ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πού να απλώνετε την πετσέτα θαλάσσης όταν πάτε στην παραλία

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) παρουσίασε τα αποτελέσματα δειγματοληψιών για την καταλληλόλητα των ακτών κολύμβησης της Βορειοανατολικής Αττικής και Νότιας Εύβοιας, από τα οποία προκύπτει η καταλληλότητα (ή μη) των ακτών.

Στο πλαίσιο αυτής της ανακοίνωσης, η καθηγήτρια Μαρία Παπαδοπούλου ενημερώνει το κοινό σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους που ίσως «κρύβονται» σε μια παραλία. Ένα από τα σημεία όπου εστίασε η κα. Παπαδοπούλου ήταν και στο γιατί είναι σημαντικό να προσέχουμε σε ποιο σημείο τις παραλίας απλώνουμε την πετσέτα μας.

Ποτέ η πετσέτα απευθείας πάνω στην άμμο

Η άμμος στην παραλία φιλοξενεί βακτήρια, ιούς, μύκητες και παράσιτα, οπότε είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε σε τι να έχουμε τον νου μας. Έτσι, την πετσέτα μας πρέπει να την απλώνουμε όπου είναι ασφαλέστερα και λιγότερο πιθανό να έρθουμε σε επαφή με την άμμο.

Δηλαδή, πάνω σε ξαπλώστρα ή σε ψάθα και ποτέ απευθείας στην άμμο. Εάν βέβαια δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, είναι απαραίτητο να πλυθεί η πετσέτα αμέσως μετά την επιστροφή στο σπίτι, με ζεστό νερό και απορρυπαντικό. Σε όποιες πετσέτες επιτρέπεται, καλό είναι να χρησιμοποιείτε και χλωρίνη.

Προσοχή όμως! Ακόμα και να μην έχει στρωθεί κάτω, η πετσέτα θαλάσσης πρέπει να πλένεται καθημερινά και να στεγνώνεται πολύ καλά. Διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος ανάπτυξης μούχλας.

Τι να προσέχετε για να αποφύγετε μυκητιάσεις, λοιμώξεις και ερεθισμούς

Πρέπει να αποκτήσετε καλές συνήθειες στην παραλία:

  1. Κάνετε ντους το συντομότερο δυνατό όταν έρχεστε σε επαφή με άμμο (ή κολυμπάτε), ακόμα και προτού φύγετε από την παραλία.
  2. Μην περπατάτε με γυμνά πόδια στην άμμο, παρά μόνο με παπούτσια ή παντόφλες. Το καλοκαίρι να προτιμάτε παπούτσια ανοιχτού τύπου, ώστε να αναπνέει το πόδι σας. Αερίζετε καλά τα παπούτσια σας
  3. Μη χτίζετε… παλάτια στην άμμο, γιατί σκάβοντάς την με γυμνά χέρια οι μύκητες και τα βακτήρια μπαίνουν κάτω από τα νύχια των χεριών.
  4. Επιτηρείτε τα πολύ μικρά παιδιά που έχουν την τάση να βάζουν τα χέρια στο στόμα, γιατί οι επιπτώσεις δεν θα περιοριστούν μόνο τοπικά.
  5. Φοράτε στα μικρά παιδιά πάνα ή μαγιό, γιατί μόνο έτσι θα τα προστατεύσετε από μολύνσεις που προκαλούν ερεθισμούς των γεννητικών οργάνων (π.χ. αιδοιοκολπίτιδα).
  6. Απολυμαίνετε και καλύπτετε κάθε εκδορά του δέρματος, ώστε να μη γίνει πύλη εισόδου όλων των «κατοίκων» της άμμου.
  7. Μην φοράτε εσώρουχα και κάλτσες από συνθετικό ύφασμα. Τα παιδιά πρέπει να αλλάζουν μαγιό όταν βγουν από την θάλασσα (εφόσον δεν μπαινοβγαίνουν).

Για την αποφυγή προσβολής από μύκητες πρέπει να σκουπίζεστε καλά μετά από το μπάνιο. Σκουπίστε με επιμέλεια όλο το σώμα σας και ιδιαίτερα τα πόδια σας με έμφαση ανάμεσα στα δάχτυλα.

Πηγή: pakoe.gr

© 2014-2025 Onmed.gr - All rights reserved