ΥΓΕΙΑ

Νέα προσέγγιση προσφέρει ελπίδα στους ασθενείς με χρόνιο πόνο

Η εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση μπορεί να προσφέρει μια εναλλακτική λύση στις υπάρχουσες θεραπείες χρόνιου πόνου, σύμφωνα με τους ερευνητές της UVA που ξεκινούν μια κλινική δοκιμή.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια καταπολεμούν τον χρόνιο πόνο με τη βοήθεια επιχορήγησης 5 εκατομμυρίων δολαρίων από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας για τη χρηματοδότηση μιας κλινικής δοκιμής.

Μια συσκευή θα εισαχθεί στο σώμα για να διεγείρουν τμήματα του insula, το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τον πόνο. Προορίζεται να αυξήσει την ανοχή στον πόνο και να προσφέρει μια εναλλακτική λύση στη φαρμακευτική αγωγή για τη διαχείριση του χρόνιου νευρικού πόνου.

Ο Δρ. Jeff Elias του Τμήματος Νευρολογικής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής UVA και του Ινστιτούτου Εγκεφάλου UVA, δήλωσε ότι εάν είναι επιτυχής, η προσέγγιση θα μπορούσε να ρίξει φως στη θεμελιώδη φύση του ίδιου του πόνου.

«Για πρώτη φορά, θα είμαστε σε θέση να παρακολουθούμε τα σήματα του εγκεφάλου και να διακρίνουμε πώς φαίνονται όταν ο ασθενής έχει πόνο σε σχέση με όταν δεν πονάει», είπε ο Elias. «Η κατανόηση των θεμελιωδών αλλαγών που συμβαίνουν στον εγκέφαλό μας όταν αναπτύσσουμε μια κατάσταση πόνου είναι κρίσιμη εάν πρόκειται να σχεδιάσουμε τρόπους χειρισμού και αλλαγής αυτών των σημάτων πόνου».

Η κρίση του πόνου και η επιδημία των οπιοειδών

Ο χρόνιος νευρικός πόνος αναπτύσσεται όταν κάποιο μέρος του νευρικού συστήματος τραυματίζεται και μερικοί ασθενείς με νευροπαθητικό πόνο δεν βιώνουν ανακούφιση με τις υπάρχουσες θεραπείες.

Φαρμακευτικά προϊόντα όπως τα οπιοειδή συχνά δεν βοηθούν στη διαχείριση του πόνου και συνήθως προκαλούν επιβλαβείς παρενέργειες. Τα οπιοειδή ενέχουν επίσης σοβαρό κίνδυνο εθισμού, όπως παρατηρείται σε κοινότητες σε όλη τη χώρα. Ο νευροπαθητικός πόνος αναγνωρίζεται ως μία από τις πιο δύσκολες καταστάσεις πόνου για τη θεραπεία.

Θεραπεία στη δοκιμή

Η εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση, ή DBS, μπορεί να προσφέρει μια εναλλακτική λύση στις υπάρχουσες θεραπείες, σύμφωνα με την ομάδα UVA. Χρησιμοποιείται ήδη για τη θεραπεία της επιληψίας και των κινητικών διαταραχών και υπάρχουν αναδυόμενες ενδείξεις ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικό για τον χρόνιο πόνο.

Για να το δοκιμάσει αυτό, η UVA θα ξεκινήσει μια κλινική δοκιμή σε 12 εθελοντές ασθενείς με ανθεκτικό στη θεραπεία νευροπαθητικό πόνο. Μια πρόσφατα συγκροτημένη ερευνητική ομάδα πόνου UVA θα χαρτογραφήσει τους εγκεφάλους των εθελοντών και θα διεγείρει τμήματα της insula, για να δει αν η διέγερση παρέχει ανακούφιση από τον πόνο.

«Η ομάδα μας συνδυάζει το βάθος της γνώσης στους μηχανισμούς και τη μέτρηση του πόνου μαζί με την εμπειρία στη χειρουργική του εγκεφάλου και τη χαρτογράφηση του εγκεφάλου», δήλωσε ο Δρ. Mark Quigg, μέλος της ομάδας. «Η UVA – με την κρίσιμη βοήθεια του Brain Institute – έχει μια μοναδική ευκαιρία να προωθήσει τη θεραπεία στο διαδεδομένο και δύσκολο πρόβλημα του χρόνιου πόνου».

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved