ΥΓΕΙΑ

Αμερικανικό Κολλέγιο Ακτινολογίας: Γιατί πρέπει να ξεκινά στα 25 ο προληπτικός έλεγχος μαστού

Ενώ η τυπική σύσταση στις γυναίκες είναι να αρχίζουν τον προληπτικό έλεγχο μαστού στην ηλικία των 40 ετών, το Αμερικανικό Κολλέγιο Ακτινολογίας εξέδωσε νέες κατευθυντήριες οδηγίες, καλώντας όλες τις γυναίκες να υποβληθούν σε αξιολόγηση κινδύνου για καρκίνο του μαστού μέχρι την ηλικία των 25 ετών, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν θα πρέπει να ξεκινήσουν τις μαστογραφίες πριν κλείσουν τα 40.

Αμερικανικό Κολλέγιο Ακτινολογίας: Γιατί πρέπει να ξεκινά στα 25 ο προληπτικός έλεγχος μαστού

Οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω των γονιδίων τους, όπως αυτές που φέρουν τη μετάλλαξη του γονιδίου BRCA1, όσες εκτίθενται σε ακτινοβολία στο στήθος σε νεαρή ηλικία και για όσες ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού έχει υπολογιστεί στο 20% ή περισσότερο, πρέπει να κάνουν μαγνητική τομογραφία στις ηλικίες 25 έως 30 ετών, συνιστά τώρα το Αμερικανικό Κολλέγιο Ακτινολογίας (ACR).

Αυτές οι γυναίκες πρέπει να αρχίσουν να κάνουν ετήσια μαστογραφία στις ηλικίες 25 έως 40 ετών, ανάλογα με τον ειδικό κίνδυνο που αντιμετωπίζουν.

«Τα τελευταία επιστημονικά στοιχεία υποδεικνύουν την ανάγκη αξιολόγησης σε νεότερες ηλικίες, πριν από την ηλικία των 40 ετών - ιδιαίτερα για τις γυναίκες αφροαμερικανικής καταγωγής», δήλωσε η αρμόδια συγγραφέας των κατευθυντήριων γραμμών Δρ. Debra Monticciolo, επικεφαλής του τμήματος απεικόνισης μαστού στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, στη Βοστώνη.

«Αυτές οι επικαιροποιημένες οδηγίες καθιστούν αναγκαίες τις συνομιλίες γιατρού-ασθενούς και θα βοηθήσουν τους παρόχους υγείας να σώσουν περισσότερες ζωές» συμπληρώνει.

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ακτινολογίας συμβουλεύει επίσης στις γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού πριν από την ηλικία των 50 ετών και εκείνες που έχουν προσωπικό ιστορικό καρκίνου του μαστού και πυκνούς μαστούς, να υποβάλλονται σε συμπληρωματική μαγνητική τομογραφία μαστού κάθε χρόνο. Όσες δεν μπορούν να υποβληθούν σε μαγνητική τομογραφία, πρέπει να κάνουν μαστογραφία με χρήση σκιαγραφικού (CEM).

Για τις γυναίκες μέσου κινδύνου, το Αμερικανικό Κολλέγιο Ακτινολογίας συνιστά τη συνέχιση του ετήσιου προληπτικού ελέγχου από την ηλικία των 40 ετών.

Το ποσοστό θανάτου από καρκίνο του μαστού στις ΗΠΑ, μειώθηκε κατά 43% από τότε που καθιερώθηκε η μαστογραφία (τη δεκαετία του 1980), σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ.

Ο λόγος που οι ειδικοί προτρέπουν τις αφροαμερικανές και άλλες γυναίκες μειονοτικών ομάδων να υποβάλλονται νωρίτερα σε προληπτικό έλεγχο, είναι ότι έχουν 127% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο του μαστού συγκριτικά με τις λευκές γυναίκες πριν από την ηλικία των 50 ετών. Έχουν επίσης 72% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού και 58% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με προχωρημένο καρκίνο του μαστού.

Οι αφροαμερικανικής καταγωγής γυναίκες αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο επιθετικών -«τριπλά αρνητικών»- όγκων του μαστού και υψηλότερο κίνδυνο γενετικών μεταλλάξεων BRCA1 και BRCA2.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American College of Radiology.