ΥΓΕΙΑ

5 συμβουλές για να αυξήσετε τη γονιμότητά σας

Όταν ένα ζευγάρι προσπαθεί χωρίς αποτέλεσμα να τεκνοποιήσει, με τουλάχιστον ένα έτος συχνής σεξουαλικής επαφής χωρίς προφυλάξεις, τότε θεωρείται πως αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε τη γονιμότητά σας.

5 συμβουλές για να αυξήσετε τη γονιμότητά σας

Τα προβλήματα γονιμότητας μπορεί να είναι μια σημαντική πηγή απογοήτευσης και άγχους, με περίπου ένα στα επτά ζευγάρια να αντιμετωπίζουν προβλήματα όσον αφορά τη σύλληψη.

Δυστυχώς, μετά τα 30 μειώνεται η ποιότητα των ωαρίων και του σπέρματος και χρειάζονται κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά την πιθανότητα να μείνετε έγκυος.

Ενώ σε αρκετές περιπτώσεις, η εγκυμοσύνη μπορεί να συμβεί τυχαία, για πολλούς ανθρώπους μια αλλαγή στη διατροφή τους ή στη σεξουαλική τους ζωή μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά.

sex

Οι σημαντικές 5 αλλαγές

Κάντε σεξ κάθε δεύτερη μέρα: Εάν διατηρείτε ένα ημερολόγιο γονιμότητας και κάνετε σεξ μόνο στις πιο γόνιμες ημερομηνίες σας, ίσως δυσκολεύεστε να συλλάβετε.

Ο Δρ. Michael Eisenberg εξήγησε: «Μελέτες δείχνουν ότι τα ζευγάρια που κάνουν σεξ κάθε δεύτερη μέρα έχουν περισσότερες πιθανότητες να συλλάβουν από εκείνα που κάνουν σεξ λιγότερο συχνά. Προσπαθήστε να αποφύγετε να κάνετε σεξ μόνο από υποχρέωση».

Είμαστε ό,τι τρώμε

Η αποφυγή του γρήγορου φαγητού είναι κάτι που πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη εάν προσπαθείτε να αποκτήσετε παιδί.

Η παρουσία «κακών» trans-λιπαρών σε αυτά τα τρόφιμα έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων και δυσλειτουργικούς όρχεις στους άνδρες, ενώ οι γυναίκες μπορεί να στερούνται βασικών θρεπτικών συστατικών που ενισχύουν τη γονιμότητά τους.

Ο Δρ. Eisenberg εξήγησε: «Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η πρόσληψη trans-λιπαρών συσχετίστηκε με χαμηλότερα επίπεδα γονιμότητας. Άλλες έρευνες διαπίστωσαν ότι μια διατροφή πλούσια σε ωμέγα-3, πρωτεΐνες, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, χαμηλούς γλυκαιμικούς υδατάνθρακες, γαλακτοκομικά και σίδηρο σχετίζεται με μεγαλύτερη πιθανότητα εγκυμοσύνης.

«Η κατανάλωση μιας υγιεινής διατροφής με άφθονα φρούτα και λαχανικά, σύνθετους υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και υγιή λίπη είναι ο καλύτερος τρόπος για να προετοιμάσετε το σώμα σας να συλλάβει».

Βοηθήστε περισσότερο το σπέρμα να φτάσει στο ωάριο

Το να σηκώνετε τα πόδια σας στον αέρα σαν να κάνετε μια περίεργη άσκηση γιόγκα μπορεί όχι μόνο να χαλάσει την ερωτική σας διάθεση, αλλά μπορεί επίσης να είναι ένας ξεπερασμένος τρόπος για να βοηθήσετε το σπέρμα να φτάσει σε ένα ωάριο.

Ο Δρ. Eisenberg της twoplus Fertility δήλωσε: «Όταν εκσπερματώνετε το σπέρμα εισέρχεται γρήγορα στην τραχηλική βλέννα που το βοηθά να κινηθεί μέσω του αναπαραγωγικού συστήματος. Αυτό σημαίνει πως εκατομμύρια σπερματοζωάρια πρέπει να εισέλθουν στον τράχηλο προκειμένου να γονιμοποιήσουν το ωάριο.

Ωστόσο, χωρίς λίγη βοήθεια, λιγότερο από το 1% του σπέρματος φτάνει στο ωάριο. Υπάρχουν διαθέσιμες συσκευές για χρήση στο σπίτι που όταν χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια του σεξ μπορεί να κατευθύνουν το σπέρμα στον τράχηλο και έχουν σχεδιαστεί για να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητες φυσικής σύλληψης». Αν σας ενδιαφέρει, μπορείτε να κάνετε την έρευνά σας στο διαδίκτυο.

Αποφύγετε τη χρήση λιπαντικού

Όταν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος καλό θα ήταν να αποφεύγετε τη χρήση λιπαντικού καθώς μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες γονιμότητάς σας.

Ο Δρ. Eisenberg εξήγησε: «Ορισμένα κολπικά λιπαντικά με βάση το νερό μπορεί να μειώσουν τις κινήσεις του σπέρματος λόγω της χημικής τους σύνθεσης. Οι γιατροί συστήνουν τη χρήση λιπαντικών με βάση το ορυκτέλαιο, το έλαιο canola ή τα λιπαντικά με βάση την υδροξυαιθυλοκυτταρίνη όταν είναι απαραίτητο».

zeygari-ypogonimotita-2.jpg

Μειώστε το άγχος

Όταν θέλετε διακαώς να αποκτήσετε ένα παιδί, είναι πολύ εύκολο να αγχωθείτε. Ωστόσο, αυτό το άγχος δεν είναι μόνο άχρηστο, αλλά μειώνει επίσης τη γονιμότητά σας.

Ο Δρ. Eisenberg εξήγησε: «Η προσπάθεια να μείνετε έγκυος μπορεί να γίνει αγχωτική και αυτό μπορεί με τη σειρά του να κάνει πιο δύσκολη τη σύλληψη. Το στρες μπορεί να επηρεάσει το τμήμα του εγκεφάλου σας που ονομάζεται υποθάλαμος και ρυθμίζει τις ορμόνες και τον εμμηνορροϊκό κύκλο σας. Το άγχος μπορεί να σας προκαλέσει ωορρηξία αργότερα από το συνηθισμένο ή μπορεί να σημαίνει ότι δεν έχετε καθόλου ωορρηξία. Δοκιμάστε γιόγκα ή διαλογισμό για χαλάρωση και το πιο σημαντικό μιλήστε με τον σύντροφό σας, προκειμένου να υποστηρίξετε ο ένας τον άλλο».

Έχω δοκιμάσει τα πάντα και δεν φαίνεται τίποτα να λειτουργεί, τι πρέπει να κάνω;

Εάν προσπαθείτε να συλλάβετε για πάνω από ένα χρόνο, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι υπογονιμότητας.

Ο Δρ. Michael Eisenberg εξήγησε ότι μερικές γυναίκες δεν έχουν ωορρηξία λόγω παθήσεων όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, τα ορμονικά προβλήματα, η πρόωρη εμμηνόπαυση, η απόφραξη των σαλπίγγων, η ενδομητρίωση ή οι σωματικές ανωμαλίες στη μήτρα. Όπως είπε στη συνέχεια, η ανδρική υπογονιμότητα μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη σπέρματος, αδύνατο σπέρμα ή προβλήματα κινητικότητας. Προβλήματα στους όρχεις λόγω τραυματισμού, καρκίνου, χειρουργικής επέμβασης, απόφραξης ή λοίμωξης μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ποιότητα του σπέρματος.

Πηγή: mirror.co.uk