ΥΓΕΙΑ

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Η τεχνική που προσφέρει μακροπρόθεσμη ανακούφιση από τα συμπτώματα

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια πάθηση στην οποία πιέζεται το μέσο νεύρο στον καρπό, με αποτέλεσμα ο ασθενής να έχει μούδιασμα, πόνο και σε προχωρημένο στάδιο, αδυναμία στο χέρι.

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Η τεχνική που προσφέρει μακροπρόθεσμη ανακούφιση από τα συμπτώματα

Το σύνδρομο εντείνεται από τις επαναλαμβανόμενες καθημερινές κινήσεις του καρπού π.χ. σε χρήστες ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να οφείλεται σε παθήσεις όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα, υποθυρεοειδισμός κλπ.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο, μυρμήγκιασμα και μούδιασμα στο χέρι, κυρίως στον αντίχειρα και τα δύο πρώτα δάχτυλα. Αυτά ξεκινούν συχνά τη νύχτα, αλλά προκαλούν αυξανόμενα προβλήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται.

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα αποτελεί την πιο κοινή νευροπάθεια από παγίδευση νεύρου και εκτιμάται ότι επηρεάζει έως και το 5% των ανθρώπων. Είναι 10 φορές πιο συχνό στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες και συνήθως εκδηλώνεται στις ηλικίες 40 έως 60 ετών.

Συχνά δεν υπάρχει ξεκάθαρη αιτία για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Καταστάσεις που προκαλούν ή επιδεινώνουν τη πίεση στο μέσο νεύρο είναι:

• τοπικός τραυματισμός στον καρπό, είτε άμεσος σε ένα ατύχημα, είτε (το πλέον συχνό) ήπιος και καθημερινός π.χ. σε εργαζόμενους μπροστά από ηλεκτρονικούς υπολογιστές, εργάτες με κομπρεσέρ κλπ.

• η εγκυμοσύνη, η εμμηνόπαυση και η θεραπεία με αντισυλληπτικά

• άλλες παθήσεις π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα, σακχαρώδης διαβήτης, υποθυρεοειδισμός, μεγαλακρία, ρευματική πολυμυαλγία. Ιδίως αν το σύνδρομο είναι και στα δύο χέρια, η πιθανότητα κάποιου τέτοιου νοσήματος είναι μεγάλη.

• οι νεφροπαθείς με αρτηριοφλεβική fistula.

Τα πιο ήπια συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με νάρθηκα, ανάπαυση, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) ή ένεση κορτικοστεροειδών. Ωστόσο, εάν αυτές οι θεραπείες είναι αναποτελεσματικές, μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση για τη μείωση της πίεσης στο μέσο νεύρο.

Νέα μελέτη με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο Ιατρικών Επιστημών και το Νοσοκομείο Guru Teg Bahadur στο Δελχί της Ινδίας, διαπίστωσαν ότι η υδροανατομή, μια τεχνική που περιλαμβάνει την έγχυση φυσιολογικού ορού ή άλλου διαλύματος γύρω από ένα νεύρο για τον διαχωρισμό του από τον περιβάλλοντα ιστό, μπορεί να προσφέρει μακροπρόθεσμη ανακούφιση από το συμπτώματα του συνδρόμου.

Οι ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη δεν είχαν ανταποκριθεί στη συντηρητική θεραπεία, δηλαδή φάρμακα, νάρθηκες και αλλαγές στον τρόπο ζωής. Η μέση διάρκεια των συμπτωμάτων ήταν πάνω από 1,5 έτος. Στους περισσότερους οι γιατροί είχαν συστήσει να κάνουν επέμβαση, αλλά πολλοί ήταν απρόθυμοι να ακολουθήσουν αυτή την οδό.

Η ηλικία των συμμετεχόντων ήταν από 25 έως 62 ετών, με μέση ηλικία τα 44 έτη. Η αναλογία γυναικών προς άνδρες ήταν 2:1.

Στην αρχή της μελέτης, οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες τυχαία σε τρεις ομάδες. Δύο από τις ομάδες υποβλήθηκαν σε υδροανατομή καθοδηγούμενη από υπερήχους ενώ η τρίτη με ένεση κορτικοστεροειδούς.

Η διαδικασία διήρκεσε μόνο 10-15 λεπτά. Τα μέλη της πρώτης ομάδας υποβλήθηκαν σε υδροανατομή με φυσιολογικό ορό, της δεύτερης με φυσιολογικό ορό συν κορτικοστεροειδές και στα μέλη της τρίτης ομάδας έγινε καθοδηγούμενη περινευρική ένεση κορτικοστεροειδούς.

Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε σε εξωτερικό ιατρείο, χωρίς αναισθησία ή εξειδικευμένο εξοπλισμό και οι συμμετέχοντες επέστρεψαν στην εργασία τους εντός μίας ώρας από τη θεραπεία.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες στις 4, 12 και 24 εβδομάδες μετά την ένεση.

Μετά από 4 εβδομάδες, και οι τρεις ομάδες εμφάνισαν μείωση των συμπτωμάτων πόνου. Ωστόσο, στις 12 και 24 εβδομάδες, όσοι δεν είχαν υποβληθεί σε υδροανατομή ανέφεραν επανεμφάνιση των συμπτωμάτων.

Αντίθετα, και οι δύο ομάδες που είχαν λάβει θεραπεία υδροανατομής καθοδηγούμενη από υπερήχους συνέχισαν να βλέπουν βελτίωση στα συμπτώματά τους έως και 24 εβδομάδες.

Στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, η φλεγμονή του μέσου νεύρου αυξάνει την περιοχή της διατομής του, κάτι που οι ερευνητές μέτρησαν χρησιμοποιώντας υπερήχους.

Και στις δύο ομάδες υδροανατομής, η περιοχή διατομής του μέσου νεύρου μειώθηκε σημαντικά. Στην ομάδα με αλατούχο διάλυμα, μειώθηκε κατά 43%, και στην ομάδα με τη συνδυασμένη θεραπεία, μειώθηκε κατά 46%.

Σε αυτούς που έλαβαν την ένεση κορτικοστεροειδούς, η περιοχή της διατομής του μέσου νεύρου μειώθηκε μόνο κατά 11%.

Οι ερευνητές εξεπλάγησαν από τα ευρήματα.

«Η διαδικασία είναι απλή, χαμηλού κόστους και δεν απαιτεί σοβαρή επέμβαση. Μπορεί να εκπαιδευτεί κανείς εύκολα και να την εκτελέσει ακόμη και σε μικρότερα ιατρεία. Σε ό,τι αφορά στον ασθενή, η ενόχληση είναι ελάχιστη, δεν απαιτείται εισαγωγή και η επιστροφή στις κανονικές δραστηριότητες μπορεί να γίνει εντός μίας ώρας. Μπορεί τέλος να αναβάλει, αν όχι να καταργήσει την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης», τονίζουν οι επιστήμονες.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη δεν ανέφεραν ανεπιθύμητες ενέργειες από τη διαδικασία.

Η διαδικασία με τη χρήση μόνο φυσιολογικού ορού ήταν εξίσου αποτελεσματική με το συνδυασμό ορού και κορτικοστεροειδών στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής του μέσου νεύρου. Καθώς οι ενέσεις κορτικοστεροειδών μπορεί να έχουν ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες, οι ειδικοί συνιστούν τη χρήση μόνο φυσιολογικού ορού για τη θεραπεία του συνδρόμου.

Πηγή: Medical News Today