ΥΓΕΙΑ

Ο ρόλος του καλίου στην υπέρταση

Η διατροφή αποτελεί σημαντικό ρυθμιστικό παράγοντα της υγείας όσων πάσχουν από υπέρταση.

Τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση πρέπει να αποφεύγουν το νάτριο, δηλαδή τις τροφές με αλάτι.

Αντιθέτως, πρέπει να καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε κάλιο, το οποίο ελαττώνει την αρτηριακή πίεση.

Η ελάχιστη ποσότητα καλίου που χρειάζεται ένας άνθρωπος καθημερινά είναι πάνω από 2.000 mg. Υπολογίζεται όμως ότι χρειάζεται 4.000-5.000 mg ημερησίως, για να έχει προστασία από την υπέρταση.

Το κάλιο βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στα φρούτα, στα λαχανικά, στα όσπρια και στα δημητριακά.

Για παράδειγμα, 100 γραμμάρια πατάτες περιέχουν 650 mg κάλιο, μία μπανάνα (120 γραμ.) περιέχει 480 mg κάλιο, μία φέτα καρπούζι (400 γραμ.) περιέχει 400 mg κάλιο, 100 γραμμάρια σπανάκι περιέχουν 230 mg κάλιο, 100 γραμμάρια μήλα περιέχουν 88 mg κάλιο 150 γραμμάρια δημητριακά πρωινού με πίτουρο περιέχουν 810 mg κάλιο και μια φέτα μαύρο ψωμί περιέχει 76 mg κάλιο.

Παράλληλα το συνολικό νάτριο που λαμβάνει καθημερινά ένας άνθρωπος δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 2.400 mg για τους ενήλικες (ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι περιέχει 2.300 νατρίου).

Διαβάστε επίσης:
Υπέρταση: 5 βότανα που την μειώνουν αποτελεσματικά
Το λαχανικό που καταπολεμάει πίεση, άνοια και διαβήτη

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved