ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το πρόχειρο φαγητό μας ωθεί στην… τεμπελιά!

Ξέρουμε ότι το junk food και τα γλυκά μας παχαίνουν, όμως οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως το πρόχειρο φαγητό έχει ισχυρή επίδραση και στον εγκέφαλο.

Το πρόχειρο φαγητό μας ωθεί στην… τεμπελιά!

Ξέρουμε ότι το junk food και τα γλυκά μας παχαίνουν, όμως οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως το πρόχειρο φαγητό έχει ισχυρή επίδραση και στον εγκέφαλο.

Σε πειράματα που πραγματοποίησαν σε ποντίκια, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια UCLA διαπίστωσαν ότι μια διατροφή χαμηλών λιπαρών αλλά πλούσια σε ζάχαρη και επεξεργασμένο αλεύρι όχι μόνο αυξάνει το Δείκτη Μάζας Σώματος αλλά αποδυναμώνει σημαντικά τη δύναμη της θέλησης.

«Τα παχύσαρκα ποντίκια εκδήλωσαν σημαντική εξασθένιση ως προς την αναζήτηση ανταμοιβών», δήλωσε ο ερευνητής Άαρον Μπλέισντελ, επικεφαλής της μελέτης. «Έμοιαζε σαν τα ποντίκια να σκέφτηκαν ότι δεν αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουν.»

Οι ερευνητές μελέτησαν 32 θηλυκά ποντίκια. Τα μισά κατανάλωναν αρκετές ποσότητες σύνθετων υδατανθράκων ενώ στα υπόλοιπα έδιναν «πρόχειρο φαγητό», δηλαδή πολλούς απλούς υδατάνθρακες. Τα λιπαρά, οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες ήταν περίπου ίδιας ποσότητας για όλα τα ποντίκια.

Στους δύο μήνες περίπου, τα ποντίκια που κατανάλωναν τους απλούς υδατάνθρακες άρχισαν να παχαίνουν υπερβολικά. Στους οκτώ μήνες, οι διαφορές ανάμεσα στις δύο ομάδες άρχισαν να γίνονται ακόμη πιο αισθητές.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα επίπεδα ενέργειας όλων των ποντικιών ήταν τα ίδια, όμως η απόδοσή τους σε δοκιμασίες δεν ήταν εξίσου ενεργητική. Υποστηρίζουν πως οι «κακές διατροφικές συνήθειες» πιθανόν να μεταβάλλουν τη χημική σύσταση του εγκεφάλου των ποντικιών.

Παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει ότι η αποδυνάμωση των υποδοχέων ντοπαμίνης στα ποντίκια οδηγεί στα ίδια αποτελέσματα. Η ντοπαμίνη δρα ως νευροδιαβιβαστής και διεγείρει τον εγκέφαλο και γενικότερα το σώμα. Έτσι, μια διατροφή που προωθεί την παχυσαρκία μάλλον απορυθμίζει το σύστημα που ρυθμίζει τη ντοπαμίνη στον εγκέφαλο.

Η σχετική έκθεση που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Physiology & Behavior υποδεικνύει πως τα ίδια αποτελέσματα πιθανόν να ισχύουν και για τον άνθρωπο.