ΥΓΕΙΑ

Απώλεια γεύσης και όσφρησης μετά από Covid-19: Ο ρόλος του ανοσοποιητικού

Ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Irving του Πανεπιστημίου Κολούμπια, το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, το Εθνικό Ινστιτούτο Κατάχρησης Αλκοόλ και Αλκοολισμού και το Ψυχιατρικό Ινστιτούτο της Νέας Υόρκης, διαπίστωσαν ότι η απώλεια της γεύσης ή της όσφρησης ενός ατόμου λόγω Covid μπορεί να συνδέεται με την ένταση της ανοσολογικής του απόκρισης.

Απώλεια γεύσης και όσφρησης μετά από Covid-19: Ο ρόλος του ανοσοποιητικού

Οι ερευνητές μελέτησαν τα επίπεδα αντισωμάτων σε εκατοντάδες ασθενείς που είχαν μολυνθεί από Covid-19 για να μάθουν περισσότερα για το λόγο που κάποιοι ασθενείς έχασαν την αίσθηση της όσφρησης ή της γεύσης.

Λίγο μετά την έναρξη της πανδημίας, οι αναφορές έδειξαν ότι πολλοί άνθρωποι που μολύνθηκαν με Covid-19 έχασαν την αίσθηση της γεύσης ή της όσφρησης. Αρχικά, οι γιατροί δεν εξεπλάγησαν με αυτές τις αναφορές επειδή πολλές ιογενείς λοιμώξεις οδηγούν σε κάποιου βαθμού απώλεια της όσφρησης και της γεύσης.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι αυτό συμβαίνει επειδή τέτοιες λοιμώξεις συχνά οδηγούν σε φλεγμονή στις ρινικές κοιλότητες.

Καθώς όμως η πανδημία εξαπλωνόταν, κατέστη σαφές ότι η απώλεια γεύσης ή όσφρησης λόγω λοίμωξης Covid-19 ήταν διαφορετική -για μερικούς ανθρώπους μάλιστα ήταν ολοκληρωτική και μακροχρόνια. Σε ορισμένες περιπτώσεις δε, διήρκεσε τόσο πολύ που οι άνθρωποι φοβήθηκαν ότι δεν θα ανακτήσουν ποτέ τις αισθήσεις τους. Το πέρασμα του χρόνου έδειξε ότι οι φόβοι τους ήταν αδικαιολόγητοι, καθώς οι αισθήσεις τελικά επέστρεψαν.

Οι επιστήμονες προσπαθούσαν εν τω μεταξύ να εξηγήσουν τι είχε προκαλέσει την απώλεια των αισθήσεων σε ορισμένους ασθενείς και όχι σε άλλους.

Μελέτησαν τα επίπεδα αντισωμάτων σε άτομα που είχαν μολυνθεί κατά τις πρώτες ημέρες της πανδημίας. Συνολικά, μελέτησαν δείγματα αίματος 306 ατόμων που είχαν δώσει αίμα για μελέτη μετά την ανάρρωσή τους από λοίμωξη Covid-19.

Συγκρίνοντας τα επίπεδα αντισωμάτων με άλλα δεδομένα που παρείχαν οι δότες και οι γιατροί τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που είχαν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων έτειναν να είναι τα ίδια άτομα που είχαν αναφέρει ότι έχασαν την αίσθηση της όσφρησης ή της γεύσης.

Διαπίστωσαν ότι τέτοιοι ασθενείς είχαν διπλάσιες πιθανότητες να χάσουν τη μία ή την άλλη αίσθηση από εκείνους που δεν είχαν υψηλότερα από το μέσο όρο επίπεδα αντισωμάτων στο αίμα τους.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση PLOS ONE.