ΥΓΕΙΑ

Τα ροφήματα που μειώνουν τον κίνδυνο αδυναμίας από τη μέση ηλικία και μετά

Δύο ζεστά ροφήματα που καταναλώνουν καθημερινά εκατομμύρια άνθρωποι, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο αδυναμίας από τη μέση ηλικία και μετά.

Τα ροφήματα που μειώνουν τον κίνδυνο αδυναμίας από τη μέση ηλικία και μετά

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά τσάι και καφέ με καφεΐνη στη μέση ηλικία, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο να εμφανίσουν σωματική αδυναμία αργότερα στη ζωή τους.

Αυτό είναι το συμπέρασμα ομάδας ερευνητών στη Σιγκαπούρη που μελέτησε την υγεία 12.000 ενηλίκων, μέσης ηλικίας 53 ετών, για περίπου 20 χρόνια.

Το εύρημα βασίζεται σε προηγούμενες μελέτες σε ποντίκια που διαπίστωσαν ότι η καφεΐνη μπορεί να βελτιώσει τον πολλαπλασιασμό των μυϊκών κυττάρων και να αυξήσει τη μυϊκή μάζα.

Τα αρχικά ερωτηματολόγια της μελέτης απαντήθηκαν μεταξύ 1993 και 1998, διάστημα κατά το οποίο οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν μεταξύ άλλων για την κατανάλωση καφεϊνούχων ποτών όπως είναι το τσάι, ο καφές και τα αναψυκτικά, καθώς και τρόφιμα όπως η σοκολάτα.

Κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων παρακολούθησης, οι ερευνητές έλεγχαν τις αλλαγές στο βάρος των συμμετεχόντων. Οι τελικές συνεντεύξεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2014 και 2017, επικεντρώθηκαν στη φυσική ευρωστία. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για τα επίπεδα ενέργειάς τους και υποβλήθηκαν σε εξέταση για τη δύναμη της χειρολαβής τους, όσο και την ικανότητά τους να σηκώνονται όρθιοι.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ο καφές και το τσάι ήταν οι κύριες πηγές καφεΐνης μεταξύ των συμμετεχόντων, αντιπροσωπεύοντας το 84% και το 12% της συνολικής πρόσληψης καφεΐνης, αντίστοιχα.

Πάνω από τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι έπιναν καφέ καθημερινά. Από αυτούς, το 53% έπιναν ένα φλιτζάνι την ημέρα, το 42% έπιναν δύο έως τρία φλιτζάνια καθημερινά και οι υπόλοιποι έπιναν τέσσερα ή περισσότερα φλιτζάνια καθημερινά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 5% που έπιναν τον περισσότερο καφέ καθημερινά, είχαν «σημαντικά μειωμένες» πιθανότητες να εμφανίσουν σωματική αδυναμία αργότερα στη ζωή τους σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν καφέ τακτικά. Ανάλογη επίδραση παρατηρήθηκε και σε όσους έπιναν τσάι.

Πηγή: express.co.uk