ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Πώς μπορείτε να μειώσετε την πίεση του αίματος με φυσικό τρόπο

Ο έλεγχος της πίεσης του αίματος γίνεται μια από τις καθημερινές μας... ανησυχίες όσο μεγαλώνουμε.

Πώς μπορείτε να μειώσετε την πίεση του αίματος με φυσικό τρόπο

Εκτός από την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή που ενδεχομένως ακολουθείτε και για την οποία έχει φροντίσει ο γιατρός σας, υπάρχουν και μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε από μόνοι σας για να βοηθήσετε τον εαυτό σας να μειώσει σταδιακά την πίεση του αίματος.

Δείτε μερικούς φυσικούς τρόπους που μπορείτε να το πετύχετε αυτό:

Κάντε ολιγόλεπτους, αυξημένης έντασης περιπάτους

Έρευνες έδειξαν ότι οι υπερτασικοί άνθρωποι που περπατούν τακτικά με έντονο ρυθμό για 30 λεπτά κάθε φορά, έχουν μειωμένη πίεση αίματος σε σύγκριση με εκείνους που δεν περπατούν συχνά. Η σωματική άσκηση βοηθάει την καρδιά να χρησιμοποιεί πιο αποτελεσματικά το οξυγόνο και σταδιακά δεν είναι απαραίτητο να "εργάζεται" τόσο πολύ για να αντλεί το αίμα σε όλο το σώμα.

Πάρτε βαθιές αναπνοές

Η αργή, βαθιά αναπνοή και οι ανάλογες πρακτικές διαλογισμού, όπως οι ασκήσεις γιόγκα και τάι τσι, μειώνουν το επίπεδο της ρενίνης, ένα ένζυμο των νεφρών, που αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Δοκιμάστε να παίρνετε μερικές βαθιές αναπνοές σε κατάσταση ηρεμίας και συγκέντρωσης για 5 λεπτά κάθε πρωί και βράδυ.

Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε κάλιο

Τα πλούσια σε κάλιο φρούτα και λαχανικά παίζουν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια μείωσης της πίεσης του αίματος, σύμφωνα με τη δρ Linda Van Horn της Σχολής Ιατρικής Feinberg του πανεπιστημίου Northwestern στις ΗΠΑ. Συνιστά μάλιστα να παίρνετε 2.000-4.000mg καλίου την ημέρα μέσω της διατροφής σας. Το κάλιο υπάρχει σε μεγάλη ποσότητα σε γλυκοπατάτες, τομάτες, χυμό πορτοκαλιού, πατάτες, μπανάνες, φασόλια, μπιζέλια, πεπόνι, και αποξηραμένα φρούτα όπως δαμάσκηνα και σταφίδες.

Πείτε "ναι" στην μαύρη σοκολάτα...

Η καλής ποιότητας μαύρη σοκολάτα (περιεκτικότητα κακάο τουλάχιστον 70%) περιέχει φλαβανόλες που κάνουν τα αιμοφόρα αγγεία πιο ελαστικά. Σε μια έρευνα, το 18% των ασθενών που κατανάλωναν κάθε μέρα τουλάχιστον 15gr μαύρης σοκολάτας είδε μείωση της αρτηριακής του πίεσης.

...και στο τσάι

Έρευνα του πανεπιστημίου Tufts έδειξε ότι άτομα που έπιναν 3 κούπες τσάι ιβίσκου καθημερινά, μείωσαν την συστολική τους πίεση κατά 7 περίπου μονάδες μετά από περίοδο 6 εβδομάδων. Συγκριτικά, εκείνοι που αντί για τσάι έπιναν ένα ρόφημα-placebo μείωσαν την πίεσή τους κατά μόλις 1 μονάδα. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα φυτοχημικά στοιχεία στον ιβίσκο είναι πιθανώς υπεύθυνα για τη μεγάλη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Πολλές ποικιλίες τσαγιού που είναι διαθέσιμες στην αγορά περιέχουν μεταξύ άλλων και ιβίσκο. Ελέγξτε τις ετικέτες στις συσκευασίες για να επιλέξετε εκείνο το τσάι με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ιβίσκο.

Προσοχή: Είναι σημαντικό να ενημερώνετε πάντα τον προσωπικό σας γιατρό σχετικά με κάθε νέα "συνήθεια" στην καθημερινότητά σας, προκειμένου να μην κινδυνεύετε ποτέ από οποιεσδήποτε ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Διαβάστε επίσης:

Απολέπιση στο σπίτι: 5 απαραίτητα φυσικά υλικά για λαμπερό δέρμα

Ανακάλυψαν το «άγιο δισκοπότηρο» της αντιγήρανσης

Δείτε πόσο θα γεράσετε αν πίνετε πολύ αλκοόλ! (online calculator)

Αντιγήρανση: Νικήστε το χρόνο με αυτές τις τροφές