ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι περιλαμβάνει το πρωινό που αδυνατίζει

Το πρωινό είναι το γεύμα που έχει διχάσει την επιστημονική κοινότητα όσο κανένα άλλο! Άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι απαραίτητο για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας με ενέργεια και άλλοι ότι δεν παίζει κανένα ρόλο στην πρόληψη ασθενειών και στη διαχείριση του σωματικού βάρους.

Τι περιλαμβάνει το πρωινό που αδυνατίζει

Τώρα, μια νέα μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ υποδεικνύει ότι η επιλογή των σωστών συστατικών στο πρωινό γεύμα βοηθά στην απώλεια κιλών και ταυτόχρονα στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.

bigstock Slim Woman Measuring Her Thin 97067456

Σύμφωνα με τα ευρήματα που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Ενδοκρινολογικής Εταιρίας (ENDO 2016), ένα πλούσιο πρωινό που βασίζεται κατά κύριο λόγο σε τρόφιμα με πρωτεΐνες είναι το «κλειδί» για το αδυνάτισμα και την πρόληψη του διαβήτη.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η πρωτεΐνη του τυρογάλακτος (whey protein), η οποία βρίσκεται στο γάλα, το γιαούρτι και το τυρί, είναι το ιδανικό συστατικό για να κρατήσουμε μακριά την πείνα για πολλές ώρες αλλά και για να χάσουμε τα περιττά κιλά.

Η πρωτεΐνη τυρογάλακτος αποτελεί φυσικό υποπροϊόν του γάλακτος που προκύπτει κατά τη διαδικασία παραγωγής του τυριού.

Στο πλαίσιο της σχετικής δοκιμής, διαπιστώθηκε ότι το πρωινό που περιέχει το συγκεκριμένο συστατικό συσχετίζεται με μεγαλύτερη απώλεια βάρους συγκριτικά με ένα πρωινό που περιέχει πρωτεΐνες από άλλες πηγές, όπως το αβγό ή ο τόννος. Το πρωινό με αρκετή ποσότητα πρωτεΐνης τυρογάλακτος –η οποία είναι διαθέσιμη και σε μορφή σκόνης– ήταν πιο αποτελεσματική όσον αφορά το αδυνάτισμα και σε σύγκριση με ένα πρωινό πλούσιο σε υδατάνθρακες.

Πέραν της συμβολής της στην απώλεια βάρους, η πρωτεΐνη τυρογάλακτος φάνηκε επίσης να αποτρέπει τις επικίνδυνες αυξομειώσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, παράμετρος μείζονος σημασίας στην πρόληψη και τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2. Μάλιστα, τα επίπεδα του σακχάρου έμειναν αρκετά χαμηλά μακροπρόθεσμα χάρη στην πρωτεΐνη τυρογάλακτος, σημειώνουν οι ερευνητές.

Ένα πρωινό με πολλές θερμίδες και αρκετή πρωτεΐνη, ένα μέτριου μεγέθους μεσημεριανό και ένα ‘φτωχό’ βραδινό είναι μια καλή στρατηγική απώλειας βάρους για τα άτομα με πολύ υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος (σε επίπεδο παχυσαρκίας) και διαβήτη τύπου 2, σημειώνει η βασική συντάκτρια της σχετικής μελέτης, Δρ Daniela Jakubowicz, καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.

Διαβάστε επίσης:

Δίαιτες: Γιατί αποτυγχάνουν, πώς θα πετύχετε το στόχο σας στην απώλεια κιλών

Δίαιτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη: Τα υπέρ και τα κατά

Η διατροφή που προστατεύει τα οστά σας