ΥΓΕΙΑ

Καρδιαγγειακά: Πώς συνδέονται με τη βαριά νόσηση από κορονοϊό

Οι άνθρωποι που ανήκουν σε ομάδα υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου για έμφραγμα ή εγκεφαλικό μέσα στην επόμενη δεκαετία, έχουν επίσης σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν βαριά με Covid-19, δείχνει μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.

Καρδιαγγειακά: Πώς συνδέονται με τη βαριά νόσηση από κορονοϊό

Οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι δεν έχουν διαγνωστεί με καρδιαγγειακή νόσο, αλλά κινδυνεύουν μελλοντικά να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό, σε περίπτωση που μολυνθούν από τον κορονοϊό, έχουν σχεδόν τριπλάσια πιθανότητα να χρειαστούν νοσηλεία και εισαγωγή σε ΜΕΘ, καθώς και εξαπλάσια να πεθάνουν λόγω της Covid-19, σε σύγκριση με τα άτομα χαμηλού καρδιαγγειακού κινδύνου.

Οι ερευνητές της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, με επικεφαλής τις δρ Τζένιφερ Ντέηβιντσον και δρ Σάρλοτ Γουόρεν-Γκας, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε διεθνές συνέδριο της ευρωπαϊκής εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νόσων στη Λισαβόνα, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 950.000 ενήλικες, από τους οποίους το 12% είχαν καρδιαγγειακή νόσο, το 32% δεν είχαν διαγνωσμένη τέτοια νόσο αλλά θεωρούνταν υψηλού κινδύνου για το μέλλον, ενώ το υπόλοιπο 56% είχαν χαμηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο. Οι 4.017 (με μέση ηλικία 58 ετών) είχαν διαγνωστεί με Covid-19 και από αυτούς 576 πέθαναν (οι 219 στους 1.000), 159 εισήχθησαν σε ΜΕΘ νοσοκομείου (60 στους 1.000) και 1.091 χρειάστηκαν απλή νοσηλεία (414 στους 1.000).

Διαπιστώθηκε ότι η πιθανότητα λοίμωξης Covid-19 ήταν σχεδόν παρόμοια μεταξύ των ανθρώπων με υψηλό και χαμηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο (4,9 περιστατικά και 4,5 ανά 1.000 αντίστοιχα). Όμως ήταν σημαντικά μεγαλύτερες στα άτομα υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου, σε σχέση με εκείνα χαμηλού καρδιαγγειακού κινδύνου, η θνησιμότητα (311 έναντι 24 ανά 1.000), οι εισαγωγές σε ΜΕΘ (97 έναντι 36 ανά 1.000) και οι νοσηλείες (607 έναντι 169 ανά 1.000 άτομα).

Οι ερευνητές τόνισαν τη σημασία του εμβολιασμού για τους ανθρώπους με πολλούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. Ήταν γνωστό από την αρχή σχεδόν της πανδημίας ότι η καρδιαγγειακή νόσος (ιστορικό εμφράγματος, εγκεφαλικού, στηθάγχης κ.α.) σχετίζεται με σοβαρότερα συμπτώματα και χειρότερη έκβαση της Covid-19. Η νέα μελέτη δείχνει ότι αυτό ισχύει και για όσους ανήκουν σε ομάδα υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου για το μέλλον. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται όσοι έχουν πιθανότητα πάνω από 10% για έμφραγμα ή εγκεφαλικό μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

«Είναι σημαντικό οι άνθρωποι με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου να ενθαρρυνθούν να κάνουν τα εμβόλια και τις ενισχυτικές δόσεις κατά της Covid-19», τόνισε η δρ Γουόρεν-Γκας.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ