ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Διατροφή & υγεία: Οι τροφές που αποτρέπουν το θάνατο από έμφραγμα

Οι καρδιαγγειακές επιπλοκές, όπως το έμφραγμα, οδηγούν περίπου σε 17 εκατομμύρια θανάτους σε παγκόσμια κλίμακα, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όμως ο αριθμός αυτός μπορεί να μειωθεί χάρη στη σωστή διατροφή.

Διατροφή & υγεία: Οι τροφές που αποτρέπουν το θάνατο από έμφραγμα

Σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, τη μεγαλύτερη στο είδος της μέχρι σήμερα, ένα πολύτιμο συστατικό που βρίσκεται κυρίως στα ψάρια αλλά και σε άλλες θρεπτικές τροφές συνδέεται με το μειωμένο κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα, σε ποσοστό έως και 25%.

bigstock Sources Of Omega Fatty Acids 106489286

Έπειτα από ανάλυση 19 μελετών σε 16 χώρες, με συνολικό δείγμα 45.637 άτομα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συστηματική κατανάλωση Ω-3 λιπαρών οξέων μειώνει τον κίνδυνο για θανατηφόρο έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Ωστόσο, τα στοιχεία υπέδειξαν ότι η κατανάλωση αυτών των υγιεινών λιπαρών δεν μειώνει γενικώς τον κίνδυνο εμφράγματος, ένα εύρημα που θα πρέπει να ερευνηθεί περαιτέρω προκειμένου να εξηγηθεί.

Η επάρκεια Ω-3 στον οργανισμό συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο θανατηφόρου εμφράγματος κατά 10% κατά μέσο όρο, όμως για όσους έχουν τα υψηλότερα επίπεδα Ω-3 στον οργανισμό τους, η μείωση του κινδύνου μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 25%.

«Αν λάβει κανείς υπ’ όψιν ότι η καρδιοπάθεια είναι η βασική αιτία θανάτου στον κόσμο, μια μείωση κινδύνου της τάξης του 25% είναι πολύ σημαντική» αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Νταρίους Μοζαφαριάν, από τη Σχολή Επιστήμης της Διατροφής του Πανεπιστημίου Ταφτς της Βοστώνης.

Τα ψάρια είναι η κυριότερη πηγή Ω-3 λιπαρών οξέων, ιδίως των μορφών EPA και DHA. Τα περισσότερα Ω-3 περιέχουν ο σολομός, η πέστροφα, η σαρδέλα, η ρέγγα, το σκουμπρί και η αντζούγια. Επίσης, καλή πηγή Ω-3, ιδίως του α-λινολενικού οξέος (ALA), είναι ο λιναρόσπορος, τα φουντούκια, τα καρύδια και τα φυτικά λάδια.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται αναλυτικά στην επιθεώρηση JAMA Internal Medicine.

Διαβάστε επίσης:

Καφές: Ποια ποσότητα μειώνει τις πιθανότητες εμφράγματος στις γυναίκες

Έμφραγμα: Τεστ προβλέπει αν θα συμβεί μέσα στην επόμενη πενταετία

Ρύπανση εσωτερικών χώρων: Ποια καύσιμα αυξάνουν τον κίνδυνο για έμφραγμα και πρόωρο θάνατο