ΥΓΕΙΑ

Γρίπη της ντομάτας: Τα συμπτώματα της νέας λοίμωξης που «χτυπά» τα παιδιά

Η εμφάνιση μιας νέας σπάνιας, ιογενούς λοίμωξης που ταλαιπωρεί μικρά παιδιά έχει σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές της Ινδίας.

Γρίπη της ντομάτας: Τα συμπτώματα της νέας λοίμωξης που «χτυπά» τα παιδιά

Η γρίπη της ντομάτας έχει επιβεβαιωθεί σε 82 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών στην πολιτεία της Κεράλα, όπου εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στις 6 Μαΐου. Έκτοτε έχουν αναφερθεί επιπλέον 26 κρούσματα στη γειτονική πολιτεία Ταμίλ Ναντού και στην Οντίσα στα ανατολικά, όπου έχουν μολυνθεί παιδιά ηλικίας έως εννέα ετών.

Η γρίπη ονομάζεται έτσι επειδή προκαλεί επώδυνες κόκκινες φουσκάλες.

Το υπουργείο Υγείας της Ινδίας δήλωσε ότι ο ιός δεν είναι απειλητικός για τη ζωή, αλλά εξέδωσε οδηγίες πρόληψης σε όλες τις πολιτείες αυτή την εβδομάδα, καλώντας τους γονείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στον έλεγχο των παιδιών τους για συμπτώματα.

Τι γνωρίζουμε για τη λοίμωξη

Η γρίπη της ντομάτας είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ιογενής λοίμωξη, η οποία μεταδίδεται μέσω στενής επαφής, ιδιαίτερα μεταξύ των μικρών παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, ναυτία, εμετό, διάρροια, πυρετό, αφυδάτωση, πρήξιμο των αρθρώσεων, πόνους στο σώμα και κοινά συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, καθώς και φουσκάλες που μοιάζουν με ντομάτα.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να εντοπίσουν την αιτία του ιού.

Διευκρινίζουν πάντως ότι «δεν σχετίζεται με τον Covid-19», παρά το γεγονός ότι εμφανίζει κάποια παρόμοια συμπτώματα, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

Πιο πιθανό είναι ότι ο ιός αποτελεί μεταγενέστερη επίδραση του πυρετού chikungunya ή του δάγγειου πυρετού, δύο ιογενών ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια.

Εναλλακτικά, θα μπορούσε να είναι μια νέα παραλλαγή της ιογενούς νόσου του χεριού, του ποδιού και του στόματος, μιας κοινής μολυσματικής νόσου που στοχεύει κυρίως παιδιά ηλικίας ενός έως πέντε ετών και ανοσοκατεσταλμένους ενήλικες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ