ΥΓΕΙΑ

Οι σοβαρές επιπτώσεις του διαβήτη στην όραση

Πάνω από ένας στους τέσσερις διαβητικούς κινδυνεύουν να χάσουν την όρασή τους, λόγω της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, μίας επιπλοκής που προκαλεί το αυξημένο σάκχαρο στα μάτια, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Οι σοβαρές επιπτώσεις του διαβήτη στην όραση

Η έρευνα έδειξε ότι το 26% των πασχόντων από διαβήτη έχουν διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, ενώ για το 4% με την πιο σοβαρή μορφή της, απειλείται άμεσα η όρασή τους.

Τα ευρήματα αντικατοπτρίζουν τις σοβαρές επιπτώσεις του διαβήτη, αλλά και τη σημασία του τακτικού ελέγχου προκειμένου οι πάσχοντες να σώσουν την όρασή τους, λένε οι ερευνητές.

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια εκδηλώνεται όταν το αυξημένο σάκχαρο στο αίμα προκαλέσει βλάβες στα μικρά αιμοφόρα αγγεία των ματιών. Αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως, οι αλλοιώσεις αυτές μπορεί να κοστίσουν την όραση, σύμφωνα με την Talia Kaden, επίκουρη καθηγήτρια Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο Hofstra, στη Νέα Υόρκη.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από το Σύστημα Αναφοράς Όρασης & Υγείας των Ματιών (VEHSS) των Κέντρων Ελέγχου & Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Όπως διαπίστωσαν, το 2021 ένας στους τέσσερις Αμερικανούς ηλικίας 40 ετών και άνω έπασχε από διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Η αναλογία αυτή είναι διπλάσια από την αντίστοιχη του 2004. Το ίδιο ισχύει και για τον αριθμό των πασχόντων από πολύ σοβαρή διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Αντίστοιχα, στις ηλικίες κάτω των 24 ετών, διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια έχει το σχεδόν 10% των ασθενών με διαβήτη, ενώ στις ηλικίες 25-39 ετών το ποσοστό ανέρχεται στο 20%.

«Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η φτώχεια, η έλλειψη πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας και πιθανώς η κακή διατροφή και η καθιστική ζωή, οδηγούν σε αυξημένη επίπτωση του διαβήτη και κακό γλυκαιμικό έλεγχο», δήλωσε ο Δρ. David B. Rein, κύριος ερευνητής του VEHSS. «Ο κακός γλυκαιμικός έλεγχος οδηγεί με τη σειρά του σε αυξημένα ποσοστά επιπλοκών, όπως είναι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια».

Παρότι ο κίνδυνος διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας αυξάνεται με την ηλικία, η νέα μελέτη έδειξε ότι μειώνεται στους ηλικιωμένους.

Η διαφορά αυτή υποδηλώνει ότι, μακροπρόθεσμα, η αναποτελεσματική ρύθμιση του σακχάρου που καταστρέφει τα μάτια, οδηγεί και σε πρόωρο θάνατο τους ασθενείς, λένε οι ερευνητές.

Ο προληπτικός έλεγχος της όρασης και η άμεση λήψη μέτρων είναι απαραίτητα για τη διαφύλαξή της.

«Οι ασθενείς με διαβήτη πρέπει να επισκέπτονται κάθε χρόνο τον οφθαλμίατρό τους για προληπτικό έλεγχο. Αν διαγνωστεί διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια ή αν αυτή δείξει σημάδια επιδείνωσης, ο έλεγχος πρέπει να γίνεται ακόμα συχνότερα», τόνισε η Δρ. Kaden.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA.