ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δέκα σνακ με λιγότερο από 100 θερμίδες

Τα σνακ ανάμεσα στα γεύματα ενεργοποιούν τον μεταβολισμό και μας βοηθούν να αποφύγουμε την υπερκατανάλωση φαγητού την ώρα των κυρίως γευμάτων της ημέρας.

Δέκα σνακ με λιγότερο από 100 θερμίδες

Αρκεί βέβεια, τα σνακ να έχουν λίγες θερμίδες και να μην υπολογίζονται σαν γεύμα, όπως μία τυρόπιτα.

Τα ενδιάμεσα σνακ εφοδιάζουν τον οργανισμό με ενέργεια και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά πριν την ώρα του επόμενου γεύματος.

Δείτε τα 10 σνακ με σχεδόν 100 θερμίδες:

Φρούτα (Φρέσκα ή αποξηραμένα): Τα φρούτα, από τις πιο υγιεινές και χορταστικές επιλογές, μας εφοδιάζουν άμεσα με ενέργεια και πολύτιμες βιταμίνες. Προτιμήστε να καταναλώνετε τα φρούτα με την φλούδα – πάντα καλά πλυμένα- καθώς θα σας παρέχουν ένα σημαντικό ποσό φυτικών ινών. Αν δεν μπορείτε να έχετε φρέσκα φρούτα μαζί, μην ξεχνάτε ότι και τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν να αποτελέσουν μια εύκολη κι υγιεινή επιλογή όπως π.χ. 3 δαμάσκηνα ή βερίκοκα αποξηραμένα όπου δεν ξεπερνούν τις 100 θερμίδες.

Μπισκότα πολυδημητριακών: Είναι πολύ πλούσια σε δημητριακά (περίπου 70%), ενώ περιέχουν πρωτεΐνες, αλλά και βιταμίνες όπως θειαμίνη, νιασίνη, παντοθενικό οξύ, βιταμίνη Β6, Β12, Ε, φολικό οξύ καθώς και μαγνήσιο, ψευδάργυρο και ασβέστιο. Τα μπισκότα ολικής άλεσης περιέχουν αδιάλυτες φυτικές ίνες, οι οποίες καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα και ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου, αρτηριακής πίεσης και χοληστερόλης. Έτσι, καλύπτουν το αίσθημα του γλυκού χωρίς να παραφορτώνουν με θερμίδες (1 μπισκότο έχει μόνο 60-65kcal) και σας κρατάει χορτάτους για μεγάλο διάστημα.

Ξηροί καρποί: Μπορεί να τους έχετε στην τσάντα σας όπου κι αν βρίσκεστε. Π.χ. 12-13 αμύγδαλα περιέχουν 100 θερμίδες, ενώ είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και φυτικές ίνες όπου θα σας χορτάσουν επαρκώς μέχρι την ώρα του επόμενου γεύματος. Μην ξεχνάτε να προτιμάτε πάντα τους ανάλατους, ωμούς ξηρούς καρπούς.

Cream crackers σίκαλης ή Cream Crackers Χωρίς Ζάχαρη με τυρί (30γρ): Τα Cream crackers ανήκουν στην κατηγορία των αμυλούχων τροφίμων και μπορούν να αποτελούν μέρος όλων των μικρογευμάτων. Είναι καλή πηγή σύνθετων υδατανθράκων, καθώς συνεισφέρουν σημαντικά στην ημερήσια πρόσληψη τους. Δίνουν λιγότερο από 50 θερμίδες, ενώ οι φυτικές ίνες των Cream crackers σε συνδυασμό με την πρωτεΐνη του τυριού θα σας κρατήσει για περισσότερη ώρα χορτάτους. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε Cream Crackers Χωρίς Ζάχαρη, πλούσιο σε φυτικές ίνες!

Φρούτο με τυρί: Μπορείτε να έχετε οποιοδήποτε φρούτο της επιλογής σας π.χ. 1 μήλο ή 1 αχλάδι ψιλοκομμένα και να το συνδυάσετε με 3-4 κουταλιές τυρί cottage, το οποίο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και χαμηλό σε λιπαρά.

Κριτσίνια ολικής αλέσεως: Τα κριτσίνια αποτελούν μια εξίσου εύκολη επιλογή για ένα γρήγορο σνακ στο δρόμο αλλά και θρεπτικό καθώς περιέχουν πολύτιμες φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά.

Ντιπ ημιάπαχου γιαουρτιού με μπαστουνάκια λαχανικών: ½ κεσεδάκι γιαούρτι χαμηλών λιπαρών το οποίο μπορείτε να το συνοδεύσετε και με μπαστουνάκια λαχανικών όπως αγγούρι ή καρότο αποτελεί μία καλή επιλογή για ένα νόστιμο και υγιεινό σνακ αφού παρέχει λιγότερες από 100 θερμίδες και μας εφοδιάζει με ασβέστιο.

Ημιάπαχο Γιαούρτι με φρούτο εποχής: Κόψε 1 μικρό μήλο (70 kcals) σε κυβάκια, πασπάλισε το με κανέλα και ανακάτεψε τα κυβάκια μήλου με 2-3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι χαμηλών λιπαρών. Ένα σούπερ υγιεινό και δροσιστικό σνακ που δίνει μόλις 100 θερμίδες.

Αυγό βραστό με φρυγανιά σικάλεως: Μία πολύ καλή επιλογή για τις «δύσκολες» ώρες που η λιγούρα χτυπάει κόκκινο. Ένα μέτριο αυγό θα σου δώσει περίπου 70 kcals ενώ η φρυγανιά (κατά προτίμηση σικάλεως) μόλις 35 kcals. Το αυγό δίνει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας .

1 φέτα ψωμί πολύσπορο με 2-3 μικρές ελιές: Η ιδανική επιλογή για ένα υγιεινό και ελαφρύ σνακ. Το πολύσπορο ψωμί είναι πολύ πλούσιο σε φυτικές ίνες και βιταμίνη Β1, με αποτέλεσμα να σε κρατάει χορτάτο για μεγάλο χρονικό διάστημα και να τονώνει το μεταβολισμό σου. Ταυτόχρονα, οι ελιές προσφέρουν αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε και «καλά» λιπαρά (μονοακόρεστα), τα οποία προστατεύουν την καρδιά και τα αγγεία.

Βαλασία Τοκμακίδου
Κλινική Διαιτολόγος –Διατροφολόγος, BSc
Επιστημονική υπεύθυνη Λόγω Διατροφής, Θεσσαλονίκη
Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας