοσημάτων του πεπτικού συστήματος. Η διάγνωση επιτυγχάνεται με την διενέργεια ενδοσκοπήσεων του ανώτερου και κατώτερου πεπτικού σωλήνα και επιτελείται με ιατρικό εξοπλισμό τεχνολογίας αιχμής. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούνται τα τελευταίου τύπου όργανα της PENTAX που αποτελούν την τελευταία εξέλιξη της ψηφιακής ενδοσκόπησης παγκοσμίως και εφαρμόζονται για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Η επεξεργασία της εικόνας με το σύστημα i-scan επιτρέπει την λεπτομερέστατη ανάλυση των ευρημάτων και ως εκ τούτου την πληρέστερη εκτίμηση της πάθησης του πεπτικού. Έχει αποδειχθεί μάλιστα ότι αυξάνει τα ποσοστά ανίχνευσης των αδενωμάτων, των πολυπόδων δηλαδή που εξελίσσονται σε κακοήθεια. Η δυνατότητα αυτή παρέχει μέγιστα αποτελέσματα όσον αφορά την πρόληψη του καρκίνου, τόσο του παχέος εντέρου όσο και του στομάχου.

Το Τμήμα είναι στελεχωμένο με έμπειρους και εξειδικευμένους γαστρεντερολόγους, συνεπικουρούμενους από άρτια εκπαιδευμένο βοηθητικό προσωπικό και καλύπτει τις ανάγκες όλων των εξωτερικών ασθενών που πρόκειται να υποβληθούν σε γαστροσκόπηση ή κολονοσκόπηση ή γαστρεντερολογική εξέταση για την κάλυψη των εξωτερικών ιατρείων επί 24ώρου βάσεως.

Σχετικά με τον Όμιλο Affidea

Ο Όμιλος Affidea αποτελεί σήμερα τον κορυφαίο ιδιωτικό φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην Ευρώπη με δραστηριότητα σε 15 χώρες.

Τα διαγνωστικά κέντρα Affidea λειτουργούν στην Ελλάδα από το 2005, μέσω ενός πανελλαδικού δικτύου, και είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ, όλα τα δημόσια ταμεία και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός της Affidea είναι ο νεότερος στην Ευρώπη, καθώς διαθέτει τα πιο εξελιγμένα συστήματα μαγνητικής και αξονικής τομογραφίας, ψηφιακής μαστογραφίας 3D και υπερηχοτομογραφίας, με τεχνολογία επικεντρωμένη στους εξεταζόμενους.

Όλα τα κέντρα είναι πιστοποιημένα κατά το διεθνές πρότυπο ISO 9001 και τα βιοπαθολογικά εργαστήρια διαπιστευμένα από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.) κατά το ISO 15189.

Σημειώνεται ότι τα διαγνωστικά κέντρα Affidea έχουν βραβευθεί και περιλαμβάνονται στη λίστα “EuroSafe Wall of Stars” ως τα καλύτερα και ασφαλέστερα της Ευρώπης από πλευράς ακτινοπροστασίας, καθώς εφαρμόζουν κατ’ αποκλειστικότητα το πρόγραμμα διαχείρισης της δόσης ακτινοβολίας Dose Excellence κατά τη διενέργεια της αξονικής τομογραφίας.

Ο Όμιλος Affidea αναπτύσσεται δυναμικά επενδύοντας στην ανάπτυξη νέων κέντρων και επεκτείνοντας το χαρτοφυλάκιο των υπηρεσιών του.

Στόχος της Affidea είναι η μετάβαση στο μοντέλο του «έξυπνου διαγνωστικού κέντρου» με ψηφιακές διαδικασίες, που θέτουν τον άνθρωπο στο επίκεντρο και περιορίζουν το αποτύπωμα στο περιβάλλον.

Μάθετε περισσότερα στην ιστοσελίδα, σε LinkedIn, Facebook και Instagram.