ΥΓΕΙΑ

Ποιοι παίρνουν ασπιρίνη προληπτικά παρά τις αντίθετες οδηγίες των γιατρών

Περίπου 1 στους 6 ηλικιωμένους λαμβάνει καθημερινά ασπιρίνη για την πρόληψη καρδιακών παθήσεων, παρόλο που σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες οδηγίες, δεν είναι κατάλληλη για όλους.

Σχεδόν το 25% αυτών των ανθρώπων, άρχισαν να παίρνουν ασπιρίνη χωρίς τη σύσταση γιατρού, ενώ περίπου 1 στους 10 δεν έχει συζητήσει τη χρήση της με κανέναν επαγγελματία υγείας, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Για κάποιους ασθενείς χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων, τα οφέλη από τη λήψη ασπιρίνης για πρωτογενή πρόληψη, μπορεί να αντισταθμίζονται από τον αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας, ειδικά καθώς οι ασθενείς γερνούν», δήλωσε ο Δρ. Jordan Schaefer, καθηγητής εσωτερικής ιατρικής-αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

«Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι όταν οι ασθενείς λαμβάνουν ασπιρίνη χωρίς να συμβουλεύονται τον γιατρό τους. Ο γιατρός δεν μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή να κατανοήσει τους κινδύνους και τα οφέλη της ασπιρίνης αν δεν τον ενημερώσει», πρόσθεσε.

Έρευνες που έχουν γίνει την τελευταία δεκαετία, υπογραμμίζουν τον σοβαρό κίνδυνο αιμορραγίας που συνδέεται με τη χρήση ασπιρίνης σε άτομα που δεν έχουν ιστορικό εμφράγματος ή καρδιακής νόσου.

Εξαιτίας αυτού, οι κατευθυντήριες γραμμές έχουν γίνει πιο αυστηρές όσον αφορά τη χρήση της ασπιρίνης για πρωτογενή πρόληψη προκειμένου να αποτραπούν καρδιακά προβλήματα πριν αυτά εμφανιστούν, ανέφεραν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων παραμένει ανυποψίαστος για τον κίνδυνο αιμορραγίας.

Μόνο το 68% των ανθρώπων συμφωνούν ότι η καθημερινή λήψη ασπιρίνης αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας, σύμφωνα με την έρευνα σε περισσότερα από 2.500 άτομα ηλικίας μεταξύ 50 και 80 ετών.

Πάνω από το 80% δήλωσαν ότι η ασπιρίνη βοηθά στη γενική υγεία και το 29% πίστευαν ότι μειώνει τον κίνδυνο άνοιας, είπαν οι ερευνητές.

«Φαίνεται ότι οι ηλικιωμένοι που λαμβάνουν ασπιρίνη αναμένουν οφέλη πέρα από τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και δεν κατανοούν πλήρως τον πρόσθετο κίνδυνο αιμορραγίας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Mark Edwards, ειδικευόμενος εσωτερικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Οι νεότεροι συμμετέχοντες στην έρευνα, ηλικίας 50 έως 69 ετών, ήταν δύο φορές πιο πιθανό να λαμβάνουν ασπιρίνη παρά το γεγονός ότι δεν είχαν ιστορικό καρδιακών παθήσεων, σε σύγκριση με εκείνους ηλικίας 70 έως 80 ετών.

Οι γυναίκες και τα άτομα με οικογενειακό εισόδημα 60.000 δολάρια ή περισσότερο, ήταν επίσης πιο πιθανό να χρησιμοποιούν ασπιρίνη για πρωτογενή πρόληψη.

«Η χρήση ασπιρίνης είναι ένα πολύ πιο περίπλοκο ζήτημα από ό,τι φαινόταν κάποτε, και αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε γιατρό όταν σκέφτεστε να τη χρησιμοποιήσετε», δήλωσε ο Δρ. Geoffrey Barnes, αναπληρωτής καθηγητής εσωτερικής ιατρικής-καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

«Θα συνιστούσα σε όσους είναι άνω των 40 ετών να συζητήσουν με τον γιατρό τους τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, λαμβάνοντας υπόψη το οικογενειακό και το ιατρικό ιστορικό», πρόσθεσε.

Το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας και η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας δεν συνιστούν τη χρήση ασπιρίνης για πρωτογενή πρόληψη μετά την ηλικία των 70 ετών. Συνιστούν τη χρήση της σε νεότερους ανθρώπους μόνο εάν αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής πάθησης με βάση τον υπολογισμό του κινδύνου για τα επόμενα 10 χρόνια.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of the American College of Cardiology.

© 2014-2025 Onmed.gr - All rights reserved