ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Αυξημένα τα ποσοστά κατάθλιψης των νέων μητέρων κατά την περίοδο του πρώτου έτους της πανδημίας

Οι ερευνητές ανακάλυψαν απροσδόκητα ότι οι πολιτείες με μεγαλύτερη αύξηση των συμπτωμάτων της επιλόχειας κατάθλιψης έτειναν να έχουν λιγότερους θανάτους από COVID – 19 και χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας μεταξύ των γυναικών.

Αυξημένα τα ποσοστά κατάθλιψης των νέων μητέρων κατά την περίοδο του πρώτου έτους της πανδημίας

Τα ποσοστά κατάθλιψης μετά τον τοκετό μεταξύ των Αμερικανίδων μητέρων, συμπεριλαμβανομένου του άγχους και της απελπισίας, αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας της COVID-19, αποκαλύπτει μια νέα μελέτη από το ακαδημαϊκό ιατρικό κέντρο UVA Health στο Charlottesville της Βιρτζίνια.

Η εν λόγω έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Psychiatric Research, ανέλυσε περισσότερες από 278.000 απαντήσεις μεταξύ του χρονικού διαστήματος από τον Ιανουάριο του 2018 έως και τον Μάρτιο 2021 σε μια έρευνα μετά την εγκυμοσύνη στην εφαρμογή Flo, η οποία βοηθά τις γυναίκες στην παρακολούθηση της διάθεσης των σωματικών συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη.

Στη συνέχεια, τα ευρήματα διασταυρώθηκαν με τα στοιχεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ τόσο για τα κρούσματα της COVID-19 όσο και για τους θανάτους από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Μάρτιο του 2021, καθώς και για την ανεργία.

Τα πορίσματα της έρευνας

Παραδόξως η έρευνα διαπίστωσε ότι τα κράτη με μεγαλύτερη αύξηση των συμπτωμάτων κατάθλιψης μετά τον τοκετό τείνουν να έχουν λιγότερους θανάτους από COVID- 19 και χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας μεταξύ των γυναικών.

Οι ερευνητές παρείχαν μια πιθανή εξήγηση γι’ αυτό, δηλώνοντας ότι οι γυναίκες σε αυτές τις πολιτείες είχαν λιγότερη πρόσβαση στα συστήματα υποστήριξής τους, η οποία σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες βοηθά τις γυναίκες να αναπτύξουν κατάθλιψη μετά τον τοκετό.

«Επειδή η κατάθλιψη μετά τον τοκετό όχι μόνο έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στη μητέρα αλλά και στο παιδί, είναι σημαντικό να εντοπίσουμε παράγοντες κινδύνου καθώς και προστατευτικούς παράγοντες», δήλωσε η Δρ. Jennifer L. Payne, ανώτερη συγγραφέας της μελέτης. «Η πανδημία αύξησε σαφώς τον κίνδυνο για συμπτώματα κατάθλιψης μετά τον τοκετό», εξήγησε στη συνέχεια.

Τα σοκαριστικά ποσοστά

Συνολικά, τα εθνικά ποσοστά κατάθλιψης μετά τον τοκετό αυξήθηκαν από 6,5% σε 6,9% κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα διαπίστωσε ότι η κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της COVID-19 επηρέασε επίσης νέες μητέρες σε άλλες χώρες.

Μια μεγάλη διεθνής μελέτη με επικεφαλής Ισραηλινούς ερευνητές, η οποία εξέτασε το Ισραήλ, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Μάλτα, την Πορτογαλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία, τη Βραζιλία και τη Χιλή, ανέκρινε 7.642 γυναίκες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων 730 Εβραίων γυναικών.

Όσον αφορά στο Ισραήλ, η ομάδα διαπίστωσε ότι η συχνότητα εμφάνισης συμπτωμάτων κατάθλιψης μετά τον τοκετό ήταν τριπλάσια μεταξύ των ανέργων γυναικών. Συνολικά, ανέφερε 3,5 φορές αύξηση της κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της COVID-19.