«Εσύ για το ΕΣΥ»: Σε αυτές τις ερωτήσεις θα απαντούν οι ασθενείς μετά το εξιτήριο
Τη νέα εφαρμογή αξιολόγησης της νοσηλείας στα νοσοκομεία του ΕΣΥ θα έχουν στη διάθεσή τους οι ασθενείς από τη Δευτέρα 14 Ιουλίου
«Σας ευχόμαστε περαστικά». Με αυτήν την ευχή ξεκινά το sms που θα λαμβάνουν οι πολίτες οι οποίοι νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο του ΕΣΥ, καλώντας τους να συμμετάσχουν στην αξιολόγηση της νοσηλείας τους και των υπηρεσιών που έλαβαν.
Το νέο «Ψηφιακό εργαλείο αξιολόγησης της εμπειρίας του εσωτερικού ασθενή στα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ.» παρουσίασαν την Τετάρτη 9 Ιουλίου, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου.
Πρόκειται για ένα ψηφιακό εργαλείο αξιολόγησης της εμπειρίας των ασθενών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, για το οποίο ο κ. Γεωργιάδης είπε πως «έχουμε μεγάλες φιλοδοξίες από την εφαρμογή αυτή». Θα εφαρμοστεί αρχικά σε όλα τα νοσοκομεία και στη συνέχεια θα επεκταθεί και σε άλλους τομείς Υγείας.
«Η αξιολόγηση θα γίνεται από τους ασθενείς άνω των 18 ετών που παίρνουν εξιτήριο από τα νοσοκομεία. Δίνουμε φωνή στους χρήστες, μαθαίνουμε όσα βίωσαν στο νοσοκομείο, από το αν υπήρχε χαρτί τουαλέτας ή σεντόνια έως το χρόνο εξυπηρέτησης από το προσωπικό», είπε ο υπουργός Υγείας, τονίζοντας ότι πλέον θα υπάρχουν δεδομένα σε επίπεδο νοσοκομείου αλλά και κλινικής. «Με αυτό τον τρόπο θα βγάζουμε σκορ για τις υπηρεσίες που παρέχει κάθε κλινική και τα στοιχεία αυτά θα δημοσιοποιούνται για να γινόμαστε καλύτεροι» κατέληξε.
Για 7 ημέρες μετά το εξιτήριο οι ασθενείς θα μπορούν να απαντούν σε ένα αναλυτικό ερωτηματολόγιο στο οποίο θα μπαίνουν από σύνδεσμο που θα φτάνει στο κινητό τους με sms. Τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών έχουν διασφαλιστεί και μέσω ΑΜΚΑ και άλλων στοιχείων θα προκύπτει ότι οι ασθενείς αυτοί έχουν όντως νοσηλευτεί.
Στόχος είναι να γίνει μέτρηση της ικανοποίησης όσων ασθενών έχουν νοσηλευθεί και έχουν λάβει εξιτήριο από κάποιο νοσοκομείο της χώρας, σε μια κλίμακα από το 1 έως το 5, όπως καταλήγει το ερωτηματολόγιο, για να καταγραφεί και μια γενική αξιολόγηση πέρα από τα ειδικά δεδομένα που θα συλλέγονται από πιο εξειδικευμένες ερωτήσεις.
Το ερωτηματολόγιο δεν διαρκεί πάνω από 3 λεπτά, είπε ο υπουργός Υγείας και κάλεσε τους πολίτες που θα πάρουν εξιτήριο από την ερχόμενη Δευτέρα 14 Ιουλίου, να ανταποκριθούν στο μήνυμα που θα λάβουν στο κινητό τους.
Το ερωτηματολόγιο
Η αξιολόγηση γίνεται σε 8 άξονες:
- Προσβασιμότητα
- Οργάνωση και συντονισμός της φροντίδας
- Ποιότητα φροντίδας και αλληλεπίδραση με το προσωπικό (επικοινωνία, ευγένεια και εμπιστοσύνη)
- Υποστήριξη και συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων
- Καθαριότητα, υγιεινή και σίτιση
- Υποστήριξη και ενημέρωση κατά την έξοδο από το νοσοκομείο
- Η γνώση ύπαρξης των Γ.Π.Δ.Λ.Υ.Υ. στα νοσοκομεία και η αποτελεσματικότητα εξυπηρέτησης
- Γενική / συνολική αξιολόγηση της παρεχόμενης φροντίδας.
Ως προς την προσβασιμότητα, οι ασθενείς καλούνται να απαντήσουν για τον τρόπο εισαγωγής, για το χρόνο αναμονής μέχρι την πραγματοποίηση της εισαγωγής, για το διάστημα που μεσολάβησε μέχρι τον προεγχειρητικό έλεγχο, εάν υπήρξε αλλαγή στον προγραμματισμό του χειρουργείου, εάν υπήρχαν όλες οι απαραίτητες ιατρικές ειδικότητες για το περιστατικό κ.α.
Για την ποιότητα της φροντίδας, οι ερωτήσεις περιλαμβάνουν: εάν θεράποντες ιατροί και νοσηλευτές αφιέρωσαν αρκετό χρόνο, εάν το προσωπικό αντιμετώπισε με ευγένεια τον ασθενή, εάν οι ασθενείς είχαν εμπιστοσύνη στους υγειονομικούς.
Σχετικά με την υποστήριξη και τη λήψη αποφάσεων, οι ασθενείς απαντούν για το αν ενημερώθηκαν για ενδεχόμενες επιπλοκές, εάν έλαβαν ψυχολογική υποστήριξη σε καταστάσεις σύγχυσης ή στεναχώριας κ.α.
Οι ερωτήσεις συνεχίζονται σχετικά με την ποιότητα του φαγητού, την καθαριότητα του θαλάμου και την ύπαρξη προϊόντων υγιεινής πχ. σαπούνια.
Για την έξοδο από το νοσοκομείο, οι ερωτήσεις αφορούν εάν δόθηκαν οδηγίες στον ασθενή, εάν ενημερώθηκε για την ύπαρξη κοινωνικών υπηρεσιών στο σπίτι κ.α.
Οι ασθενείς απαντούν και για την ενημέρωση σχετικά με τα Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας στο νοσοκομείο.
Τέλος, καλούνται να αξιολογήσουν με βάση την εμπειρία τους, τη συνολική φροντίδα που έλαβαν.