ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος μαστού: Μειωμένος κίνδυνος χάρη στη μεσογειακή διατροφή με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Οι γυναίκες που ακολουθούν μεσογειακή διατροφή με τακτική κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιόλαδου εμφανίζουν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με μία νέα ισπανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA Internal Medicine, συνέκριναν δύο εκδοχές της μεσογειακής διατροφής, μία με πολύ ελαιόλαδο και μία με πολλούς ξηρούς καρπούς.

Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 4.300 γυναίκες με μέση ηλικία τα 67 έτη, οι οποίες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: Μία που κατανάλωνε ένα λίτρο έξτρα παρθένου ελαιόλαδου την εβδομάδα και μία που έτρωγε 30 γραμμάρια ξηρών καρπών ημερησίως. Μία τρίτη ομάδα ελέγχου ακολουθούσε δίαιτα χαμηλών λιπαρών.

Στη διάρκεια πέντε ετών υπήρξαν 35 διαγνωσμένες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού. Οι γυναίκες της πρώτης ομάδας με το ελαιόλαδο είχαν κατά μέσο όρο 68% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης του συγκεκριμένου καρκίνου, σε σχέση με όσες έτρωγαν χαμηλά λιπαρά. Οι γυναίκες που έτρωγαν ξηρούς καρπούς δεν εμφάνισαν κάποια αξιοσημείωτη μείωση του σχετικού κινδύνου.

Πάντως, οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα ευρήματά τους θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από μεγαλύτερη έρευνα με περισσότερα περιστατικά καρκίνου. Ο καρκίνος του μαστού είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες.

Προηγούμενες μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η μεσογειακή διατροφή με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved