ΥΓΕΙΑ

Μπορεί η ευλογιά των πιθήκων να επιβιώσει στις επιφάνειες;

Μια νέα έκθεση από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αποκαλύπτει νέα ευρήματα σχετικά με το πώς μπορεί να ανιχνευθεί η ευπάθεια των πιθήκων σε κοινές οικιακές επιφάνειες.

Μπορεί η ευλογιά των πιθήκων να επιβιώσει στις επιφάνειες;

Μια νέα έρευνα από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εξέτασε τις οικιακές επιφάνειες στο σπίτι δύο ατόμων που μολύνθηκαν από ευλογιά των πιθήκων.

Χρησιμοποιώντας δοκιμές PCR, ο οργανισμός διαπίστωσε ότι πάνω από το 70% των επιφανειών που εξετάστηκαν ήταν μολυσμένες με τον ιό. Ωστόσο, κανένας από τους ανιχνευθέντες ιούς δεν μπόρεσε να καλλιεργηθεί.

Eylogia ton pithikon

Οι ερευνητές εξέτασαν κοινές οικιακές επιφάνειες

Το Τμήμα Υγείας της Κομητείας Σολτ Λέικ ανέφερε δύο περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων σε πραγματικό χρόνο, επιβεβαιωμένες με PCR, που σχετίζονται με ταξίδια στο Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών της Γιούτα (UDHHS).

Τα δύο μολυσμένα άτομα ζούσαν μαζί με έναν ακόμη συγκάτοικο και είχαν απομονωθεί στο σπίτι για 20 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή της δειγματοληψίας.

Και οι δύο εμφάνισαν συμπτώματα όπως κόπωση και πόνους στο σώμα, οκτώ ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Οι κάτοικοι επίσης απολύμαναν συστηματικά όλες τις επιφάνειες στο σπίτι που ζούσαν κατά τη διάρκεια της ασθένειάς τους.

Από τα 30 δείγματα της οικοσκευής, τα 21 (70%) βρέθηκαν να εμπεριέχουν την ευλογιά των πιθήκων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με πορώδη επιφάνεια όπως έπιπλα υφασμάτων και κουβέρτες. Κανένα από τα δείγματα, όμως, δεν περιείχε ζωντανό τον ιό.

«Η αδυναμία ανίχνευσης βιώσιμου ιού υποδηλώνει ότι ο ιός μπορεί να έχει αποσυντεθεί με την πάροδο του χρόνου ή μέσω χημικής ή περιβαλλοντικής αδρανοποίησης», ανέφεραν οι συγγραφείς της έρευνας.

Η νέα έρευνα του CDC διαπιστώνει ότι ακόμη και με κατάλληλο καθαρισμό και απολύμανση επιφανειών, ο ιός του πιθήκου εξακολουθεί να είναι ανιχνεύσιμος στις περισσότερες επιφάνειες. Ωστόσο, οι ερευνητές δήλωσαν επίσης ότι ο ιός που εντόπισαν ήταν νεκρός και δεν μπορούσε να αναπαραχθεί όταν καλλιεργήθηκε.

Οι ειδικοί λένε ότι αυτό δεν πρέπει να σημαίνει αυξημένη απολύμανση των δημόσιων χώρων, επειδή δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι η ασθένεια εξαπλώνεται μέσω περιστασιακής επαφής.

Εν κατακλείδι ο ο ιός πρέπει να είναι «βιώσιμος ή ζωντανός» για να μεταδοθεί και σε επαρκή ποσότητα για να προκαλέσει μόλυνση.