ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Σημάδια του χρόνου που φαίνονται στα χέρια και πώς να τα «σβήσετε»

Ακόμη και αν το πρόσωπό σας είναι φρέσκο και δροσερό σαν 20χρονης, τα χέρια σας μπορεί να «προδώσουν» την ηλικία σας ή ακόμη χειρότερα να σας προσθέσουν και κάποια χρόνια.

Σημάδια του χρόνου που φαίνονται στα χέρια και πώς να τα «σβήσετε»

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Plastic and Reconstructive Surgery διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να μαντέψουν την ηλικία σας απλά κοιτάζοντας τα χέρια σας .

Αν δεν θέλετε λοιπόν να κυκλοφορείτε με... γάντια όλο τον χρόνο, φροντίστε για την αντιγηραντική προστασία των χεριών σας, ανάλογα με τα σημάδια που έχουν κάνει την εμφάνισή τους.

Πανάδες

Τα χέρια μας είναι εκτεθειμένα στις αλλαγές του καιρού καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, λίγοι όμως φροντίζουν για την προστασία τους. Οι κηλίδες στο δέρμα των χεριών δεν σχετίζονται με την ηλικία, τα γονίδια ή τις ορμόνες, αλλά με τις επιπτώσεις του ήλιου στο δέρμα, επισημαίνουν οι ειδικοί. Η ηλιακή ακτινοβολία οδηγεί σε υπερπαραγωγή μελανίνης, η οποία ευθύνεται για τις καφέ κηλίδες που μπορεί να εμφανιστούν ακόμη και στην ηλικία των 30.
Το πιο σημαντικό που μπορείτε να κάνετε είναι να εφαρμόζετε καθημερινά αντηλιακό στα χέρια σας για την πρόληψη των πανάδων. Αν ήδη έχουν δημιουργηθεί πανάδες στα χέρια, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει κάποιο προϊόν με λευκαντικό παράγοντα ή προϊόντα που συγκρατούν τη χρωστική ουσία από το να φτάσει στην επιφάνεια του δέρματος.
Τέλος μπορείτε να καταφύγετε σε κάποια θεραπεία με λέιζερ που αφαιρεί επιτόπου τις κηλίδες.

bigstock Old Hands Notebook 50901488

Ερεθισμένο δέρμα

Οι καθημερινές δουλειές, όπως το πλύσιμο των πιάτων ή το σκάψιμο του κήπου, προκαλούν ερυθρότητα, ξηροδερμία και άλλους ερεθισμούς στο δέρμα.
Η ερυθρότητα οφείλεται στη διαστολή των αγγείων, που προκαλούν τα χημικά των καθαριστικών προϊόντων και με την πάροδο του χρόνου μπορεί να γίνει μόνιμη αν δεν την αντιμετωπίσετε.
Αν χρησιμοποιείτε χημικά προϊόντα ή έχετε για μεγάλα διαστήματα τα χέρια σας στο νερό, να φοράτε γάντια. Για το πλύσιμο των χεριών χρησιμοποιείτε ήπιο σαπούνι που δεν ερεθίζει και μην ξεχνάτε την ενυδατική κρέμα χεριών, ειδικά το χειμώνα που η επιδερμίδα σκάει πολύ εύκολα.

Διογκωμένες φλέβες

Τα χέρια έχουν πολύ λίγο λίπος και όταν χάνεται το κολλαγόνο και η ελαστίνη ως φυσική συνέπεια του χρόνου, οι φλέβες φαίνονται μεγαλύτερες και πιο διογκωμένες.
Η λύση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι τα υλικά πλήρωσης (fillers), τα οποία χρησιμοποιούνται και στο πρόσωπο. Τα υλικά αυτά εγχέονται μέσα τα χέρια και δίνουν ένα αποτέλεσμα που διαρκεί έως ένα χρόνο.

bigstock Hand Of An Old Woman 98073317

Ρυτίδες

Ο ήλιος, η απώλεια του κολλαγόνου και της ελαστίνης, αλλάζουν την υφή του δέρματος και από λείο και απαλό γίνεται ρυτιδιασμένο. Επίσης, όσο περνά ο χρόνος, ο οργανισμός παράγει λιγότερα έλαια και επιτείνεται η ξηρότητα.
Η ενυδάτωση είναι και εδώ η λέξη-κλειδί.
Χρησιμοποιείτε καθημερινά προϊόντα με ενυδατικούς παράγοντες όπως το υαλουρονικό οξύ, η γλυκερίνη, το έλαιο argan, η βιταμίνη Ε και η ουρία, ειδικά μετά το ντους και το πλύσιμο των χεριών. Ακόμη πιο αποτελεσματικά είναι τα προϊόντα που περιέχουν ρετινόλη και αντιοξειδωτικά που εκτός από ενυδάτωση ενισχύουν και την μικροκυκλοφορία και τονώνουν την επιδερμίδα.

Εύθραυστα νύχια

Όπως συμβαίνει και με το δέρμα, έτσι και η ανάπτυξη των νυχιών επιβραδύνεται με την ηλικία, ειδικά μετά τα 40. Το αποτέλεσμα είναι νύχια με γραμμές, αποχρωματισμός, ξεφλούδισμα και σπάσιμο. Η κακή κατάσταση των νυχιών μπορεί επίσης να είναι συνέπεια κάποιας πάθησης όπως ο υποθυρεοειδισμός ή να οφείλεται σε έλλειψη βιταμινών. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τις αλλαγές που παρατηρείτε στα νύχια σας προκειμένου να σας δώσει την κατάλληλη αγωγή.

Διαβάστε επίσης:

Το αγαπημένο λαχανικό που αυξάνει το κολλαγόνο και ξανανιώνει το δέρμα

Η «πηγή της νιότης» βρίσκεται σε αυτό το φρούτο!

Ποια είναι η κορυφαία αντιγηραντική συνήθεια για το δέρμα σας