ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Μάθετε τις διατροφικές συνήθειες που γερνούν πρόωρα την επιδερμίδα

Τα δεκάδες προϊόντα ομορφιάς που χρησιμοποιούμε μπορεί να αποδειχθούν αναποτελεσματικά εάν δεν προσέχουμε παράλληλα τη διατροφή μας.

Μάθετε τις διατροφικές συνήθειες που γερνούν πρόωρα την επιδερμίδα

Τα δεκάδες προϊόντα ομορφιάς που χρησιμοποιούμε μπορεί να αποδειχθούν αναποτελεσματικά, εάν δεν προσέχουμε παράλληλα τη διατροφή μας.

Η κακή διατροφή μπορεί να προκαλέσει ακμή, πρόωρη γήρανση και άλλες δερματικές παθήσεις, προειδοποιούν διατροφολόγοι και δερματολόγοι.

Οι διατροφολόγοι Τζούλι Άπτον και Ελίζαπμεθ Γουόρντ επισημαίνουν τα μεγαλύτερα διατροφικά λάθη που επηρεάζουν αρνητικά την όψη του δέρματος.

1. Μεγάλες ποσότητες απλών σακχάρων

Οι τροφές με πρόσθετα ζάχαρης αυξάνουν τις ποσότητες γλυκόζης στο αίμα και προκαλούν χρόνια φλεγμονή. Το αποτέλεσμα είναι να καταστρέφεται το κολλαγόνο και η ελαστίνη του δέρματος. Η ζάχαρη διασπάται στον οργανισμό και προσκολλάται στο κολλαγόνο. Η διαδικασία αυτή εντείνει τα συμπτώματα της ακμής και της ροδόχρου νόσου. Η εναλλακτική είναι τα φυσικά σάκχαρα, όπως αυτά που βρίσκονται στα φρούτα, καθώς έχουν αντιοξειδωτική δράση και καταπολεμούν τη φλεγμονή.

2. Τροφές με άμυλο και υψηλό γλυκαιμικό δείκτη

Οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη επιφέρουν πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας. Το λευκό ψωμί και τα ζυμαρικά προκαλούν απότομη άνοδο της γλυκόζης στο αίμα κι έτσι πυροδοτείται η γενικευμένη φλεγμονή. Τα ένζυμα που παράγονται διασπούν το κολλαγόνο και την ελαστίνη, με αποτέλεσμα το δέρμα να χαλαρώνει και να εμφανίζονται ρυτίδες.

3. Πολλά ροφήματα

Όπως συμβαίνει με τις τροφές, έτσι και η ζάχαρη στα ροφήματα συμβάλλει στην πρόωρη γήρανση, την ακμή και τη φλεγμονή. Μάλιστα, η ζάχαρη που περιέχουν οι συσκευασμένοι χυμοί και τα αναψυκτικά απορροφώνται πολύ γρήγορα από τον οργανισμό. Τα αλκοολούχα ποτά είναι εξίσου βλαβερά για την επιδερμίδα, καθώς την αφυδατώνουν.