ΥΓΕΙΑ

Το πού νιώθετε πόνο στο σώμα σας αποτελεί σημάδι υψηλής χοληστερίνης - Οι φυσιολογικές τιμές

Η υψηλή χοληστερίνη δεν παρουσιάζει συνήθως συμπτώματα, αλλά υπάρχουν εξαιρέσεις στον κανόνα. Τα σταθερά υψηλά επίπεδά της μπορεί να μπλοκάρουν τις αρτηρίες, γεγονός που με τη σειρά της προκαλεί πόνο σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος.

Το πού νιώθετε πόνο στο σώμα σας αποτελεί σημάδι υψηλής χοληστερίνης - Οι φυσιολογικές τιμές

Η υψηλή χοληστερόλη ή χοληστερίνη είναι μια κατάσταση που αναφέρεται στα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης που είναι μια κηρώδης ουσία που παράγεται μέσα στο ήπαρ. Αν και η χοληστερίνη είναι απαραίτητη για τη δημιουργία υγιών κυττάρων, τα υψηλά επίπεδά της ανατρέπουν την ισορροπία, προκαλώντας μια σειρά από σοβαρά προβλήματα στον οργανισμό.

Δυστυχώς, τα συμπτώματα της υψηλής χοληστερόλης εμφανίζονται μόνο όταν έχει συμβεί βλάβη. Εάν ορισμένες αρτηρίες μπλοκαριστούν από τη χοληστερίνη τα μέρη του σώματος που συνδέονται με αυτές μπορεί να εμφανίσουν κάποιο πόνο.

Για παράδειγμα, εάν υπάρχει απόφραξη στις αρτηρίες των ποδιών, αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο κατά το περπάτημα. Δυστυχώς, αυτά τα συμπτώματα συνήθως εκδηλώνονται μόνο μετά την εμφάνιση της βλάβης.

Οι παράγοντες που ανεβάζουν τη χοληστερίνη πέραν της κληρονομικής προδιάθεσης είναι το φύλο, η παχυσαρκία, η κακή διατροφή, η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, η έλλειψη άθλησης και γενικότερα της κίνησης.

Η χρησιμότητα της χοληστερίνης

Η χοληστερίνη είναι ένα βασικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών και ένα δομικό συστατικό ορμονών όπως τα ανδρογόνα, τα οιστρογόνα, η κορτιζόλη και τη κορτικοστερόνη. Η καλή χοληστερίνη συμβάλει στην παραγωγή της βιταμίνης D, των χολικών οξέων καθώς και στον μεταβολισμό των λιποδιαλυτών βιταμινών.

1643647025906-713099425-xolisterini.jpg

Οι φυσιολογικές τιμές της χοληστερίνης

Ενήλικες

Ολική χοληστερίνη LDL-χοληστερίνη HDL-χοληστερίνη
<170 Επιθυμητή <100 Ιδανική >=60 Επιθυμητή
100-129 Σχεδόν φυσιολογική <40 Χαμηλή
130-159 Οριακά υψηλή
160-189 Υψηλή
>=190 Πολύ υψηλή

Παιδιά

Ολική χοληστερίνη LDL-χοληστερίνη HDL-χοληστερίνη
<170 Επιθυμητή <110 Επιθυμητή >40 Επιθυμητή
170-200 Οριακά υψηλή 110-130 Οριακά υψηλή
>200 Υψηλή >130 Υψηλή <35 Χαμηλή

Σωτήρια η εξέταση αίματος

Η αναμονή για την εμφάνιση συμπτωμάτων είναι μια λανθασμένη προσέγγιση, επειδή η υψηλή χοληστερόλη χαρακτηρίζεται από απουσία συμπτωμάτων και δεν υπάρχει άλλος τρόπος για την ανίχνευση της νόσου εκτός από την τακτική εξέταση αίματος.

Τα υψηλά επίπεδα της χοληστερίνης σχετίζονται επίσης με την ηλικία, το βάρος ή μια άλλη πάθηση όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης.

Επιβάλλεται να κάνετε ένα τεστ μέτρησης της χοληστερίνης σας εάν δεν έχετε κάνει στο παρελθόν τεστ, αν είστε άνω των 40 ετών, είστε υπέρβαροι, έχετε υψηλή χοληστερόλη ή καρδιακά προβλήματα στην οικογένειά σας.

Για να κάνετε την εξέταση της χοληστερίνης επιβάλλεται η νηστεία, 10-12 ωρών. Οι εξετάσεις μετρούν την LDL, την HDL, την VLDL και την ολική χοληστερόλη. Για τη θεμελίωση της οριστικής τιµής της χοληστερίνης πρέπει να γίνει επανειλημμένη μέτρηση των επιπέδων της σε έναν χρονικό ορίζοντα 2 μηνών.

Αρχικά, ο γιατρός σας θα σάς συστήσει κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού. Επίσης, η διακοπή του καπνίσματος είναι μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές που πρέπει να κάνετε προς όφελος της συνολικής σας υγείας.

Επίσης, προσπαθήστε να αντικαταστήσετε τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά με ακόρεστα.

Τα κορεσμένα λιπαρά είναι το είδος του λίπους που βρίσκεται στο βούτυρο, το λαρδί, τα λιπαρά κρέατα και το τυρί.

isorropimeni-diatrofi.jpg

Χρήσιμες συμβουλές

  • Ο μέσος άνδρας ηλικίας 19 έως 64 ετών δεν πρέπει να τρώει περισσότερα από 30 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών την ημέρα.
  • Η μέση γυναίκα ηλικίας 19 έως 64 ετών δεν πρέπει να τρώει περισσότερο από 20 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών την ημέρα.
  • Καλές πηγές ακόρεστων λιπαρών περιλαμβάνουν φυτικά έλαια όπως το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το καλαμπόκι, το κραμβέλαιο, τους ξηρούς καρπούς και τα σπορέλαια.
  • Προσθέστε στη διατροφή σας αβοκάντο και καταναλώστε λιπαρά ψάρια που περιλαμβάνουν ωμέγα-3 λιπαρά.