ΥΓΕΙΑ

Οι επιπτώσεις της Covid-19 στην καρδιά

Νέα μελέτη εστιάζει στις μικροσκοπικές αλλαγές που προκαλεί ο κορονοϊός στην καρδιά.

Οι επιπτώσεις της Covid-19 στην καρδιά

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης εξέτασαν τον καρδιακό ιστό από άτομα που είχαν μολυνθεί από Covid-19 και διαπίστωσαν ότι η μόλυνση κατέστρεψε τον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα στην καρδιά ρυθμίζουν τα επίπεδα ασβεστίου, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο το όργανο συστέλλεται και αντλεί αίμα σε όλο το σώμα.

Η ίδια βλάβη παρατηρήθηκε και σε ποντίκια που είχαν μολυνθεί από κορονοϊό.

Όταν ένα άτομο μολύνεται από Covid-19, το ανοσοποιητικό του ξεκινά μια έντονη φλεγμονώδη απόκριση στην προσπάθειά του να καταπολεμήσει τον ιό. Αυτή η φλεγμονή, διαταράσσει τον τρόπο αποθήκευσης του ασβεστίου στην καρδιά.

Τα ιόντα ασβεστίου είναι σημαντικοί αγγελιοφόροι που ρυθμίζουν τη λειτουργία της καρδιάς, συμπεριλαμβανομένου του πόσο γρήγορα και πόσο δυνατά συστέλλεται το όργανο. Αυτά τα ιόντα αποθηκεύονται μέσα στα κύτταρα, προκειμένου το σώμα να τα χρησιμοποιήσει όταν τα χρειαστεί. Απελευθερώνονται μέσω καναλιών στην κυτταρική μεμβράνη, γεγονός που διασφαλίζει ότι μπορεί να βγει έξω η σωστή ποσότητα ασβεστίου.

Η βλάβη που προκαλείται από τη φλεγμονή κατά τη διάρκεια μιας λοίμωξης Covid-19 φαίνεται να ανοίγει αυτά τα κανάλια, αφήνοντας υπερβολική διαρροή ασβεστίου από τα κύτταρα της καρδιάς, δήλωσε ο Δρ. Άντριου Μαρκς, καρδιολόγος και καθηγητής βιοφυσικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, ο οποίος ήταν συνεπικεφαλής της μελέτης. Αυτή η «πλημμύρα» ασβεστίου, είπε, μπορεί να μειώσει τη λειτουργία της καρδιάς και ακόμη και να προκαλέσει θανατηφόρες αρρυθμίες ή ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς.

Αν και η φλεγμονή της καρδιάς είναι μια σπάνια αλλά τεκμηριωμένη παρενέργεια των εμβολίων mRNA κατά της Covid, η μελέτη εξέτασε μόνο τον καρδιακό ιστό από αυτοψίες πριν από τη διάθεση των εμβολίων.

«Οποιεσδήποτε αλλαγές είδαμε ήταν λόγω μόλυνσης», είπε ο Marks, προσθέτοντας ότι η νέα μελέτη ήταν μικρή και το επόμενο βήμα ήταν η διεξαγωγή της έρευνας σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Τα ευρήματα βασίστηκαν σε κάτι που ο Μαρκς και η ομάδα του είχαν παρατηρήσει νωρίτερα στην πανδημία, όταν ερευνούσαν πώς επηρεάζει ένα άλλο όργανο: τον εγκέφαλο.

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2021 στο περιοδικό Alzheimer’s and Dementia, οι ερευνητές βρήκαν την ίδια κυτταρική βλάβη στα κανάλια ιόντων ασβεστίου στον εγκεφαλικό ιστό που υποβλήθηκε σε αυτοψία ανθρώπων που είχαν μολυνθεί. Αυτές οι αλλαγές, σημείωσε ο Μαρκς, είχαν παρατηρηθεί από καιρό σε άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ.

Ο Δρ. Siddharth Singh, κλινικός διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής μετά τη λοίμωξη από Covid, στο Smidt Heart Institute στο Cedars-Sinai Medical Center στο Λος Άντζελες, είπε ότι τα τελευταία ευρήματα βοηθούν στην εξήγηση των καρδιακών και εγκεφαλικών προβλημάτων που παρατηρούνται σε ασθενείς με κορονοϊό.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο της Εταιρείας Βιοφυσικής που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο Σαν Ντιέγκο.