ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Το αγαπημένο λαχανικό που αυξάνει το κολλαγόνο και ξανανιώνει το δέρμα

Αν θέλετε νεανικό δέρμα χωρίς ερεθισμούς, ξεχάστε τις πανάκριβες κρέμες και εμπιστευτείτε το φαρμακείο της φύσης.

Το αγαπημένο λαχανικό που αυξάνει το κολλαγόνο και ξανανιώνει το δέρμα

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ένα από τα πιο δημοφιλή λαχανικά της μεσογειακής διατροφής, προσφέρουν καλύτερη άμυνα στο δέρμα ώστε να διατηρείται νεότερο και να είναι ασφαλές απέναντι στον ήλιο.

Στη μελέτη που έγινε βρέθηκε πως, όσοι ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένες ντομάτες, παρουσίαζαν αυξημένη προστασία δέρματος, με αποτέλεσμα τη μείωση ακόμα και των ερεθισμών της, καθώς και ελάττωση των βλαβερών συνεπειών στο DNA από την έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία (UV). Σε σύγκριση πάντα με ομάδα ελέγχου, οι συμμετέχοντες στη μελέτη, οι οποίοι ακολουθούσαν καθημερινά (για 12 περίπου εβδομάδες) διατροφή με ντομάτα, είχαν 33% μεγαλύτερη προστασία από τα ηλιακά εγκαύματα!

bigstock Bowl of tomato sauce and cherr 116622647

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η προστασία που προσφέρεται από την πάστα ντομάτας (ή πελτέ), ισοδυναμεί με αντηλιακό με δείκτη προστασίας (SPF) της τάξεως του 1,3.

Παράλληλα, μετά από λήψη δερματικών δειγμάτων, παρατηρήθηκε και αύξηση των επιπέδων κολλαγόνου, η απώλεια του οποίου οδηγεί σε γήρανση του δέρματος και μείωση της ελαστικότητάς του. Επίσης, βρέθηκε πως υπήρχε λιγότερη ζημιά στο μιτοχονδριακό DNA του δέρματος, το οποίο πιστεύεται ότι συνδέεται με τη δερματική γήρανση.

Το συστατικό που βοηθά στην αντιγήρανση είναι το λυκοπένιο, η φυσική δηλαδή χρωστική ουσία που κάνει κόκκινες τις ντομάτες. Τα υψηλότερα επίπεδα αυτού βρέθηκαν στην επεξεργασμένη ή μαγειρεμένη ντομάτα, όπως είναι το κέτσαπ, ο πελτές και οι συσκευασμένοι χυμοί της, αφήνοντας πίσω τις ολόφρεσκες και ζουμερές φρέσκες ντομάτες.

Διαβάστε επίσης:

Σνακ που αδυνατίζουν; Και όμως υπάρχουν!

Γιατί το γυναικείο δέρμα είναι πιο ευάλωτο στο χρόνο;

Κάνεις δίαιτα: Πότε θα φανούν τα αποτελέσματα ανάλογα με την εβδομάδα που διανύεις