ΥΓΕΙΑ

Ο παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα στους μη καπνιστές

Ο καρκίνος του πνεύμονα ευθύνεται για σχεδόν 35.000 θανάτους κάθε χρόνο μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και περισσότερους από 127.000 στις ΗΠΑ.

Ο παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα στους μη καπνιστές

Πάνω από τέσσερις στους 10 ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, είναι άνω των 75 ετών.

Το κάπνισμα αποτελεί την πιο κοινή αιτία καρκίνου του πνεύμονα, καθώς ευθύνεται για πάνω από το 70% των περιπτώσεων, σύμφωνα με το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μ. Βρετανίας).

Τη νόσο όμως εμφανίζουν και άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ. Υπολογίζεται ότι σχεδόν 6.000 άνθρωποι που δεν έχουν καπνίσει ποτέ πεθαίνουν από καρκίνο του πνεύμονα στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο.

Την ίδια ώρα, η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο. Μεταξύ άλλων, προκαλεί αδενοκαρκίνωμα, έναν θανατηφόρο τύπο καρκίνου του πνεύμονα, που μετρά περισσότερα από 250.000 θύματα ετησίως, ενώ πιστεύεται ότι αυξάνει τον κίνδυνο άλλων σοβαρών παθήσεων, όπως εμφράγματος, εγκεφαλικού και διαβήτη.

Σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μόλις τρία χρόνια έκθεσης στον τοξικό αέρα που προκαλεί η εκπομπή αερίων των οχημάτων, είναι αρκετά για να ενεργοποιήσουν αδρανή, μεταλλαγμένα κύτταρα, που συνδέονται με αυτόν τον σοβαρό τύπο καρκίνου.

Τα ευρήματα εξηγούν γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι που δεν καπνίζουν νοσούν με καρκίνο του πνεύμονα, ενώ αναμένεται να συμβάλουν στην ανάπτυξη φαρμάκων, που θα εμποδίζουν την ανάπτυξη αυτών των κυττάρων στο σώμα.

Οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα για περισσότερους από 400.000 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, επικεντρώθηκαν σε έναν τύπο καρκίνου του πνεύμονα, που προκαλείται από μια μετάλλαξη στο γονίδιο υποδοχέα αυξητικού παράγοντα (EGFR), που εντοπίζεται συνήθως σε ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν καπνίσει ποτέ. Πραγματοποιώντας δοκιμές σε ποντίκια, διαπιστώθηκε ότι τα σωματίδια PM2.5 προάγουν γρήγορες αλλαγές στα κύτταρα των αεραγωγών που παρουσίαζαν μεταλλάξεις του εν λόγω γονιδίου.

«Η μελέτη αλλάζει ριζικά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον καρκίνο του πνεύμονα σε ανθρώπους που δεν έχουν καπνίσει ποτέ. Τα μεταλλαγμένα κύτταρα που προκαλούν αυτό τον τύπο καρκίνου συσσωρεύονται φυσικά καθώς γερνάμε, αλλά συνήθως παραμένουν ανενεργά. Αποδείξαμε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση "ξυπνά" τα κύτταρα στους πνεύμονες, ευνοώντας την ανάπτυξη καρκινικών όγκων. Ο μηχανισμός που εντοπίσαμε θα μπορούσε τελικά να μας βοηθήσει να βρούμε καλύτερες μεθόδους πρόληψης και θεραπείας του καρκίνου του πνεύμονα σε άτομα που δεν καπνίζουν. Εάν μπορέσουμε να σταματήσουμε την ανάπτυξη των κυττάρων, θα μειώσουμε τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα», εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Charles Swanton του Ινστιτούτου Francis Crick και επικεφαλής στο UCL and Cancer Research UK.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.