Εξέταση ματιών προβλέπει αν κάποιος θα πάθει έμφραγμα ή εγκεφαλικό στα επόμενα 10 χρόνια
Μια απλή οφθαλμολογική εξέταση μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο κάποιος να υποστεί έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεχνητή νοημοσύνη για να αναλύσουν ψηφιακές φωτογραφίες του αμφιβληστροειδούς - εικόνες του πίσω μέρους του ματιού που χρησιμοποιούνται ήδη για τη διάγνωση ορισμένων παθήσεων.
Με τη βοήθεια της τεχνολογίας διαμόρφωσαν μια ατομική βαθμολογία κινδύνου για κάθε ασθενή σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο.
Η εξέταση θα μπορούσε μελλοντικά να χρησιμοποιείται παράλληλα με τις εξετάσεις αρτηριακής πίεσης και χοληστερόλης, προκειμένου να εντοπίζονται περισσότεροι άνθρωποι με υψηλότερο κίνδυνο και να τούς προσφέρεται εγκαίρως η κατάλληλη θεραπεία.
Καρδιολόγοι του Πανεπιστημίου του Dundee, στη Σκωτία, δοκίμασαν το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης σε οφθαλμολογικές εξετάσεις ατόμων με διαβήτη τύπου 2.
Τα άτομα με αυτή την πάθηση υποβάλλονται σε τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις για τον έλεγχο της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, μιας πάθησης στην οποία τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα βλάπτουν τον αμφιβληστροειδή.
Ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Ify Mordi, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Dundee και καρδιολόγος, δήλωσε: «Είναι εκπληκτικό, αλλά τα μάτια είναι το παράθυρο της καρδιάς. Εάν υπάρχει βλάβη ή στένωση των αιμοφόρων αγγείων στο πίσω μέρος του ματιού, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να παρατηρηθεί το ίδιο και στα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται πιο βαθιά στο σώμα και τροφοδοτούν την καρδιά με αίμα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο».
Οι ερευνητές αναζήτησαν αρχικά προειδοποιητικά σημάδια στις εικόνες, όπως στένωση ή απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων.
Στη συνέχεια αναζήτησαν οποιαδήποτε λεπτομέρεια στις φωτογραφίες, όπως το μέγεθος ή τη διάταξη των αιμοφόρων αγγείων, πριν η τεχνητή νοημοσύνη εκπαιδευτεί χρησιμοποιώντας 4.200 εικόνες.
Το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης προέβλεψε με ακρίβεια 70% ποιοι θα παρουσίαζαν «σοβαρά καρδιαγγειακά επεισόδια», όπως εμφράγματα ή εγκεφαλικά επεισόδια, μέσα σε μια δεκαετία.
Ο Δρ. Mordi πρόσθεσε: «Πρόκειται για μια διαδικασία που διαρκεί λιγότερο από ένα λεπτό. Θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό μέρος του πακέτου, μαζί με τους ελέγχους της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης, για τον εντοπισμό των ατόμων που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από φαρμακευτική αγωγή ή αλλαγές στον τρόπο ζωής».
Το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης δοκιμάστηκε σε άτομα με διαβήτη, καθώς υποβάλλονται σε τακτικές εξετάσεις αμφιβληστροειδούς για τον έλεγχο επιπλοκών που επηρεάζουν τα μάτια.
Ωστόσο, οι ερευνητές αναφέρουν ότι η ανάλυση των αιμοφόρων αγγείων στα μάτια για την εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου, θα πρέπει να είναι αποτελεσματική για τα περισσότερα άτομα και όχι μόνο για όσους πάσχουν από διαβήτη.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Cardiovascular Diabetology.