Ποια νευροεκφυλιστική πάθηση εντοπίζει με ακρίβεια 98% η μύτη του σκύλου
Η μύτη των σκύλων είναι αρκετά ευαίσθητη ώστε να εντοπίζει δραπέτες, θαμμένα οστά και κρυμμένα ναρκωτικά.
Μπορούν επίσης να μυρίσουν ανθρώπινες ασθένειες, όπως είναι ο καρκίνος του προστάτη, η ελονοσία και η COVID-19.
Είναι όμως τόσο ευαίσθητη ώστε να εντοπίζει ασθένειες του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος;
Ναι λένε οι ερευνητές, καθώς δύο σκύλοι έχουν εκπαιδευτεί να ανιχνεύουν τη νόσο του Πάρκινσον μόνο με την όσφρησή τους.
Όταν τους παρουσιάστηκαν δείγματα δέρματος, τα σκυλιά ήταν έως και 80% αποτελεσματικά στην ακριβή ανίχνευση ατόμων με επιβεβαιωμένη νόσο του Πάρκινσον.
Ήταν επίσης έως και 98% ακριβή στον αποκλεισμό όσων δεν είχαν Πάρκινσον, σύμφωνα με τη μελέτη.
Τα κουτάβια ανίχνευσαν τη νόσο του Πάρκινσον και σε ασθενείς που είχαν και άλλα προβλήματα υγείας, αναφέρουν οι ερευνητές.
«Πιστεύω ότι τα σκυλιά θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε μια γρήγορη, μη επεμβατική και οικονομικά αποδοτική μέθοδο για την αναγνώριση ασθενών με νόσο του Πάρκινσον», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Nicola Rooney, καθηγήτρια στη Σχολή Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια προοδευτική κινητική διαταραχή που προκαλεί τρέμουλο, δυσκαμψία ή προβλήματα ισορροπίας και συντονισμού.
Εμφανίζεται όταν τα εγκεφαλικά κύτταρα που παράγουν τη χημική ουσία ντοπαμίνη πεθαίνουν.
Ένα πρώιμο σημάδι της νόσου του Πάρκινσον είναι η υπερβολική έκκριση σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες του δέρματος, που κάνει το δέρμα των ασθενών υπερβολικά κηρώδες ή λιπαρό, ανέφεραν οι ερευνητές.
Οι επιστήμονες εικάζουν ότι η χαρακτηριστική οσμή που προκαλείται από το υπερβολικό σμήγμα, θα μπορούσε να ωθεί τους σκύλους στην ανίχνευση της νευρολογικής νόσου.
Οι ερευνητές άρχισαν να εκπαιδεύουν πέντε διαφορετικούς σκύλους να ανιχνεύουν τη μυρωδιά της νόσου του Πάρκινσον χρησιμοποιώντας επιχρίσματα δέρματος.
Τρία από τα πέντε σκυλιά απέτυχαν, ενώ ένα 2χρονο Golden Retriever με το όνομα Bumper και ένα 3χρονο μαύρο Labrador με το όνομα Peanut εκπαιδεύτηκαν για κάποιες εβδομάδες σε περισσότερα από 200 δείγματα τόσο από ασθενείς με Πάρκινσον όσο και από υγιή άτομα.
Τα σκυλιά ανταμείβονταν κάθε φορά που υποδείκνυαν σωστά ένα δείγμα Πάρκινσον ή αγνοούσαν ένα υγιές δείγμα.
Σε διπλά τυφλές δοκιμές, στις οποίες μόνο ένας υπολογιστής γνώριζε ποια δείγματα προέρχονταν από ασθενείς με Πάρκινσον, τα σκυλιά πέτυχαν υψηλά επίπεδα ακρίβειας στην ανίχνευση της νευροεκφυλιστικής νόσου.
«Είμαστε εξαιρετικά περήφανοι που μπορούμε να πούμε ότι, για άλλη μια φορά, τα σκυλιά μπορούν να ανιχνεύσουν με μεγάλη ακρίβεια την ασθένεια», δήλωσε η ανώτερη ερευνήτρια Claire Guest, επιστημονική υπεύθυνη της βρετανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Medical Detection Dogs.
«Προς το παρόν δεν υπάρχει έγκαιρη εξέταση για τη νόσο του Πάρκινσον και τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν έως και 20 χρόνια πριν γίνουν ορατά και επίμονα, οδηγώντας σε επιβεβαιωμένη διάγνωση. Η έγκαιρη διάγνωση είναι καθοριστική, καθώς η επακόλουθη θεραπεία μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου και να μειώσει την ένταση των συμπτωμάτων», δήλωσε η Guest.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Parkinson’s Disease.