ΥΓΕΙΑ

Φαινόμενο γιο-γιο ή ανακύκλωση βάρους: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιοπάθειας

Οι άνθρωποι που ακολουθούν στερητικές δίαιτες και μετά επιστρέφουν σε μια συνηθισμένη διατροφή, κινδυνεύουν να βλάψουν την υγεία τους περισσότερο από το να μην ακολουθήσουν ποτέ υγιεινή διατροφή, διαπιστώνει μια νέα μελέτη.

Φαινόμενο γιο-γιο ή ανακύκλωση βάρους: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιοπάθειας

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Georgetown, στην Ουάσιγκτον, ανακάλυψαν ότι μια ασταθής, μεταβαλλόμενη διατροφή, μπορεί να βλάψει μακροπρόθεσμα ένα άτομο και να αυξήσει ακόμη και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη.

Η δίαιτα «γιο-γιο» είναι πολύ συνηθισμένη στους Αμερικανούς που προσπαθούν να τρώνε πιο υγιεινά για να χάσουν βάρος και να βελτιώσουν την υγεία τους, αλλά αποτυγχάνουν να το κάνουν με συνέπεια.

Τα ευρήματα της μελέτης είναι ανησυχητικά και οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι το να ακολουθεί κανείς ανθυγιεινή διατροφή θα μπορούσε να είναι προτιμότερο από τις επαναλαμβανόμενες αποτυχημένες προσπάθειες να μείνουν υγιείς.

Οι επιστήμονες, που παρουσίασαν τα ευρήματά τους στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Φυσιολογικής Εταιρείας, μελέτησαν 16 αρουραίους.

Τα τρωκτικά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, με την πρώτη ομάδα να ακολουθεί κανονική διατροφή και τη δεύτερη να ακολουθεί διατροφή με 60% λιγότερες θερμίδες για ένα διάστημα τριών εβδομάδων, ακολουθούμενο από τρεις εβδομάδες κανονικής διατροφής. Αυτός ο κύκλος επαναλήφθηκε τρεις φορές.

Στη συνέχεια ελέγχθηκε η καρδιακή και η νεφρική λειτουργία των αρουραίων, καθώς και το αίμα τους για να μετρηθεί η αντίσταση στην ινσουλίνη.

Οι αρουραίοι που ακολουθούσαν δίαιτα «γιο-γιο» είχαν χειρότερη λειτουργία της καρδιάς και των νεφρών, καθώς και πρόβλημα διαχείρισης του σακχάρου στο αίμα.

Τα ζώα που είχαν κάνει αρκετούς κύκλους απώλειας και ανάκτησης του σωματικού βάρους τους, είχαν μειωμένη καρδιακή και νεφρική λειτουργία, αλλά και μεγαλύτερη αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί να αποτελεί αιτία διαβήτη, είπε η Δρ. Aline de Souza, συγγραφέας της μελέτης.

«Αν και τα ζώα φαίνονταν να είναι υγιή μετά την "ανάρρωση" από τη δίαιτα, η καρδιά και ο μεταβολισμός τους δεν ήταν υγιείς» πρόσθεσε.

Παρότι η έρευνα βρίσκεται ακόμη στα αρχικά στάδια, οι ερευνητές φοβούνται ότι πολλοί Αμερικανοί που αλλάζουν συνεχώς θερμιδική πρόσληψη -είτε από ανάγκη είτε επειδή ανησυχούν για την υγεία τους- θα μπορούσαν να βλάψουν τον εαυτό τους.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η δίαιτα γιο-γιο μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, άγχος και να αυξήσει τα ποσοστά του λίπους στο σώμα ενός ατόμου.

Οι ερευνητές φοβούνται επίσης ότι η έξαρση της επισιτιστικής ανασφάλειας σε όλο τον κόσμο που τροφοδοτείται από την πανδημία COVID-19 μπορεί να έχει οδηγήσει αναγκαστικά κάποιους ανθρώπους σε ολιγοθερμιδικές δίαιτες.

Καθώς αυτοί οι άνθρωποι επιστρέφουν στην κανονικότητα, υπάρχουν φόβοι ότι η δίαιτα γιο-γιο μπορεί να τους προκαλέσει μόνιμη βλάβη.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) το 70% των Αμερικανών είναι υπέρβαροι και σχεδόν οι μισοί από αυτούς παχύσαρκοι.

Το 16% των Αμερικανών πάσχουν από διαβήτη, ενώ οι καρδιακές παθήσεις αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου στη χώρα.

Πηγή: Mail Online