Το παράδοξο της ζάχαρης και ποιο είδος μπορεί να προλάβει τον διαβήτη
Αν βρισκόσασταν μπροστά σε δύο σνακ, το ένα με 7 γραμμάρια ζάχαρης και το άλλο με πάνω από 30 γραμμάρια, δεν θα θεωρούσατε πιο υγιεινό το πρώτο;
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτό δεν αποτελεί απαράβατο κανόνα.
Για σχεδόν 100 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ που ζουν σήμερα με προδιαβήτη, η ιδέα ενός τροπικού φρούτου που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, μοιάζει πολύ καλή για να είναι αληθινή.
Τα τροπικά φρούτα περιέχουν από 10 έως 50 γραμμάρια φυσικών σακχάρων, με το μάνγκο να βρίσκεται στην υψηλότερη κλίμακα. Αυτό από μόνο του θα μπορούσε να τα καταστήσει ακατάλληλα για σνακ.
Ωστόσο, έρευνα της Raedeh Basiri, ερευνήτριας κλινικής διατροφής και επίκουρης καθηγήτριας στο Τμήμα Διατροφής και Επιστημών Τροφίμων του George Mason University, δείχνει ότι το μάνγκο -παρά την υψηλή του περιεκτικότητα σε σάκχαρα- ενδέχεται να προσφέρει προστατευτικά οφέλη για ενήλικες με προδιαβήτη.
Η μελέτη, με τίτλο «Η καθημερινή κατανάλωση μάνγκο βελτιώνει τον γλυκαιμικό έλεγχο και τη σύσταση σώματος σε ενήλικες με προδιαβήτη: Μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη», αποτελεί την πρώτη μακροχρόνια κλινική δοκιμή που αποδεικνύει τόσο τα μεταβολικά οφέλη όσο και τη βελτίωση στη σωματική σύσταση από την καθημερινή κατανάλωση μάνγκο σε άτομα με προδιαβήτη.
Δεν είναι μόνο η ζάχαρη – είναι το «πλαίσιο» της τροφής
«Δεν παίζει ρόλο μόνο η περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλλά και το πλαίσιο μέσα στο οποίο καταναλώνεται η τροφή», εξηγεί η Basiri.
Τα φυσικά σάκχαρα που περιέχονται στα φρούτα, όπως το μάνγκο, συνοδεύονται από φυτικές ίνες, βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά που προσφέρουν πρόσθετα οφέλη για την υγεία. Αντίθετα, τρόφιμα με πρόσθετη ζάχαρη -όπως τα δημητριακά πρωινού ή ακόμη και κάποια «χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη» σνακ- δεν έχουν την ίδια διατροφική αξία και μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.
Ο στόχος, σύμφωνα με την ερευνήτρια, είναι να ενθαρρύνονται οι άνθρωποι να εντάξουν ολόκληρα φρούτα, όπως το μάνγκο, στις διατροφικές τους συνήθειες, ως μέρος πρακτικών και υγιεινών στρατηγικών πρόληψης του διαβήτη.
Η μελέτη: Μάνγκο vs. μπάρα δημητριακών
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες:
Η πρώτη κατανάλωνε ένα φρέσκο μάνγκο καθημερινά, ενώ η δεύτερη μία μπάρα δημητριακών με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
Η διάρκεια της μελέτης ήταν έξι μήνες, κατά τους οποίους οι ερευνητές παρακολούθησαν:
- τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα
- την απόκριση του οργανισμού στην ινσουλίνη
- τις μεταβολές στη σύσταση του σώματος (ποσοστό σωματικού λίπους).
Αποτελέσματα: Το «γλυκό» μάνγκο ήταν πιο ωφέλιμο
Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Παρότι το μάνγκο περιείχε 32 γραμμάρια ζάχαρης (έναντι 11 γραμμαρίων στη μπάρα δημητριακών), η ομάδα που το κατανάλωνε παρουσίασε:
- καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο
- βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη
- μειωμένο ποσοστό σωματικού λίπους
Συμπέρασμα
Η μελέτη υπενθυμίζει μια βασική αρχή της διατροφικής επιστήμης: δεν παίζει ρόλο μόνο η ποσότητα αλλά και η προέλευση της ζάχαρης.
Τα φυσικά σάκχαρα που προέρχονται από τρόφιμα με πολλές φυτικές ίνες και μικροθρεπτικά συστατικά, όπως τα φρούτα, μπορούν να έχουν προστατευτικό ρόλο στην πρόληψη του διαβήτη, ακόμη και σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Foods.