ΥΓΕΙΑ

Η μακρά covid στα παιδιά ισοδυναμεί με ψυχική νόσο

Tα παιδιά με συμπτώματα μακράς Covid, υποφέρουν στην πραγματικότητα από ψυχική ασθένεια, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η μακρά covid στα παιδιά ισοδυναμεί με ψυχική νόσο

«Πολλά παιδιά παλεύουν να προσαρμοστούν στις προκλήσεις που παρουσιάζει η πανδημία της Covid-19» σύμφωνα με βρετανό αξιωματούχο.

«Ενώ πολλά παιδιά έχουν δείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα σε δύσκολες συνθήκες, η κυβέρνηση γνωρίζει ότι αρκετά από αυτά αντιμετώπισαν προβλήματα ψυχικής υγείας και ευημερίας» προσθέτει.

Η Βρετανική κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας των παιδιών, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης χρηματοδότησης και της μεγαλύτερης πρόσβασης σε γραμμές βοήθειας για την ψυχική υγεία.

Σε παιδιά με «σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας» θα προσφέρονται ατομικές συνεδρίες ψυχοθεραπείας.

Παρότι τα παιδιά είναι εξαιρετικά σπάνιο να εμφανίσουν βραχυπρόθεσμα σοβαρά συμπτώματα Covid, όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι είναι ευαίσθητα σε παρατεταμένη κακή κατάσταση υγείας ακόμη και μετά από ήπια λοίμωξη. Είναι συχνό φαινόμενο να ταλαιπωρούνται επί μήνες από πονοκεφάλους, μυϊκούς πόνους και κόπωση.

Μελέτη στη Δανία που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην επιθεώρηση The Lancet Child And Adolescent Health Journal έδειξε ότι ακόμη και τα βρέφη και τα νήπια θα μπορούσαν να βιώσουν μακρά Covid.

Η Sammie McFarland, 46 ετών, απευθύνθηκε για πρώτη φορά στον βρετανό Πρωθυπουργό τον Απρίλιο, ζητώντας περισσότερη έρευνα για την εξεύρεση θεραπείας και καλύτερης περίθαλψης για τα παιδιά που δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις σχολικές υποχρεώσεις τους.

Η κόρη της Kitty, 16 ετών, υπέφερε από μακρά Covid για περισσότερα από δύο χρόνια.

Είναι χορεύτρια μπαλέτου και λόγω της χρόνιας κόπωσης, έχει χάσει αρκετά σχολικά μαθήματα.

Η Sammie δημιούργησε τη φιλανθρωπική οργάνωση "Long Covid Kids", η οποία ασκεί πιέσεις για μεγαλύτερη υποστήριξη και ευαισθητοποίηση.

Λέει ότι, όταν έλαβε απάντηση στην επιστολή της από έναν ανώνυμο αξιωματούχο στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας (DHSC), ήταν εξοργισμένη.

«Το να υποστηρίζεις ότι τα παιδιά με μακρά Covid δεν είναι αρκετά ανθεκτικά είναι εξαιρετικά προσβλητικό, όχι μόνο για το παιδί μου αλλά για όλα τα παιδιά με αυτή τη χρόνια πάθηση υγείας. Αυτή η επιστολή δείχνει ότι όσοι βρίσκονται στην καρδιά της κυβέρνησης. δεν καταλαβαίνουν καθόλου την κατάσταση» καταλήγει.

Πηγή: Mail Online