ΥΓΕΙΑ

Διαχείριση θυμού: Τι αλλάζει καθώς μεγαλώνουμε

Θυμάστε τη γιαγιά σας που όποια ανοησία και αν άκουγε κατάφερνε πάντα να διατηρεί την ψυχραιμία της;

Αυτή είναι μια δεξιότητα που βελτιώνεται κατά τη διάρκεια της ζωής του ατόμου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι γυναίκες βελτιώνονται στη διαχείριση του θυμού τους καθώς μεγαλώνουν, αρχής γενομένης από τη μέση ηλικία, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι λιγότερο θυμωμένες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι καθώς οι γυναίκες μεγάλωναν, ήταν πιο επιρρεπείς στον θυμό, αλλά και ότι ο θυμός τους γινόταν πιο έντονος. Ταυτόχρονο όμως, ήταν λιγότερο πιθανό να εκφράζουν τον θυμό τους ή να ενεργούν με εχθρότητα.

«Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι οι γυναίκες προσπαθούν να ρυθμίσουν τα συναισθήματά τους κατά τη γήρανση και ότι οι προσπάθειες να ελέγξουν τον θυμό τους αυξάνονται μαζί με τις εμπειρίες θυμού», κατέληξαν οι ερευνητές με επικεφαλής τη Nancy Fugate Woods από τη Σχολή Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ.

Oι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 271 γυναίκες που συμμετείχαν στη Μελέτη Υγείας των Γυναικών στη Μέση Ηλικία του Σιάτλ, ένα ερευνητικό πρόγραμμα που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Οι συμμετέχουσες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο σχετικά με τα επίπεδα θυμού και εχθρότητας έως και τέσσερις ή πέντε φορές κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι καθώς οι γυναίκες μεγάλωναν, γίνονταν πιο επιδέξιες στη διαχείριση του θυμού, παρόλο που τον ένιωθαν πιο έντονα.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι αισθάνονται μεγαλύτερη δημιουργικότητα -μια αίσθηση ότι φροντίζοντας τους άλλους ασκούν θετική επιρροή στον κόσμο, ιδιαίτερα τις μελλοντικές γενιές- καθώς περνούν τη μέση ηλικία και την εμμηνόπαυση.

Οι γυναίκες μπορεί επίσης να εκφράζονται με τρόπους που είναι πιο θετικοί και εποικοδομητικοί για τη βελτίωση των σχέσεων. Χρησιμοποιώντας τον θυμό με θετικό τρόπο τείνουν να αισθάνονται καλύτερη ενδυνάμωση και αυτοεκτίμηση.

«Η ψυχική υγεία κατά τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην προσωπική και επαγγελματική ζωή μιας γυναίκας», δήλωσε η Δρ. Monica Christmas, αναπληρώτρια διευθύντρια της Εταιρείας Εμμηνόπαυσης.

«Είναι γνωστό ότι οι διακυμάνσεις στα επίπεδα ορμονών κατά την περίοδο μετά τον τοκετό, την έμμηνο ρύση και στη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης, μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές εναλλαγές της διάθεσης που σχετίζονται με θυμό και εχθρότητα. Η εκπαίδευση των γυναικών σχετικά με τις αλλαγές στη διάθεση κατά τη διάρκεια αυτών των ευάλωτων περιόδων και η ενεργή διαχείριση των συμπτωμάτων, μπορεί να έχει βαθιά επίδραση στη συνολική ποιότητα ζωής και υγείας», είπε.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό The Menopause Society.

© 2014-2025 Onmed.gr - All rights reserved