ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Θ. Πλεύρης: Δωρεάν οι υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας

«Θεσμοθετείται στη χώρα μας, με μεγάλη καθυστέρηση, ένα οργανωμένο σύστημα παροχής υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας που αφορά 135.000 ανθρώπους. Αν σκεφτούμε τις οικογένειες τους, τότε μπορούμε να κατανοήσουμε ότι η πρωτοβουλία αυτή έχει έντονο κοινωνικό αποτύπωμα», είπε ο Θάνος Πλεύρης, στη συζήτηση που εξελίσσεται στην ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου για το ολοκληρωμένο σύστημα παροχής ανακουφιστικής φροντίδας.

Θ. Πλεύρης: Δωρεάν οι υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας

Με το νομοσχέδιο, ανέφερε ο υπουργός, καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις για τις δομές του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που μπορούν να παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες, οι οποίες υπηρεσίες θα είναι δωρεάν, είτε στις δημόσιες δομές αλλά και στο πλαίσιο των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ. Κατά το πρότυπο που υφίσταται και σε άλλες παρεχόμενες υπηρεσίες που συνδέονται με ευάλωτο πληθυσμό, δεν θα υπάρχουν συμμετοχές και θα καλύπτεται συνολικά το νοσήλιο από τον ΕΟΠΥΥ, ανέφερε ο κ. Πλεύρης.

Στόχος είναι ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ιατρικής κάλυψης και ιατρικής φροντίδας γιατί δεν μπορεί να απουσιάζει η ανακουφιστική ιατρική, είπε ο κ. Πλεύρης.

Πότε όμως θα υπάρξει αυτό το ολοκληρωμένο πλαίσιο. Σε πρώτη φάση, όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας, υπάρχουν δομές για την παροχή ανακουφιστικής φροντίδας που θα μπορούν να προσαρμοστούν και παράλληλα θα είναι δυνατό να αναπτυχθούν και άλλες, ώστε «γρήγορα να έχουμε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο ανακουφιστικής φροντίδας».

Ο κ. Πλεύρης αναφερόμενος στις λοιπές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου επισήμανε ότι ανανεώνονται οι συμβάσεις του συνόλου του επικουρικού προσωπικού που μπήκε στο σύστημα λόγω covid. «Δεν υπάρχει άλλη διαδικασία, αυτοί οι άνθρωποι να παραμείνουν μόνιμα στο σύστημα υγείας, πέρα από τη διαδικασία ανανέωσης των συμβάσεων και των προκηρύξεων που προβλέπουν αυξημένη μοριοδότηση λόγω της εμπειρίας τους. Διαδικασία αυτόματης αλλαγής των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου δεν υπάρχει», είπε ο κ. Πλεύρης. Επίσης σε εκείνους που μπήκαν να δουλέψουν στο ΕΣΥ, στην πιο δύσκολη καμπή, και δεν θα παρέμεναν στις θέσεις τους λόγω της επιστροφής των ανεμβολίαστων υγειονομικών, δίνεται, όπως είπε, και σε αυτούς η δυνατότητα να γίνουν επικουρικοί, αρχικά με την ανανέωση εξαμήνου.

Ο υπουργός είπε ότι το επόμενο διάστημα προωθείται στη Βουλή το νέο πλαίσιο για τις μεταμοσχεύσεις και το σχέδιο δράσης για την ψυχική υγεία.