ΥΓΕΙΑ

Αντιμυλλέριος Ορμόνη (AMH): Γνωρίστε τον σύμμαχο της γυναικείας γονιμότητας

Η εμπειρία που διαθέτουμε στα ζητήματα της γονιμότητας μας επιτρέπει να αφουγκραστούμε τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς κάθε σύγχρονης γυναίκας που θέλει να δημιουργήσει οικογένεια καθώς και να προτείνουμε λύσεις με βάση όλα τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα.

Αντιμυλλέριος Ορμόνη (AMH): Γνωρίστε τον σύμμαχο της γυναικείας γονιμότητας

Αυτό που, ίσως, αγνοούν σήμερα πολλές γυναίκες (ή διατηρούν μια εσφαλμένη σχετική εντύπωση) είναι η σημασία της ηλικίας στην επίτευξη της εγκυμοσύνης.

Μπορεί η σύγχρονη γυναικολογία να έχει κάνει πολλά βήματα και να προσφέρει διεξόδους σε ζητήματα γονιμότητας για μια μεγάλη πληθώρα περιπτώσεων, όμως δεν παύει να είναι γεγονός πως η ηλικία της υποψήφιας μητέρας είναι ένας βασικός και άκρως υπολογίσιμος παράγοντας σε κάθε κύηση.

Αναφέρουμε ενδεικτικά πως η σχετική πιθανότητα φυσικής σύλληψης ανά κύκλο προσπάθειας από 25 % που είναι στις γυναίκες μέχρι 30 ετών, πέφτει στο 18% στην ηλικία των 35 ετών και κοντά στο 12% στην ηλικία των 38 χρόνων ενώ μετά από την ηλικία αυτή τα ποσοστά είναι μονοψήφια.

Υπάρχουν τρόποι να διερευνήσουμε τη γυναικεία γονιμότητα;

H εξέταση της ωοθηκικής εφεδρείας είναι μια σημαντική παράμετρος για όσες γυναίκες θέλουν να τεκνοποιήσουν στο μέλλον, λαμβάνοντας υπόψιν τον αντίκτυπο του χρόνου στη διαδικασία της σύλληψης. Με τον όρο «ωοθηκική εφεδρεία» περιγράφουμε τα αποθέματα των ωοθηκών σε ωοθυλάκια, μια παράμετρος στην οποία λαμβάνεται υπόψιν η ηλικία καθώς η ωοθηκική εφεδρεία αρχίζει και μειώνεται στις γυναίκες μετά τα 35 έτη.

Η εκτίμηση της ωοθηκικής εφεδρείας γίνεται με τη μέτρηση των επιπέδων της αντιμυλλερίου ορμόνης (AMH), μέσω μιας απλής αιμοληψίας. Η AMH παράγεται στα κοκκιώδη κύτταρα των ωοθηκών, μια διαδικασία που συμβαίνει σε όλη την αναπαραγωγική ηλικία, για αυτόν τον λόγο και η ορμόνη δεν είναι ανιχνεύσιμη στην εμμηνόπαυση.

Καθώς τα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερες διακυμάνσεις μεταξύ των έμμηνων κύκλων, γίνεται σαφές πως οι μετρήσεις αποτελούν για τους ειδικούς έναν αξιόπιστο δείκτη εκτίμησης της ωοθηκικής εφεδρείας ΑΛΛΑ δεν είναι αποτελούν το απόλυτο κριτήριο για την εκτίμηση της γονιμότητα της γυναίκας. Αυτό σημαίνει πως, ναι μεν οι χαμηλοί δείκτες της ΑΜΗ υποδεικνύουν μειωμένα αποθέματα ωοθυλακίων, αλλά από μόνη της η μέτρηση της ΑΜΗ δεν αποτελεί δείκτη για να υπολογιστούν οι πιθανότητες μιας φυσικής σύλληψης.

Ο ειδικός, προκειμένου να καταλήξει σε ένα τεκμηριωμένο συμπέρασμα θα συνδυάσει αυτή την αξιολόγηση και με άλλες ορμονικές εξετάσεις (π.χ FSH, LH,) καθώς και με απεικονιστικό έλεγχο (υπερηχογράφημα), θα ελέγξει την ποιότητα των ωαρίων κ.α προκειμένου ν’ αποκτήσει μια ολοκληρωμένη εικόνα για κάθε γυναίκα.

Όπως προαναφέραμε η ηλικία επηρεάζει τις τιμές της αντιμυλλερίου ορμόνης, η μέτρηση της οποίας μπορεί να βοηθήσει ώστε να εκτιμηθεί η μειούμενη ωοθηκική λειτουργία στο πέρασμα του χρόνου. Συνήθως η μέτρηση συνιστάται σε γυναίκες κάτω των 35 ετών που δεν κατορθώνουν να συλλάβουν παρά τις συνεχόμενες προσπάθειες ελεύθερων σεξουαλικών επαφών, στο διάστημα ενός χρόνου. Από την ηλικία αυτή και μετά, το διάστημα αναμονής πριν τη σύσταση της μέτρησης (και άλλων συναφών εξετάσεων) είναι σαφώς μικρότερο.

Εν κατακλείδι θα λέγαμε πως τα ζητήματα της γονιμότητας (και τα όποια εμπόδια προκύπτουν στα ζευγάρια), είναι ένα περίπλοκο και πολυπαραγοντικό ζήτημα στο οποίο, ας μην ξεχνάμε, πως εμπλέκονται τόσο ο άνδρας όσο και η γυναίκα. Είναι πολύ θετικό πως σήμερα διαθέτουμε πολλά όπλα στην ιατρική μας φαρέτρα για να εντοπίσουμε κάθε πιθανό πρόβλημα που σχετίζεται με την υπογονιμότητα ώστε να επέμβουμε με την κατάλληλη λύση , προσαρμοσμένη στις ιδιαιτερότητες κάθε ζευγαριού.

Info

Ο Κωνσταντίνος Σφακιανούδης αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών και ειδικεύθηκε στη Μαιευτική-Γυναικολογία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Βρυξελλών CHU ST PIERRE , όπου και εργάστηκε επί αρκετά χρόνια στο δίκτυο IRIS-SUD ως επιμελητής.

Παράλληλα, εξειδικεύτηκε στην λαπαροσκοπική χειρουργική στο διεθνούς φήμης κέντρο CLERMONT-FERRAND της Γαλλίας από όπου και κατέχει το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Γυναικολογικής Ενδοσκόπησης και για το διάστημα 2007-2009 ήταν υπεύθυνος του Χειρουργικού τομέα Day-Clinic στη νοσοκομείο Hopital d Ixelles των Βρυξελλών. Εξειδικεύτηκε στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο CHU ST PIERRE Βρυξελλών και στην Ανδρική Υπογονιμότητα στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία του Montpelier και της Toulouse.

sfakianoudis.jfif

Διαβάστε το πλήρες βιογραφικό του εδώ