ΥΓΕΙΑ

Ύπνος & εγκυμοσύνη: Ποια στάση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θνησιγένειας

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και ιδιαίτερα στους τελευταίους μήνες της κύησης, ο ύπνος γίνεται εξαιρετικά δύσκολος. Οι περισσότερες γυναίκες δυσκολεύονται να βρουν κάποια στάση που να τις βολεύει, αφού η φουσκωμένη κοιλιά γίνεται πολλές φορές εμπόδιο σε έναν ξεκούραστο ύπνο.

Μια νέα επιστημονική μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή Πίτερ Στόουν από το Πανεπιστήμιο του Ώκλαντ, δείχνει ότι η επιλογή στάσης στον ύπνο κατά την εγκυμοσύνη δεν πρέπει να γίνεται μόνο με γνώμονα την άνεση αλλά και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τι είναι καλύτερο για το έμβρυο.

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, ο κίνδυνος θνησιγένειας (γέννηση νεκρού μωρού) εκτιμάται πως είναι αυξημένος για τις εγκυμονούσες που ξαπλώνουν ανάσκελα, καθώς στη στάση αυτή ασκείται περισσότερη πίεση στο αγέννητο παιδί και περιορίζεται η πρόσληψη οξυγόνου.

Η διαπίστωση αυτή εξηγεί ίσως γιατί ορισμένα μωρά δεν καταφέρνουν να επιβιώσουν στην κύηση. Παλαιότερες μελέτες είχαν υποδείξει ότι η στάση που επιλέγει η έγκυος στον ύπνο επηρεάζει την υγεία του μωρού, χωρίς όμως να αποσαφηνίζονται οι λόγοι.

«Η μελέτη μας έδειξε ότι η ύπτια θέση ασκεί επιπλέον επιβάρυνση στο μωρό, συμβάλλοντας στον κίνδυνο θνησιγένειας. Ο κίνδυνος αυτός μάλλον αυξάνεται περαιτέρω για τις γυναίκες που έχουν διαπιστωμένα προβλήματα υγείας» σχολίασε ο Στόουν.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 29 υγιείς γυναίκες που βρίσκονταν στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχουσες βρίσκονταν στην 35η έως 38η εβδομάδα κύησης και ο εκτιμώμενος κίνδυνος να εκδηλώσουν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη τους ήταν μικρός. Ζητήθηκε από κάθε γυναίκα να ξαπλώσει σε μία από τέσσερις διαφορετικές στάσεις: ανάσκελα, ανάσκελα με στήριξη της πλάτης σε γωνία 30 μοιρών, στο δεξιό πλευρό ή στο αριστερό πλευρό, με τυχαία σειρά. Καθεμιά από τις συμμετέχουσες παρέμεινε σε κάθε στάση με ένα μαξιλάρι κάτω από τον αυχένα για 30 λεπτά, ενώ οι ερευνητές παρακολουθούσαν σε πραγματικό χρόνο τον καρδιακό παλμό και τη δραστηριότητα του εμβρύου.

Όταν οι γυναίκες ήταν ξαπλωμένες ανάσκελα, χωρίς υποστήριξη της πλάτης, η πίεση που ασκούνταν στο έμβρυο ήταν μεγαλύτερη, με αποτέλεσμα αυτό να περνά σε μια κατάσταση όμοια με αυτή του ύπνου, με χαμηλότερα επίπεδα δραστηριότητας και μικρότερη κατανάλωση οξυγόνου. Η στάση αυτή φάνηκε επίσης να επηρεάζει τον καρδιακό παλμό του εμβρύου. Οι επιδράσεις αυτές ήταν πέντε φορές πιο πιθανό να συμβούν όταν η έγκυος ήταν ξαπλωμένη ανάσκελα σε σύγκριση με όταν ήταν ξαπλωμένη στο πλάι.

Η παρατεταμένη έλλειψη οξυγόνου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας ή και να αποβεί θανατηφόρα για το έμβρυο. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, «η ύπτια θέση μπορεί να αποδειχθεί επιζήμια για το βρέφος και σε δύσκολες εγκυμοσύνες είναι πιθανό να αποτελέσει τον επιβαρυντικό παράγοντα που θα οδηγήσει στον θάνατο του εμβρύου».

Να σημειωθεί ότι όλες οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη γέννησαν υγιέστατα μωρά και ότι η επίδραση της στάσης του σώματος μελετήθηκε για μικρό μόνο χρονικό διάστημα. Θα χρειαστούν περαιτέρω έρευνες ώστε να διαπιστωθούν οι επιδράσεις της στάσης σώματος σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια των ωρών του ύπνου.

Διαβάστε επίσης:

Πέντε συμπτώματα εγκυμοσύνης πριν κάνετε το τεστ

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved