ΥΓΕΙΑ

Τα βακτήρια που αυξάνουν τον κίνδυνο παιδικού άσθματος

Ορισμένοι συνδυασμοί βακτηρίων στους παιδικούς σταθμούς, μπορεί να γίνουν απειλητικοί για τους πνεύμονες των παιδιών.

Τα βακτήρια που αυξάνουν τον κίνδυνο παιδικού άσθματος

Οι ερευνητές θέλησαν να διερευνήσουν εάν η παραμονή στον παιδικό σταθμό μπορεί να επηρεάσει την υγεία των πνευμόνων των παιδιών. Στόχος τους είναι να μειώσουν τον κίνδυνο άσθματος.

«Βρίσκουμε συνδυασμούς διαφορετικών βακτηρίων και άλλων μικροβίων που ζουν παντού - έξω, μέσα στα σπίτια μας, στο δέρμα μας, ακόμα και μέσα στο σώμα μας. Αυτές οι κοινότητες βακτηρίων, γνωστές ως μικροβιακή χλωρίδα, μπορούν να έχουν ευεργετικές ή επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία μας», είπε η Δρ. Annabelle Bédard, ερευνήτρια στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας της Γαλλίας (Inserm).

«Τα μικρά παιδιά έρχονται σε επαφή με τα βακτήρια που υπάρχουν στους παιδικούς σταθμούς μέσω του δέρματος, του στόματος και της αναπνοής. Η έκθεση αυτή θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στους αναπτυσσόμενους πνεύμονες των παιδιών μέσω της διαφορετικής μικροχλωρίδας που προέρχεται από τους αεραγωγούς τους», δήλωσε ο Bédard.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, 6 εκατομμύρια παιδιά -περίπου 1 στα 12- έχουν άσθμα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Πρόκειται για μια σοβαρή πάθηση που προκαλεί συριγμό, δυσκολία στην αναπνοή και βήχα.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ηλεκτρική σκούπα για να συλλέξουν δείγματα σκόνης από το δάπεδο περισσότερων από 100 παιδικών σταθμών στο Παρίσι. Στη συνέχεια ταυτοποίησαν τους διαφορετικούς τύπους βακτηρίων που βρήκαν.

Ρώτησαν επίσης τους γονείς των 515 παιδιών που πήγαιναν σε παιδικούς σταθμούς, εάν αυτά παρουσίασαν συμπτώματα του αναπνευστικού, όπως συριγμό. Τα παιδιά ήταν κατά μέσο όρο 2 ετών.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές ομαδοποίησαν τα μείγματα μικροβίων σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες.

Διαπίστωσαν ότι μία από αυτές τις κατηγορίες, στην οποία κυριαρχούσαν δύο διαφορετικά βακτήρια που ονομάζονταν Streptococcus και Lactococcus, συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο συριγμού, όταν τη συνέκριναν με μια πιο κοινή κατηγορία, η οποία περιελάμβανε ένα μείγμα των βακτηρίων Streptococcus, Neisseria και Haemophilus.

«Σε παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών, ο συριγμός θεωρείται πρώιμο σημάδι άσθματος. Η έρευνά μας δείχνει ότι υπάρχουν διαφορές στον κίνδυνο επαναλαμβανόμενου συριγμού ανάλογα με τα μείγματα βακτηρίων που υπάρχουν στον παιδικό σταθμό», είπε ο Bédard.

«Πρέπει τώρα να καταλάβουμε ποιοι παράγοντες επηρεάζουν αυτή τη βακτηριακή κοινότητα, για παράδειγμα πώς καθαρίζονται και αερίζονται τα δωμάτια και ποια είναι η ποιότητα του εσωτερικού αέρα. Αυτό, μαζί με μελλοντικά ευρήματα από άλλες μελέτες, θα μπορούσε να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε πώς να βελτιώσουμε τις συνθήκες και να επικαιροποιήσουμε τις στρατηγικές δημόσιας υγείας για την πρόληψη χρόνιων αναπνευστικών παθήσεων, όπως είναι το παιδικό άσθμα», πρόσθεσε.

Πηγή: healthday.com