Το φρούτο που προστατεύει τις γυναίκες από τους κινδύνους της εμμηνόπαυσης
Περίπου 25 εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο βιώνουν ετησίως την εμμηνόπαυση, ένα φυσικό στάδιο που συνήθως εμφανίζεται στις ηλικίες μεταξύ 45 και 55 ετών, όταν σταματά ο εμμηνορροϊκός κύκλος.
Η μετεμμηνόπαυση είναι η περίοδος κατά την οποία η γυναίκα βγαίνει από την εμμηνόπαυση και δεν έχει εμμηνορροϊκό κύκλο για τουλάχιστον 12 μήνες.
Η μετεμμηνόπαυση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για μια σειρά παθήσεων, όπως οστεοπόρωση, παχυσαρκία, κατάθλιψη, μεταβολικό σύνδρομο και καρδιαγγειακές παθήσεις.
«Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είναι από τις λιγότερο μελετημένες ομάδες, πρόκειται όμως για μια σημαντική ορμονική αλλαγή που επηρεάζει σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού», λέει ο Robert M. Hackman, διατροφολόγος στο Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας. «Καθώς τα οιστρογόνα μειώνονται, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν σημαντικές αλλαγές στην καρδιακή και μεταβολική υγεία, όπως υψηλότερη αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη».
Νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση δύο μερίδων μάνγκο καθημερινά, υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς μετά την εμμηνόπαυση, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης.
Διαπιστώθηκε επίσης ότι τα μάνγκο προκαλούσαν μικρότερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Το σάκχαρο μειωνόταν γρηγορότερα λίγες ώρες μετά την κατανάλωση, σε σύγκριση με την κατανάλωση λευκού ψωμιού.
Οι ερευνητές μελέτησαν 24 υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες 50 έως 70 ετών.
Οι συμμετέχουσες στη μελέτη κατανάλωναν περίπου 1,5 φλιτζάνι μάνγκο καθημερινά επί δύο εβδομάδες και επισκέπτονταν ένα εργαστήριο για να μετρηθεί η αρτηριακή τους πίεση, η χοληστερόλη και άλλοι δείκτες.
«Επιλέξαμε το μάνγκο επειδή είναι ένα φρούτο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, με φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και βιοδραστικές ουσίες που υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς», δήλωσε η διατροφολόγος Roberta Holt. «Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μάνγκο έχει θετική επίδραση στην αρτηριακή πίεση και τη διαχείριση των λιπιδίων».
«Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακούς κινδύνους μετά την εμμηνόπαυση και θέλαμε να δούμε αν η προσθήκη μάνγκο στην καθημερινή διατροφή θα μπορούσε να προκαλέσει μετρήσιμη διαφορά», πρόσθεσε η Holt.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δύο ώρες μετά την κατανάλωση μάνγκο, οι γυναίκες παρουσίασαν μείωση περίπου 6 mmHG στη συστολική αρτηριακή πίεση και 2,3 mmHG στη μέση αρτηριακή πίεση.
«Η συστολική αρτηριακή πίεση και η μέση αρτηριακή πίεση είναι σημαντικοί δείκτες του πόσο σκληρά εργάζεται η καρδιά για να κυκλοφορήσει το αίμα», εξήγησε ο Hackman. «Ακόμη και μικρές μειώσεις μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου με την πάροδο του χρόνου. Επομένως, η πτώση λίγο μετά την κατανάλωση μάνγκο, καθώς και οι διαρκείς βελτιώσεις με την καθημερινή πρόσληψη, είναι μια πολλά υποσχόμενη ένδειξη ότι η καθημερινή κατανάλωση μάνγκο μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην υποστήριξη της καρδιαγγειακής υγείας».
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι οι συμμετέχουσες μείωσαν τόσο τα συνολικά επίπεδα χοληστερόλης όσο και τα επίπεδα LDL ή «κακής» χοληστερόλης κατά περίπου 13 μονάδες.
Τα μάνγκο προκαλούν χαμηλότερη αύξηση του σακχάρου από το λευκό ψωμί
Οι ερευνητές ζήτησαν επίσης από έξι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες να καταναλώσουν περίπου 1,5 φλιτζάνι μάνγκο στη διάρκεια μιας επίσκεψης στο εργαστήριο και περίπου 85 γραμμάρια λευκό ψωμί σε μια επόμενη επίσκεψη.
Παρατήρησαν ότι, ενώ τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα των συμμετεχουσών αυξήθηκαν μετά την κατανάλωση και των δύο τροφών, η αύξηση ήταν σημαντικά μικρότερη μετά την κατανάλωση μάνγκο σε σύγκριση με το λευκό ψωμί. Επιπλέον, τα επίπεδα ινσουλίνης έφτασαν στο μέγιστο και μειώθηκαν γρήγορα μετά την κατανάλωση μάνγκο, αλλά παρέμειναν υψηλά για δύο ώρες μετά την κατανάλωση λευκού ψωμιού.
«Το εύρημα υπογραμμίζει ότι δεν επηρεάζουν όλοι οι υδατάνθρακες τον οργανισμό με τον ίδιο τρόπο. Τόσο το μάνγκο όσο και το λευκό ψωμί περιέχουν υδατάνθρακες, το μάνγκο όμως οδηγεί σε μικρότερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα και σε ταχύτερη επιστροφή στα φυσιολογικά επίπεδα», είπε η Holt.
«Αυτό είναι σημαντικό, επειδή οι μεγάλες ή παρατεταμένες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ινσουλινοαντίστασης και άλλων μεταβολικών προβλημάτων με την πάροδο του χρόνου. Το μάνγκο, με τις ίνες και τις βιοδραστικές του ενώσεις, μπορεί να βοηθήσει στην άμβλυνση αυτής της αντίδρασης, καθιστώντας το μια βιώσιμη επιλογή για τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα», πρόσθεσε.
Πηγή: Medical News Today