ΥΓΕΙΑ

Συνδυασμός αλκοόλ με ενεργειακά ροφήματα: Ποιο κίνδυνο εγκυμονεί

Τα ενεργειακά ποτά έχουν αποτελέσει αντικείμενο πολλών μελετών, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν καταλήξει στις αρνητικές επιδράσεις που έχουν στον οργανισμό, ειδικά των νεαρών ατόμων, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε καφεΐνη.

Σύμφωνα με νέα μελέτη οι κίνδυνοι αυτοί αυξάνονται όταν τα ενεργειακά ποτά αναμιχθούν με οινοπνευματώδη.

Οι ερευνητές χορήγησαν σε έφηβα ποντίκια αλκοολούχα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη και διαπίστωσαν ότι τα ζώα εκδήλωσαν σωματικές και νευροχημικές αντιδράσεις παρόμοιες με εκείνες που παρατηρούνται όταν τους χορηγούν κοκαΐνη.

Με την επαναλαμβανόμενη χορήγηση του κοκτέιλ, τα ζώα γίνονταν ολοένα πιο διεγερτικά, ακριβώς όπως συμβαίνει με την κοκαΐνη, ενώ αυξήθηκαν τα επίπεδα μίας πρωτεΐνης (λέγεται ΔFosB) η οποία είναι δείκτης μακροχρόνιας αλλαγής της νευροχημείας του εγκεφάλου.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η ανάμιξη οινοπνευματωδών ποτών με ενεργειακά ροφήματα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους εφήβους, καθώς οι αλλαγές που παρατηρούνται στον εγκέφαλό τους μπορεί να διατηρηθούν και μετά την ενηλικίωση.

«Ως φαίνεται, όταν το αλκοόλ αναμιγνύεται με υψηλές δόσεις καφεΐνης ασκεί επιδράσεις που αλλάζουν τη νευροχημεία του εγκεφάλου και οι οποίες δεν παρατηρούνται όταν οι δύο ουσίες καταναλώνονται μεμονωμένα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ρίτσαρντ Βαν Ριν, επίκουρος καθηγητή Φαρμακευτικής Χημείας & Μοριακής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Purdue, στην Ιντιάνα.

«Οι παρατεταμένες αλλαγές στην νευροχημεία του εγκεφάλου είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι χρήστες ναρκωτικών δυσκολεύονται τόσο πολύ να απαλλαγούν από αυτά», εξήγησε ο δρ Βαν Ριν.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση PLoS One.

Διαβάστε επίσης:

Ποιες είναι οι πιθανές «παρενέργειες» από τα ενεργειακά ποτά (γράφημα)

Πόσο ασφαλή είναι τα ενεργειακά ποτά για τα παιδιά;

Επιτρέπεται να καταναλώνουμε ενεργειακά ποτά εάν έχουμε έλλειψη σιδήρου;

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved