Αυτισμός / ΔΕΠΥ: Το κοινό συμπλήρωμα που προκάλεσε αναστροφή των συμπτωμάτων
Η λήψη ενός κοινού συμπληρώματος για 12 εβδομάδες, βρέθηκε ότι αναστρέφει κάποια συμπτώματα του αυτισμού.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η λήψη του συμπληρώματος καθημερινά για μόλις 12 εβδομάδες, μείωσε σημαντικά την παρορμητική συμπεριφορά σε παιδιά που είχαν διαγνωστεί με αυτισμό ή ΔΕΠΥ.
Το συμπλήρωμα ήταν ένα προβιοτικό που παράγεται από «καλά» βακτήρια σαν αυτά που περιέχονται στο γιαούρτι ή πωλούνται σε μορφή χαπιών και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υπερκινητικότητας σε μικρά παιδιά.
Οι ερευνητές εξηγούν ότι το προβιοτικό που χρησιμοποιήθηκε περιέχει υγιή βακτήρια που είναι γνωστό ότι ενισχύουν την παραγωγή δύο βασικών χημικών ουσιών στον εγκέφαλο που εμπλέκονται στην ηρεμία των κινήσεων και στη ρύθμιση της προσοχής.
Στη δοκιμή συμμετείχαν 80 παιδιά ηλικίας από πέντε έως δεκαέξι ετών, εκ των οποίων τα 38 είχαν διαγνωστεί με ΔΕΠΥ και τα 42 με αυτισμό.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά που έλαβαν το συμπλήρωμα καθημερινά, παρουσίασαν βελτίωση στους δείκτες υπερκινητικότητας σε σύγκριση με εκείνα που έλαβαν εικονικό φάρμακο.
Οι γονείς ανέφεραν ότι τα παιδιά που έλαβαν το προβιοτικό εμφάνισαν βελτίωση των συμπτωμάτων τους.
Συγκεκριμένα ανέφεραν λιγότερους πόνους, περισσότερη ενέργεια και λιγότερα στομαχικά προβλήματα.
Ο ύπνος, η εκτελεστική λειτουργία και η επικοινωνία παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητα σε όλες τις ομάδες.
Πάνω από έξι εκατομμύρια παιδιά στις ΗΠΑ έχουν διαγνωστεί με ΔΕΠΥ και περίπου ένα στα 31 έχει αυτισμό, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).
Η αιτία του αυτισμού είναι άγνωστη. Έρευνες έχουν δείξει ότι η αυξανόμενη ρύπανση και η χημική μόλυνση των τροφίμων και του νερού, μπορεί να επιτρέπουν στις τοξίνες να διεισδύουν στην κυκλοφορία του αίματος των εγκύων και να μεταφέρονται στον εγκέφαλο του αναπτυσσόμενου εμβρύου, προκαλώντας φλεγμονή που βλάπτει τα νευρικά σήματα και οδηγεί στον αυτισμό.
Τα περισσότερα παιδιά δεν μπορούν να διαγνωστούν πριν από την ηλικία των τεσσάρων ετών και οι τρέχουσες θεραπείες περιλαμβάνουν συμπεριφορική θεραπεία και λογοθεραπεία.
Η ΔΕΠΥ είναι μια διαταραχή του εγκεφάλου που επηρεάζει την προσοχή, τη δραστηριότητα και τον αυτοέλεγχο και συνήθως εμφανίζεται πριν από την ηλικία των 12 ετών. Η ακριβής αιτία είναι επίσης άγνωστη.
Στα παιδιά με αυτισμό ή ΔΕΠΥ, τα επίπεδα ντοπαμίνης είναι συχνά χαμηλά ή σε ανισορροπία, γεγονός που σύμφωνα με ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Rovira i Virgili στην Ισπανία, μπορεί να προκαλεί ανησυχία ή παρορμητικότητα.
Οι επιστήμονες μελέτησαν ένα συμπλήρωμα που περιέχει δύο είδη βακτηρίων, το Lactiplantibacillus plantarum και το Levilactobacillus brevis, τα οποία βρίσκονται σε διάφορα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως τα τουρσιά και ορισμένα τυριά.
Τα βακτήρια είναι επίσης γνωστό ότι προάγουν τη σύνθεση της ντοπαμίνης και του γ-αμινοβουτυρικού οξέος (GABA), που σε συνδυασμό συμβάλλουν στη μείωση του άγχους και του στρες.
Όταν εξετάστηκαν όλα τα παιδιά, το προβιοτικό δεν φάνηκε να προκαλεί μεγάλη διαφορά. Όταν όμως οι ερευνητές παρατήρησαν τα παιδιά ηλικίας πέντε έως εννέα ετών, τα αποτελέσματα ήταν πιο ξεκάθαρα, ειδικά στα παιδιά με αυτισμό.
Αυτά τα παιδιά έγιναν λιγότερο υπερκινητικά και παρορμητικά, ενώ πολλά παρουσίασαν τέτοια βελτίωση που έπεσαν εκτός του κλινικού εύρους για την υπερκινητικότητα. Τα παιδιά με ΔΕΠΥ επίσης παρουσίασαν βελτίωση, αλλά σε μικρότερο βαθμό.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τεστ προσοχής με υπολογιστή για να ελέγξουν την προσοχή τους και ανέλυσαν το έντυπο που συμπλήρωσαν οι γονείς σχετικά με τη συμπεριφορά των παιδιών τους όσον αφορά την υπερκινητικότητα και την κοινωνική αλληλεπίδραση.
Σύγκριναν τις βαθμολογίες πριν και μετά τη θεραπεία και επαλήθευσαν αν τα συμπτώματα βελτιώθηκαν ή επιδεινώθηκαν.
Παρατήρησαν ότι το συμπλήρωμα δεν βοήθησε εξίσου όλα τα παιδιά, καθώς δεν βελτίωσε την προσοχή, τις επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, τον ύπνο ή τις δεξιότητες σκέψης.
Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι δεν μελέτησαν τα βακτήρια του εντέρου, οπότε δεν είναι σαφές εάν το προβιοτικό άλλαξε πραγματικά κάτι στο πεπτικό τους σύστημα.
Επίσης, προειδοποίησαν ότι τα παιδιά που συμμετείχαν στη δοκιμή προέρχονταν από σχετικά εύπορα κοινωνικοοικονομικά περιβάλλοντα και τα αποτελέσματα ενδέχεται να μην μπορούν να γενικευτούν σε όλα τα παιδιά με αυτισμό ή ΔΕΠΥ.
«Δεν παρουσίαζαν σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς, συναισθηματικά ή ύπνου, γεγονός που μειώνει τις πιθανότητες σημαντικής βελτίωσης», ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης.
Επιπλέον, η μελέτη διήρκεσε μόνο τρεις μήνες, οπότε οι ερευνητές δεν εξέτασαν αν τα προβιοτικά άλλαξαν πραγματικά τα βακτήρια του εντέρου, αφήνοντας αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τον μηχανισμό δράσης.
Δεν είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει το δυναμικό των προβιοτικών στη θεραπεία των συμπεριφορικών συμπτωμάτων.
Μελέτη του 2022 που εξέτασε διαφορετικό συνδυασμό βακτηρίων σε παιδιά με αυτισμό, διαπίστωσε βελτίωση στη σοβαρότητα του αυτισμού και μείωση των εντερικών προβλημάτων.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης αυξημένα επίπεδα ωφέλιμων εντερικών βακτηρίων στα κόπρανα των παιδιών, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα προβιοτικά πιθανώς άλλαξαν το μικροβίωμα με τρόπους που μείωσαν τόσο τα πεπτικά όσο και τα συμπεριφορικά συμπτώματα.
Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα προβιοτικά ενδέχεται να βελτιώνουν τόσο τα συμπεριφορικά όσο και τα πεπτικά συμπτώματα σε παιδιά με αυτισμό, ρυθμίζοντας το μικροβίωμα του εντέρου.
«Η παρούσα μελέτη δεν λύνει όλα τα προβλήματα, υποδηλώνει ωστόσο ότι μπορεί να έχουμε ένα απλό, ασφαλές εργαλείο για να βοηθήσουμε μερικά από αυτά τα παιδιά με τα πιο δύσκολα συμπτώματά τους».
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Research on Child and Adolescent Psychopathology.