ΥΓΕΙΑ

Οι έγκυες γυναίκες με COVID-19 μπορούν να υποβληθούν σε θεραπεία με μονοξείδιο του αζώτου

Οι ασθενείς που έλαβαν εισπνεόμενο μονοξείδιο του αζώτου είχαν περίπου 60% μικρότερη παραμονή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και περίπου 64% μικρότερη συνολική νοσηλεία.

Οι έγκυες γυναίκες με COVID-19 μπορούν να υποβληθούν σε θεραπεία με μονοξείδιο του αζώτου

Υψηλές δόσεις εισπνεόμενου μονοξειδίου του αζώτου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία εγκύων γυναικών που νοσηλεύονται με σοβαρή COVID-19, αποκάλυψε μια νέα μελέτη.

Δημοσιευμένη στο περιοδικό Obstetrics & Gynecology η μελέτη διαπίστωσε ότι εάν μια ασθενής βρίσκεται υπό πολύ στενή παρακολούθηση λόγω της σοβαρής νόσησής της από τον κορονοϊό η εν λόγω θεραπεία είναι αποτελεσματική μειώνοντας έτσι τον χρόνο παραμονής της στο νοσοκομείο.

Η συγκεκριμένη θεραπεία μειώνει επίσης σημαντικά τον υψηλό κίνδυνο που διατρέχουν οι έγκυες γυναίκες, οι οποίες έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από κορονοϊό από αυτές που δεν βρίσκονται σε ενδιαφέρουσα. Επίσης, αυτή η κατηγορία ασθενών αντιμετωπίζει μεγαλύτερο κίνδυνο μαιευτικών επιπλοκών όπως προεκλαμψία, πρόωρο τοκετό και θνησιγένεια.

egkymosini-ponolaimos.jpg

Τι αναφέρουν οι αριθμοί

Από τις 71 έγκυες που νοσηλεύτηκαν την περίοδο μεταξύ Μαρτίου 2020 και Δεκεμβρίου 2021, περίπου 51 υποβλήθηκαν σε θεραπεία μόνο με συμπλήρωμα οξυγόνου και 20 υποβλήθηκαν σε θεραπεία βασισμένη στο ιατρικό πρωτόκολλο φροντίδας για τους νοσούντες από COVID-19 συν την παροχή μονοξειδίου του αζώτου επί 30 λεπτά δύο φορές την ημέρα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές που διεξήγαγαν τη μελέτη από τέσσερα νοσοκομεία της Βοστώνης με επικεφαλή το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, η θεραπεία με μονοξείδιο του αζώτου δεν προκαλεί παρενέργειες ενώ συμβάλει στην ταχύτερη ανάρρωση των εγκύων με σοβαρό COVID-19.

Οι ασθενείς που έλαβαν μονοξείδιο του αζώτου χρειάζονταν περίπου 63% λιγότερο οξυγόνο ενώ είχαν κατά μέσο όρο 60% μικρότερη παραμονή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και περίπου 64% μικρότερη νοσηλεία στο σύνολό της.

«Μέχρι σήμερα, πολύ λίγες θεραπείες με μονοξείδιο του αζώτου για τη συμπλήρωση της συμπληρωματικής οξυγόνωσης σε έγκυες ασθενείς με COVID-19 έχουν δοκιμαστεί», σύμφωνα με τον ανώτερο συγγραφέα Lorenzo Berra, MD που συμπλήρωσε λέγοντας: «Οι ερευνητές και από τα τέσσερα ιατρικά κέντρα που συμμετείχαν στη μελέτη μας συμφώνησαν ότι η χορήγηση υψηλού δόσεων μονοξειδίου του αζώτου μέσω μιας άνετης μάσκας έχει τεράστιες δυνατότητες ως μια νέα θεραπευτική στρατηγική για έγκυες ασθενείς με COVID-19».

«Η χορήγηση υψηλού δοσολογίου μονοξειδίου του αζώτου μέσω μιας άνετης μάσκας έχει τεράστιες δυνατότητες ως μια νέα θεραπευτική στρατηγική για έγκυες ασθενείς με COVID-19»

Οι αναλύσεις δεδομένων στο πλαίσιο της μελέτης «αντιπροσώπευαν την ηλικία, τον δείκτη μάζας σώματος, την ηλικία κύησης, τη χρήση στεροειδών, τη ρεμδεσιβίρη και το κέντρο μελέτης».

nosokomeio.jpg

Τι είναι η θεραπεία με μονοξείδιο του αζώτου;

Το μονοξείδιο του αζώτου εγκρίθηκε αρχικά από τον FDA το 1999 ως θεραπευτική θεραπεία αερίου για μηχανικά υποστηριζόμενα νεογνά με υποξική αναπνευστική ανεπάρκεια.

«Πάνω απ' όλα, η μελέτη μας υποστηρίζει την ασφάλεια της υψηλής δόσης μονοξειδίου του αζώτου στον έγκυο πληθυσμό και ελπίζουμε ότι περισσότεροι γιατροί θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να το ενσωματώσουν σε προσεκτικά ελεγχόμενα θεραπευτικά σχήματα», δήλωσε ο Berra.