ΥΓΕΙΑ

Ποια είναι η διαφορά της «καλής» και της «κακής» χοληστερόλης

Η χοληστερόλη είναι μια λιπαρή ουσία ζωτικής σημασίας για τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού.

Ποια είναι η διαφορά της «καλής» και της «κακής» χοληστερόλης

Παράγεται στο συκώτι και μεταφέρεται στο αίμα από πρωτεΐνες, και γενικά διακρίνεται σε «καλή» και «κακή» χοληστερόλη.

Η υπερβολική ποσότητα κακής χοληστερόλης, μπορεί να προκαλέσει τη συσσώρευσή της στις αρτηρίες, εμποδίζοντας την κυκλοφορία του αίματος στην καρδιά, τον εγκέφαλο και το υπόλοιπο σώμα.

Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο στηθάγχης, εμφράγματος, εγκεφαλικού και θρόμβωσης.

Η καλή χοληστερόλη ή λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL), μεταφέρει τη χοληστερόλη από τα κύτταρα στο ήπαρ όπου διασπάται ή αποβάλλεται ως άχρηστη ουσία.

Η «κακή χοληστερόλη» ή λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL), μεταφέρει τη χοληστερόλη στα κύτταρα και όταν υπάρχει σε υψηλά ποσοστά, επικάθεται στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών σχηματίζοντας τη λεγόμενη αθηρωματική πλάκα.

Η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να είναι κληρονομική (Οικογενής Υπερχοληστερολαιμία), συνδέεται όμως και με μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, το κάπνισμα, τον διαβήτη, την υψηλή αρτηριακή πίεση και το οικογενειακό ιστορικό εγκεφαλικού ή καρδιακής νόσου.

Η χοληστερόλη του αίματος μετριέται σε μονάδες που ονομάζονται millimoles ανά λίτρο αίματος (mmol/L).

Η συνολική χοληστερόλη για έναν υγιή ενήλικα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 5 mmol/L.

Η LDL δεν πρέπει να είναι πάνω από 3 mmol/L, ενώ ο ιδανικός αριθμός για την HDL είναι πάνω από 1 mmol/L.

Η ολική χοληστερόλη μπορεί να μειωθεί με την υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, την αποχή από το κάπνισμα και την τακτική άσκηση.

Εάν αυτά δεν βοηθήσουν, συνταγογραφούνται φάρμακα, όπως οι στατίνες.

Πηγή: Mail Online