ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το top 5 των καλύτερων τροφών για την υγεία της καρδιάς

Οι παθήσεις της καρδιάς αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου ανδρών και γυναικών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ενοχοποιούνται για το 25% των θανάτων παγκοσμίως.

Το top 5 των καλύτερων τροφών για την υγεία της καρδιάς

Η σωστή διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των παθήσεων της καρδιάς.

Δείτε ποιες είναι οι 5 κορυφαίες τροφές για την προστασία της υγείας της καρδιάς:

sardines 0

Σαρδέλες

Οι σαρδέλες είναι γεμάτες με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη D και ασβέστιο. Μετα-ανάλυση επιστημόνων της Κλινικής Μάγιο έδειξε ότι μια διατροφή πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

chickpeas

Όσπρια

Μια μερίδα όσπρια έχει την ποσότητα των φυτικών ινών που καταναλώνουν οι περισσότεροι άνθρωποι μέσα σε μία μέρα. Μελέτη του 2016 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τακτική κατανάλωση οσπρίων βοηθά στον έλεγχο του σωματικού βάρους και την απομάκρυνση του κινδύνου παχυσαρκίας.

red wine

Κρασί

Η συχνή κατανάλωση μικρών ποσοτήτων αλκοόλ έχει καρδιοπροστατευτική δράση, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2016 στο επιστημονικό έντυπο Journal of Internal Medicine. Αντί να πιείτε ένα μπουκάλι κρασί το βράδι του Σαββάτου, πίνετε 1-2 ποτηράκια κάθε μέρα για να αποκομίσετε τα οφέλη του για την καρδιά σας.

dark chocolate 1

Σοκολάτα

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση σοκολάτας συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο για έμφραγμα του μυοκαρδίου και καρδιακή νόσο. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να καταναλώνετε αλόγιστες ποσότητες γλυκών. Η ιδανική ποσότητα είναι 30 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας περιεκτικότητας 75% σε κακάο την ημέρα.

olive oil 1

Ελαιόλαδο

Το παρθένο ελαιόλαδο, ο ακρογωνιαίος λίθος της μεσογειακής διατροφής, έχει αμέτρητα οφέλη για την υγεία. Μελέτη του 2014 έδειξε ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής. Αντικαταστήστε τα λιγότερο υγιεινά λάδια με ελαιόλαδο, αλλά αποφεύγετε να το χρησιμοποιείτε για τηγάνισμα.

Διαβάστε επίσης:

Υπερβολικό βάρος vs αποχή από την άσκηση: Τι είναι πιο επιβαρυντικό για την καρδιά;

Οι 10 χειρότερες τροφές για την υγεία της καρδιά σας!