ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ξεκινά το εθνικό πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά»

Παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, παρουσιάζεται σήμερα στο Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», το Εθνικό πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά».

Ξεκινά το εθνικό πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά»

Στην εκδήλωση χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρωθυπουργός και εκ μέρους της οικογένειας, ο σύζυγος της Φώφης Γεννηματά, Ανδρέας Τσούνης. Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη θα μιλήσουν για το πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος πρόληψης και δημόσιας υγείας «Σπύρος Δοξιάδης» που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 50.476.400 εκατ. ευρώ με ορίζοντα ολοκλήρωσης τις 31/3/2023. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη διενέργεια δωρεάν μαστογραφίας και εφόσον χρειάζεται ιατρικής επίσκεψης, για γυναίκες άνω των 50 ετών, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Ειδικότερα, για τις γυναίκες - δικαιούχους της δράσης θα δημιουργείται αυτόματα από την ΗΔΙΚΑ παραπεμπτικό διαγνωστικής εξέτασης ψηφιακής μαστογραφίας, με ισχύ ενός έτους από την ημερομηνία έκδοσης. Το παραπεμπτικό θα έρχεται μέσω sms ή/και email, εφόσον έχει ενεργοποιηθεί η δυνατότητα άυλης συνταγογράφησης. Η εξέταση θα εκτελείται σε δημόσια ή ιδιωτική μονάδα Πρωτοβάθμιας Υγείας, που συμμετέχει στη δράση. Η λίστα με τις μονάδες θα αναρτηθεί στις ιστοσελίδες της ΗΔΙΚΑ και του ΕΟΠΥΥ.

Εφόσον από το αποτέλεσμα της μαστογραφίας προκύπτει εύρημα που χρήζει περαιτέρω ελέγχου, θα δημιουργείται αυτόματα στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης κωδικός για ιατρική επίσκεψη σε ιατρό κατάλληλης ειδικότητας (χειρουργό, γυναικολόγο, παθολόγο – ογκολόγο, ακτινοθεραπευτή, γενικό ιατρό ως προσωπικό ιατρό). Το περιθώριο για επίσκεψη είναι τρεις μήνες από την ημερομηνία καταχώρισης του αποτελέσματος της μαστογραφίας. Ο θεράπων ιατρός, εφόσον κρίνει ότι απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση, εκδίδει νέο παραπεμπτικό για τη διενέργεια υπερηχογραφήματος μαστού, και πάλι με ισχύ τριών μηνών.

Τα πρώτα sms -τα οποία στον αρχικό προγραμματισμό θα «έφευγαν» στο τέλος Μαρτίου- θα λάβει η ηλικιακή ομάδα 50-54, ενώ ένα μήνα μετά θα ανοίξει το σύστημα για την ομάδα 55-59. Αφού μεσολαβήσει και πάλι ένας μήνας, σειρά θα πάρουν οι γυναίκες ηλικίας 60-64 ετών και τέλος οι γυναίκες 65-69 ετών. Σημειώνεται ότι για την αποστολή των sms αξιοποιείται η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε για την ενημέρωση και το κλείσιμο των ραντεβού για τον εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού. Όσο για τους ιδιώτες παρόχους Πρωτοβάθμιας Υγείας που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, δεν θα επιβαρυνθούν rebate ή clawback.

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δήλωσε «Κορωνίδα του προγράμματος “Σπύρος Δοξιάδης” είναι το πρόγραμμα “Φώφη Γεννηματά” προς τιμή της αειμνήστου πολιτικού όπου εγκαινιάζεται σήμερα και αφορά 1.300.000 γυναίκες. Η ιδιαιτερότητα αυτού του προγράμματος, είναι ότι εμείς πάμε να αναζητήσουμε τους πολίτες. Παίρνουμε την κατηγορία που μας υπέδειξε η Επιτροπή των ειδικών, που είναι πιο ευάλωτη, την αναζητούμε με τα σύγχρονα τεχνικά μέσα και δίνουμε την δυνατότητα του απευθείας παραπεμπτικού. Παράλληλα δίνουμε τη δυνατότητα του περαιτέρω κλινικού ελέγχου από τον γιατρό και επιπλέον εξετάσεων που θα χρειαστούν. Και όλο αυτό το πλαίσιο παρέχεται δωρεάν από το κράτος.

Αυτό έρχεται να συνδεθεί με μια βασική μεταρρύθμιση που ψηφίσαμε πριν από ένα μήνα και έχει να κάνει με τον προσωπικό γιατρό και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας διότι όλες αυτές οι προληπτικές εξετάσεις θα έρθουν να αξιολογηθούν από έναν προσωπικό γιατρό που θα παρέχεται δωρεάν από το κράτος και είναι στην πραγματικότητα η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια που γίνεται για εξωνοσοκομειακή περίθαλψη του πολίτη.

Με ρωτούν πολλοί πότε θα κερδίσουμε τον καρκίνο; Η απάντηση είναι ότι κάθε μέρα κερδίζουμε τον καρκίνο. Με τις νέες θεραπείες, με τις εξετάσεις, με την πρόληψη κάθε μέρα δίνουμε τη μάχη να κερδίσουμε τον καρκίνο. Σε αυτή τη μάχη κατά του καρκίνου βάζουμε το σύνολο των προληπτικών εξετάσεων. Κάνοντας πράξη, έστω και με κάποιες χιλιάδες χρόνια καθυστέρηση, τη βασική αρχή της Ιπποκράτειας ηθικής κάλλιο το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν».

Ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε: «Το πρόγραμμα “Φώφη Γεννηματά” αφορά εξετάσεις για όλες τις γυναίκες 50 ως 69 ετών – δηλαδή 1,3 εκατομμύρια γυναίκες. Ουσιαστικά, χρησιμοποιώντας δύο τεχνολογικά εργαλεία, το SMS και το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, δίνουμε τη δυνατότητα σε αυτές τις γυναίκες να κάνουν τις εξετάσεις τους εύκολα, άμεσα και δωρεάν. Στο ίδιο πλαίσιο, σύντομα θα ενσωματωθούν και άλλες παθήσεις σε επόμενα προγράμματα, όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο καρκίνος του παχέος εντέρου και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να αξιοποιήσουμε όλα αυτά τα τεχνολογικά εργαλεία για να μπορέσουμε να επενδύσουμε στην κοινωνική πολιτική. Όπως έχει τονίσει πολλές φορές ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η ψηφιακή πολιτική είναι μια κοινωνική πολιτική. Η εξυπηρέτηση του πολίτη ουσιαστικά διενεργείται μέσω και των ψηφιακών εργαλείων και αυτό είναι ένα βήμα από τα πολλά για να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε ένα νέο πλαίσιο παροχής όλων αυτών των υπηρεσιών».

Πηγή: Newsbomb.gr