Λευκοί υδατάνθρακες: Οι επιπτώσεις στο έντερο και το ανοσοποιητικό
Η κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη αλλοιώνει το DNA των βακτηρίων του εντέρου και βλάπτει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Τα καλά νέα είναι ότι οι επιδράσεις αυτές είναι αναστρέψιμες.
Τα βακτήρια του εντέρου είναι σημαντικά μέλη της μικροβιακής κοινότητας του σώματός μας, δηλαδή του μικροβιώματος. Αυτά τα βακτήρια, τα οποία έχουν εξελιχθεί μαζί με τον άνθρωπο, είναι πολύ σημαντικά για την ανθρώπινη υγεία γενικά και για την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος ειδικότερα. Τόσο σημαντικά, που δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε χωρίς αυτά.
Το ανθρώπινο έντερο επηρεάζεται συνεχώς από τις αλλαγές στο περιβάλλον. Για να συμβαδίσουν, τα βακτήρια του εντέρου μας πρέπει να προσαρμόζονται γρήγορα. Αυτό το επιτυγχάνουν μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται λειτουργική πλαστικότητα, η οποία τούς επιτρέπει να αλλάζουν τη συμπεριφορά και τις λειτουργίες τους, αντιδρώντας σε παράγοντες όπως τα μικρόβια, η κατάσταση της υγείας μας και η διατροφή μας.
Προηγούμενη μελέτη Ισραηλινών ερευνητών ανακάλυψε ότι ένας τρόπος με τον οποίο τα βακτήρια του εντέρου προσαρμόζονται στις περιβαλλοντικές αλλαγές, είναι μέσω των αναστροφών του DNA, δηλαδή γρήγορων γενετικών αλλαγών που τα βοηθούν να ανταποκρίνονται και να αμύνονται.
Στη νέα μελέτη τους οι ίδιοι ερευνητές εξέτασαν πώς συμβαίνουν αυτές οι αναστροφές του DNA ως αντίδραση σε διατροφικούς παράγοντες.
Διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση αναψυκτικών, τα οποία περιέχουν λευκή ζάχαρη, μπορεί να αλλοιώσει το DNA των βακτηρίων του εντέρου και να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα του ξενιστή.
Η μελέτη επικεντρώθηκε στο Bacteroides thetaiotaomicron, ένα σημαντικό μέλος της μικροχλωρίδας του εντέρου που συμμετέχει στην πρόληψη της φλεγμονής του εντέρου, στη διατήρηση του βλεννογόνου και στην προστασία του ξενιστή από την εισβολή παθογόνων.
Οι ερευνητές μελέτησαν τις επιπτώσεις της κατανάλωσης διαφορετικών διατροφικών συστατικών στο προφίλ αναστροφής του DNA αυτών των βακτηρίων, στο εργαστήριο, σε ποντίκια και ανθρώπους.
Ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση λευκής ζάχαρης προκαλεί σε αυτά τα βακτήρια αναστροφές του DNA, οι οποίες οδήγησαν σε αλλαγές στους δείκτες φλεγμονής του ανοσοποιητικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στους πληθυσμούς των Τ-κυττάρων, στην έκκριση κυτοκινών και στη διαπερατότητα του εντέρου.
Η καλή είδηση είναι ότι αυτές οι επιδράσεις είναι αναστρέψιμες. Μόλις τα ποντίκια σταμάτησαν να καταναλώνουν λευκή ζάχαρη, η κατάσταση αναστροφής του βακτηριακού DNA επανήλθε, ενώ και το ανοσοποιητικό σύστημα επανήλθε στο φυσιολογικό.
Οι ερευνητές υπογραμμίζουν τη σημασία της μελέτης των πολύπλοκων επιδράσεων της διατροφής στο μικροβίωμα και την κατάσταση της υγείας μας και εκτιμούν ότι αυτό θα επιτρέψει την παροχή εξατομικευμένων διατροφικών συστάσεων, με σκοπό τη βελτίωση της κατάστασης του ανοσοποιητικού και της γενικής υγείας.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications.