ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δείκτης Μάζας Σώματος: Το κριτήριο του φυσιολογικού βάρους

Ο Δείκτης ΜάζαςΣώματος αποτελεί ένα αξιόπιστο μέτρο για τον υπολογισμό του κανονικού ή τουυπερβολικού βάρους αναλογικά με το ύψος του ατόμου.

Δείκτης Μάζας Σώματος: Το κριτήριο του φυσιολογικού βάρους

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος αποτελεί ένα αξιόπιστο μέτρο για τον υπολογισμό του κανονικού ή τουυπερβολικού βάρους αναλογικά με το ύψος του ατόμου.

Όσο μεγαλύτεροςείναι ο δείκτης, τόσο περισσότερο λίπος υπάρχει στο σώμα.

Συχνά, ο ΔΜΣχρησιμοποιείται ως μέθοδος πρόβλεψης σοβαρών ασθενειών, όπως η καρδιοπάθεια, οδιαβήτης, ακόμη και ο καρκίνος.

Τα κριτήριαποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία, είναι όμως τα ίδια για τους άνδρες και τις γυναίκες.

Υπάρχουνορισμένες περιπτώσεις όπου ο ΔΜΣ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τονυπολογισμό της ακριβούς ποσότητας λίπους που υπάρχει στο σώμα. Για παράδειγμα,οι αθλητές με αυξημένη μυϊκή μάζα μπορεί να παρουσιάζουν υψηλό ΔΜΣ χωρίς όμως ναείναι υπέρβαροι. Ακόμη, ο ΔΜΣ μπορεί να αντιπροσωπεύει χαμηλότερη τιμή για τολίπος από την πραγματική σε άτομα που παρουσιάζουν απώλεια μυϊκής μάζας, όπως οιηλικιωμένοι.

Ως υπέρβαρα χαρακτηρίζονται τα άτομα με ΔΜΣ 25έως 29,9 και ως παχύσαρκα χαρακτηρίζονται τα άτομα με ΔΜΣ άνω του 30. Ωστόσο,υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που καθορίζουν εάν το βάρος αποτελεί κίνδυνο γιατην υγεία, όπως η δερματική πτυχή (μέτρο του σωματικού λίπους), η διάμετρος τηςμέσης, οι διατροφικές συνήθειες και η κληρονομικότητα.